Tonizálás: a bőrápolási szentháromság mumusa!

A bőrápolási szentháromság - azaz a lemosás, tonizálás, hidratálás - évek óta kísérti a neszesszerünket és a becsületünket. Ám néhány alaptalan félelem miatt a középső tag némi értetlenségnek örvend.

Ismerd meg a legkisebb királyfit, a tonikot, ami számomra talán a legkedvesebbé nőtte ki magát az elmúlt évben!

Minek kell ez nekem?

A bőr felszíne gyengén savas pH-val rendelkezik. Ez nagyon fontos, mivel a kellemetlen kórokozók ellen így védi magát. Ezért a klasszikus, lúgos szappanok korában feltétlenül szükség volt tisztálkodás után egy második lépésre, ami visszaállította ezt a védelmet nyújtó pH-t. Szerencsére manapság már nem jár ekkora tragédiával a tisztítás.

Ugyanis a modern kozmetikumok nagy része bőrhöz közeli pH értékekkel operál - persze legalább kicsit muszáj lúgosítaniuk a szennyeződések lazítása érdekében. Ennek köszönhetően nem alakul ki akkora pH-szakadék az előtte-utána állapot közt, mint a korábbi prototípusoknál.

De attól függetlenül, hogy a tonikok funkciója csökkent, továbbra is van létjogosultságuk, mert a bőrfelszín pH-jának visszaállításán kívül is számos előnnyel bírnak:

  • pórusösszehúzó,
  • frissítő,
  • puhító,
  • gyengén hámképző vagy hámlasztó hatásuk van.

Tévhitek

Sokan azért tartózkodnak a használatától, mert "szárít". Valóban, amelyik magasabb alkoholtartalmú, az tényleg kiszáríthatja a bőrödet. Viszont ha egy alacsony alkoholtartalmú, netán alkoholmentes és/vagy glicerin alapú darabbal gazdagítod a fiókod, mesés pofira lelsz.

Ha érdeklődsz egy termék iránt, csak keresd meg rajta az összetevők listáját, és nézd meg, szerepel-e rajta alkohol, és ha igen, a listán belül hol. Minden ilyen felsorolást arányosan adnak meg, azaz a legelején szereplő komponensből van benne a legtöbb.

Abban az esetben, ha csak sokára bukkan fel valamilyen alkohol, elképzelhető, hogy csupán valamelyik hatóanyag feloldásához volt rá szükség. Vagyis csak kis százalékban van jelen a kész termékben, így ha nincs kifejezetten száraz bőröd, adhatsz neki egy esélyt!

Forrás: Shutterstock

Hogyan válasszak, és hogyan csináljam?

A tonikok könnyen és gyorsan beszívódnak, így - különösen akkor, ha szeretsz rétegelni - rengeteg hatóanyagot tudsz bevinni velük a bőrödbe.

  • Ha olajosabb és kifényesedésre hajlamos az arcod, akkor egy alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes darabot válassz! Ezek általában hidratáló növényi kivonatokat, ásványi anyagokat és néhány frissítő finomságot tartalmaznak.
  • Ha a bőröd inkább száraz, érzékeny, esetleg már érettebb, egy sűrűn folyó, glicerines példányt szerezz be! Nagyon intenzíven hidratálnak, szinte újjáélesztik a bőrfelszínt, és tele vannak további vízpótlást segítő anyaggal.

Tonizáláskor szinte sosem szórakozok vattával - akármilyen vizes állagúról legyen szó -, mert egyszerűen felesleges. Csak simán, közvetlenül a tenyerembe csöpögtetem, majd az ujjaimmal belenyomkodom, finoman beleütögetem az arcbőrömbe.

Anna kedvence

A jó minőségű, megbízható forrásból származó damaszkuszi rózsavíz! Nem csupán a közvetlen bőrápolási rutinom részeként, hanem - pici, spray fejű üvegcsébe töltve - napközbeni frissítő permetként is használom.

Krémezés előtt bőségesen beborítom vele az arcom, és rögtön, a vizes bőrfelületre viszem fel az adott terméket. Ez segíti a vízpótlást, és a krém alaposabb munkáját. Igyekezz minden esetben - akár test, akár arc - egy kevés nedvességet zárni a hidratálókrém és a bőröd közé! Legyen az víz, aromavíz vagy tonik.

Kellemes szépülést!

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?