fogyás testkép hízás testképzavar
Napjainkban hódít a "body positive" szemlélet, neves kozmetikai márkák teltkarcsú modelleket kérnek fel a reklámokhoz, az Instagramon dübörögnek a plus size divatikonok adatlapjai.

Mégis sosem volt ennyi önbizalomhiányos, önképzavaros és csak a felszínnek élő nő (és férfi), mint most. Hogy lehet akkor az, hogy mindenki az önelfogadást hirdeti, közben meg egyre több a beforduló, elégedetlen, állandóan diétázó és új csodaszereket kipróbáló ember? Nos, a dolog nyitja ott van, hogy cseppet sem egy mérleg két oldaláról beszélhetünk, sokkal inkább egy libikókáról.

A libikóka egyik felén tényleg a body positive szemlélet, az önismereti guruk, az önelfogadást hirdető celebek, a plus size modellek és a valósítsd meg önmagad könyvek vannak. Míg a hinta másik oldalát keményen nyomja le a lábfejével a mainstream divat-és reklámipar, ahol továbbra is csak a tökéletes testű nők, a kockás hasú pasik, a hófehér fogsorú, makulátlan bőrű, kortalan szupermodellek mutatják be a számunkra kedves termékeket.

Te pedig egyre feszültebb vagy, és magad sem tudod, miért van benned az a fura, nyomasztó érzés. Pedig lehet, hogy még csak nem is vagy túlsúlyos, csupán az óriásplakátok amazonjaihoz képest vagy igazi, valódi, hús-vér, hétköznapi ember.

A libikóka közepére mégsem ülhetek...

Valóban, az egészséges, túlsúlymentes testre való törekvés tényleg fontos. De nem azért, mert a fejünk felett lebeg a bárd, ami lesújt, ha nem felelünk meg a trendeknek, ha az Insta-fotóink nem illeszkednek a picture perfect hamis kirakatába. Sokkal inkább egy belső indíttatásnak kellene lennie, hogy tartsuk a genetikánkhoz passzoló ideális súlyunkat, törekedjünk a mozgásban gazdagabb életmódra, a helyes étrendre, a jó táplálékkiegészítők megválasztására és a tudatos fogyasztói magatartásra.

De miközben törekszünk a céljaink felé, belelkesedünk, hogy ledobjunk pár kilót, kipróbálunk újabb és újabb hamis (illetve gyors, de nem fenntartható) diétákat, egyszer csak megint elfogy a lelkesedésünk. Megtörik az akarat, amikor hónapok önsanyargatása után ismét meglátunk valakit a plakáton, a közösségi médiában, az ismeretségi körben, aki szebb, jobb, tökéletesebb, és minden klappol nála.

Újra belemarkolunk az édességes tálba, pizzával jutalmazzuk magunkat, hogy legyen valami öröm is az életünkben. Felszedünk ismét pár kilót, és nem elég, hogy magunkat ostorozzuk, még a negatív véleményeket, kommenteket is százszorosan halljuk meg, mint egy bókot. Azokkal foglalkozunk, akiknek sosem vagyunk elég jók, pedig pont velük nem kéne!

Forrás: Shutterstock

Mi a megoldás?

Egyrészt kell a body positive szemlélet, de nem azért, mert ez trendi fogalom. Egész egyszerűen el kell fogadnunk, hogy van egy genetikánk, egy hozott alkatunk, paramétereinek, amiken belül tudunk fejlődni. Ha valaki 160 cm, az soha nem lesz 175. Meg kell ismerni magunkat: azt, hogy mi okoz örömet, hogy mi tölt fel lelkileg, hogy milyen ruhák állnak jól az alkatunkhoz, milyen göncökben kapjuk a legtöbb bókot.

Milyen smink az, ami kiemeli az arcunk szépségeit. Mert frázis, de tényleg mindenkiben van valami szép. Ha pedig belül rendben vagyunk, azt kifelé is sugározzuk. Kardinális pont ezért az önismeret és az önelfogadás.

Ezen felül természetesen törekedni kell az egészségesebb életre, a napirendünk kialakítására, hogy hatékonynak érezzük a mindennapokat, ne pedig csak elhaladjon fejünk felett az élet. A jó időmenedzsment és napirend lehetővé teszi, hogy eljárjunk hetente párszor mozogni, maradjon időnk egészséges kajákat csinálni, meditálni, körmöt lakkozni, de a csajokkal is belefér olykor egy-egy mozi.

Ami pedig nagyon fontos, válasszuk meg jól, hogy kiket követünk, kikre hallgatunk! Igazi szakemberektől olvassunk étrendről, diétáról, hatásos fehérje shake-ekről és táplálkozásról, ne pedig hirtelen jött celebektől! Ez vonatkozik az önfejlesztő könyvekre is, a fitneszgurukra, életmód tanácsadókra, de ami még legfontosabb, a közvetlen környezetünkre is!

Ne dőljünk be a kirakat életnek, senkinél sem tuti minden! Ha valaki inkább frusztrációt vált ki bennünk, mint motiválna, kövessük ki! Vegyük körül magunkat virtuálisan, és a valóságban is vidám, építő hatású, elfogadó, nyitott személyiségekkel! Mert a vonzás törvénye működik, kezdj el jól gondolkodni önmagadról!

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.