Tényleg csak az önbizalomhiányos "mű nők" sminkelnek?

Valószínűleg minden nő hallotta életében legalább egyszer egy férfitól, hogy "Mennyivel jobban nézel ki smink nélkül!" Mégis, ha kép alapján kellene választani - legyen szó randevúról vagy állásról -, a többség nem a natúr kinézetű hölgyeket részesíti előnyben.

Most akkor ki is az álszent: aki sminkkel, vagy aki a természetesség álarca mögött megszégyenít másokat? Egy dolgot kapásból le lehet szögezni: a smink a nők egyik banánhéja, amit szívesen alánk tesznek. Szándékosan, vagy csak úgy véletlenül. Cukinak látszó pasik, vérbő barátnők, aggódó anyák és persze mi, nők. A lényeg, hogy mindenki elmondhassa a kéretlen véleményét.

Íme, a jellemző reakciók egy sminkelt arc láttán:

  • Úgy nézel ki, mint egy lotyó.
  • Valamit rejtegetni akarsz ezzel a vakolattal?
  • Csak azért sminkelsz, hogy a pasik rád mozduljanak.
  • Kicsit mű a kinézeted...

De nézzük, mi történik, ha a természetes külsőt választjuk:

  • Mi van veled, beteg vagy?!
  • Hú, olyan sápadtnak tűnsz!
  • Ha smink nélkül járkálsz, szerinted ki fog rád mozdulni?
  • Néha nem halnál bele, ha feldobnál egy kis pirosítót!

A lista végtelen, és persze nem lehet általánosítani, ám a dekorkozmetikumok (nem) használata is remek alkalom, hogy valaki megmondja, hogyan éljünk. Évek óta tolja arcunkba a média, hogy váltsunk natúrra, szabadítsuk fel az arcunkat a smink rabigája alól. Számos hazai és nemzetközi celeb vállalta, hogy az újabb hesteg mozgalom arca lesz, és a netet elözönlötték a smink nélküli képek. Habár számos fotó riasztónak vagy megdöbbentőnek hatott, a mozgalom jó szándékú célját kár lenne vitatni. 

A nők érezzék jól magukat úgy, ahogy vannak. A témában készült társadalmi felmérések szerint az átlagos nő jobban érzi magát a tudattól, hogy Gwyneth Paltrow, Kate Winslet vagy Alicia Keys hozzá hasonlóan néz ki reggel, ébredés után. Sőt, Keys annyira bátor volt, hogy még a vörös szőnyegen is végigvonult a "meztelen" arcával.

Forrás: AFP/Valerie Macon

A lehetetlen szépségideálok korában tehát örvendetes, hogy vállaljuk önmagunkat - de tényleg a csupasz arcunk az egyetlen módja, hogy szeressük magunkat? A natúr posztok számát tekintve úgy tűnhet, mintha a smink nélküliség lenne az ideális.

De vajon a sminked definiál? Ki döntheti el helyetted, hogy nézz ki? Ahogy a természetes kinézet hívei egyre hangosabbak lettek, úgy jelent meg az újabb troll csoport, aki a sminkelőkön kezdte élezni a nyelvét. Hirtelen az arcfesték egyet jelentett az önbizalomhiányos, mű nővel, aki rejtegeti magát.

Feltettem magamnak a kérdést: nem vagyok bátor, mert nem posztolok #natúr képeket az Instán? Adekvát válasz híján (nincs Instám) annyit mondhatok: én szeretek sminkelni. Ahogy a beleink, úgy például az arcbőrünk, a szemöldökünk vagy a szemünk formája sem egyforma. Sminkelek színházba, irodába, társaságba, és igen, a sötét moziba is. Úgy, ahogy nekem tetszik, harmóniában önmagammal.

Sokan aknés bőrrel, nem látszó szemöldökkel, arcpírral vagy épp a szem alatt húzódó karikákkal küzdenek. Miért is ne javíthatnánk önmagunkon? Pláne, ha ettől jobban érezzük magunkat. Hiszen a testpozitív szemlélet nem jelentheti azt, hogy ne húzz magassarkút vagy ne fesd ki magad. A testpozitív hozzáállás a választás kérdése, a döntés arról, hogy mi tesz boldoggá. Kit a szemfesték, kit a természetes arc - kizárólag mi döntjük el, senki más.

Alig egy évvel azután, hogy esszéjében megmagyarázta, miért csatlakozott a #nomakeup mozgalomhoz, Alicia Keys címlap interjúban tért vissza a sminkhez. Mint mondta: nem rabszolgája a sminknek, de annak se, hogy ne viselje. "Jogom van választani, és egyikért sem szégyeníthet meg senki" - tette hozzá.

Mi pedig, amíg elgondolkodunk a testpozitív kifejezésen, álljunk a tükör elé, és nézzük meg, hogy állna rajtunk mondjuk a sötét rúzs! Lehet, hogy feldobná az arcunkat, vagy úgy néznénk ki, mint egy elcseszett Marlene Dietrich-imitátor. Majd eldöntjük.

Fotó: Pályi Zsófia
Még több olvasnivalóra vágysz?
Megértjük, és segítünk is neked. Ha idáig eljutottál, biztos Greta May írói oldala is tetszene, ahol rengeteg hasonló téma vár rád.

Nyitókép: Shutterstock