külső férfi változás férfiideál
A gentleman szó első felének (gentle) jelentése: nyájas, gyengéd, finom. Mi más is lehetne egy múlt századi úriember? Nem izmos, hiszen nem végez fizikai munkát. Sápadt is szegény, hiszen nem tölt időt a napon sem. Nem hangzik túl jól, igaz?

Ahogy az emberiség világhoz való hozzáállása változik, az ideális férfi és nő képe is mindig más és más volt a történelem során. Ha eltekintünk a kisportolt ókoriaktól, az edzett test napjainking nem sok dicsőséget hozott a tulajdonosának, hiszen anno a férfitestet főként az alkohol és a cigaretta formálta, és nem a sport.

Amire a legkorábban vissza tudok emlékezni, az a '80-as évek. A rendszerváltás tájékán lettem iskolás, és rendíthetetlenül szerelmes voltam Mel Gibsonba, akit akkor a People magazin a legszexibb férfinak választott.

Egy 1988-as cikk szerint a filmek hatására óriásit fordult a férfi szerep: a kor tökéletes pasija szexuálisan tapasztalt, független és vonzó. Humoros és tud flörtölni, de nem sokat beszél az érzelmeiről. Viszont bármikor megmenti a gyenge nőt a rosszfiúk kezei közül, akit utána nemcsak az ágyban tesz magáévá, hanem bárhol. Néha laza, mint Sonny Crockett a Miami Vice-ban, míg máskor egy kigyúrt állat, mint Stallone vagy Schwarzenegger.

A korszak nőideálja szexi, független és intelligens, azonban ennyire egyértelműen körülírt férfitípus még nincs. Állítólag a férfiak is összezavarodtak ettől: legyél határozott, de ne zsarnok. Erős, de ne hatalmaskodó. Érzelmes, de nem kisfiús. Értékeld a független nőt, de akarj gondoskodni róla.

Bárhogy is érzed, a '90-es évek nem tíz évvel ezelőtt történt, hanem sajnos már harminc. Ez a korszak egy teljes katyvasz, ahol minden is előfordul. Egy rosszfiús Bruce Willis karakter ugyanúgy lehetett szexisten, mint bármelyik nyálas tag egy fiúzenekarból, vagy egy kócos grunge énekes. Pierce Brosnan James Bondja már nem pofozta le udvarlásból az aktuális Bond-lányokat, Kevin Costner pedig romantikus hősként tetszelgett mint Robin Hood. (És nem mellesleg a hátsóját is megmutatta, amikor a vízesés alatt vett egy arcpirító zuhanyt.)

Az évtized végére kitisztult a kép: enyhén kigyúrt, szálkás testű vadóc, de romantikus férfiak lettek az ideáljaink, mint például Brad Pitt vagy Johnny Depp. David Beckhamről biztosan beugrik, hogy mit is jelentett az ezredfordulón a metroszexuális férfi. Egy csomó srácot baromira elkezdte foglalkoztatni a saját külseje: ez a típus nemcsak jól ápolt, illatos, divatos, hanem ugyanúgy jár szoláriumba, szemöldököt szedetni kozmetikushoz, manikűröshöz vagy gyantáztatni, mint a hölgyek.

Nő legyen a talpán, aki képes felvenni vele a versenyt! A férfi alapozót már mi, nők is túlzásnak éreztük, és a fiúzenekaros-nyálas, na meg a metroszex mozgalom után szerencsére a srácok felhagytak a nőiesedéssel.

A hipszter fogalom eredetileg a '40-es évekből ered: azok a fehér férfiak, akik a feketék jazz zenéjéért rajongtak, majd az '50-es években Kerouackal folytatódott ez a vonal. A 2010-es években újra fellángolt a hipszterség, bár kicsit másképp. A tipikus férfi kicsit különc, jól ápolt, edzett, udvarias és intelligens - de nem tölti a tükör előtt az egész napját. Megjelenését tekintve simán elvegyülhetne a múlt század polgári köreiben is.

Ugyan teljesen otthon van a modern technikai vívmányokban, de ha arról van szó, antik írógépen írja meg a regényét. A szemüveg inkább csak divatkellék, és a szakáll sem vadon nő, hanem fazonra nyírt. Nem ciki kimutatni az érzelmeket vagy elpityeredni egy romantikus filmen nekik sem, de sok nő úgy tartotta, hogy a hipszter srácok nem elég férfiasak. Kivéve persze, ha Ryan Goslingról van szó.

Napjainkra erőteljesen visszaférfiasodtak a pasik: nyers erő, intelligencia és ápoltság - ez a lumber, azaz a favágószexuális férfi. Az irányvonal már jó pár éve hódít, és azért tök jó, mert lehetsz kigyúrt, de nem kell tökéletesnek lenned. Pláne, amióta DiCaprio és Hugh Jackman is megvillantották a strandon az aputestüket.

A mai kor férfija nyugodtan növeszthet szőrt, hajat meg nagy szakállat is - rájött, hogy úgy is lehet ápolt, ha nincs olyan sok piperecucca, mint a barátnőjének. És legalább nem kell minden reggel borotválkozni. Na meg a Vikingek című sorozat is megtette a maga hatását. Ez a férfiideál egyesíti a régi idők férfias vonásait a modern idők érzelmességével.

A favágás, a polc felfúrása vagy a hegymászás tökre férfias dolgok, de akkor sem mondják senkire, hogy csajos, ha macskát tart, rendszeresen manikűröztet, vagy leül egy romantikus film elé. Végre nem kell túlzó elvárásoknak megfelelni, a férfiak lehetnek ösztönösen férfiak úgy, hogy megmutathatják az érzelmes oldalukat, és beszélhetnek is róla.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.