nőiesség cipőmánia magassarkú cipőfüggőség
Hallottatok már Imelda Marcos-ról, a Fülöp szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos feleségéről, akinek állítólag 3000 pár cipője volt? Bár saját bevallása szerint "csak" 1060...

Mondjuk, 1060 pár cipőt fejben tartani is hatalmas teljesítmény, mivel ha most megkérdezne valaki, hány pár cipőm van, nem nagyon tudnám rá a pontos választ. Az biztos, 3000-nél kevesebb, de még 1060-nál is.

Van néhány pár kedvenc cipőm (szezononként) + az újak. Van több alkalmanként felvevős, vannak dobozból soha ki nem vett darabok, és lapulnak a szekrény mélyén régebben vásárolt lábbelik is, amiket már nem hordok - deki nem dobnám egyiket sem. Hiszen úgy szeretem vagy szerettem őket régen!

- mondta Kenneth Cole.

Forrás: iStockphoto

Én nem tartom magam cipőmániásnak, de azt biztosan tudom, hogy a cipők iránti vonzalom már egészen pici korban felfedezhető, szinte minden gyerekben. Nem nagyon ismerek olyan nőt (de erős a gyanúm, hogy akad ilyen férfi is), aki, miután megtanult járni és cipőt hordani, ne próbálta volna fel az első adandó alkalommal anyuci magassarkúját.

De az a kép is biztosan midenkinek megvan, hogy a gyerek az új cipőjében alszik, vagy legalábbis könyörög, hagy aludhasson benne.

Én például - aki nem vagyok cipőmániás - képes voltam kamasz koromban eldugni a cipőbolt legalsó polca alá a kiválasztott cipőt, nehogy megvegye valaki, mire egy óra múlva anyukámmal vissza tudunk menni érte. Szóval mi nők egy jó cipőért mindenre képesek vagyunk - és ezt nem divat majmolásból tesszük.

A szépségért meg kell szenvedni!

- Christian Louboutin

Férfiak magas sarkakon

Hát persze! A magassarkú! Az örök nőiesség szimbóluma. Vagy mégsem?


Az első magassarkú cipőket férfiak hordták, pontosabban a 9. század perzsa lovasai, akiknek a magas sarok praktikus viseletként szolgált a cipőn, mivel ezt tudták jól beakasztani a kengyelbe, hogy stabilabban ülhessenek lovaikon.


Európában az 1600-as évek elején kezdett elterjedni, és az arisztokrácia privilégiuma volt. A férfi magassarkú a gazdagságot, férfiasságot és az eleganciát jelképezte. XVI. Lajos francia uralkodó, aki nagy cipőgyűjtő hírében állt, és mellesleg alacsony termetű volt, azért kezdett emelt sarkú cipőkben járni, hogy magasabbnak tűnjön. Volt olyan cipője, melynek sarka 10 centis volt.


Ekkoriban kezdtünk el mi nők is magassarkúban járni. Aztán jól kisajátítottuk magunknak a sarkakat. Később a férfiak újra megpróbálták visszaszerezni tőlünk ezt a kiváltságot: a 70-es években a sztárok közt újra trendi lett a férfi magassarkú, de ez rövid fellángolásnak bizonyult. Ma már csak western csizmák esetében elfogadott a férfiaknál az a plusz pár centi...

A magas sarok a nőiesség szimbóluma lett. Nem nagyon találkoztam még olyan férfival, akitől, ha megkérdeztem, melyik cipőt vegyem fel a laposat vagy a magasat, ne vágta volna rá azonnal: a magasat!

Forrás: iStockphoto/Ekaterina Pokrovsky

Egy férfit meghódítani magassarkúban lehet igazán.

Sokan, sokféle formában vizsgálták már a kérdést, hogyan viszonyulnak a férfiak a nőhöz, ha magassarkút visel. Minden vizsgálat eredménye ugyanaz volt: Egy nő sokkal izgalmasabb és szexisebb magassarkúban, mint laposban.

A férfiak segítőkészebbek lesznek, könnyebb velük kontaktust teremteni, nagyobb hajlandóságot mutatnak a kapcsolatteremtésre, ha magassarkúban környékezzük meg őket.

Azt hiszem, az sem lehet meglepő számunkra, hogy a magas vékony cipősarok a férfiak feltüzelésében előkelő helyet foglal el... Illetve az első három másodpercben - amennyi idő alatt állítólag a férfiak már meg is szerezték rólad az első benyomást -, leolvassák azt is, mennyire vagy szexis a cipőd alapján.

Hol szorít a cipő? - Tök mindegy.

- Harlan Coben

Minden nőnek van a szekrényében olyan cipő, ami piszok kényelmetlen, de nagyon jól néz ki. Nekem például egy csizma, aminek a szára térd fölé ér, a sarka pedig olyan magas, hogy szinte hordhatatlan. Minden szempontból kényelmetlen, de nagyon nőcis.

Persze hogy van olyan alkalom, ahová felveszem! Olyankor leginkább ülök az asztalnál és arra gondolok, de jó lesz hazamenni és megszabadulni tőle. Ha viszont mégis úgy döntök, hogy felállok az asztaltól és megyek benne, ne adj Isten, táncra perdülök, biztos lehet mindenki, hogy úgy teszem azt, mintha a világ legkényelmesebb cipőjét viselném a lábamon.

Legális drog - csak nőknek

Van, aki egyszerűen képtelen elmenni egy cipőbolt mellett úgy, hogy ne venne "csak még egy utolsó párat" abban a hónapban. Olyat is ismerek, aki ezt nem engedhetné meg magának, mégis megveszi. Aztán kölcsönkér a barátaitól, hogy kihúzza a következő fizetésig.

Forrás: iStockphoto/Didesign021

Van egy barátnőm. Na, neki 100 párnál is több cipője van, aminek a 80%-át fel is vette. Ő szokta mondani, hogy mindenkinek kell valami, ami elűzi a gondot... Vagy jutalomként éli meg? Vagy csak szembe jön vele, és kényszert érez?

Egy "profinak" fel sem kell próbálni a cipőt", csak meglátni, megszeretni, kifizetni, aztán otthon be a többi közé!

Vajon ez függőség lenne?

Ez olyan legális függőségféle, amit egy nőnek nem kell titkolni, inkább büszkén vállalja azt! Persze, attól függ, ki előtt. Nyilván egy független, csak magát eltartó nőnek nincs kinek elszámolnia azzal, hogy mire költi megkeresett pénzét, ám egy kapcsolatban, családban élőnek már nehezebb a helyzete.

Bizony, nem ritka, hogy a megvásárolt cipőt eldugjuk és csak később, egy alkalmasabb időben vesszük elő férjünk előtt.

Sőt, megesik hogy szemrebbenés nélkül vágjuk rá az ilyenkor nekünk szegezett kérdésre, hogy:

Na, hogy az áráról hazudunk, az meg szinte teljesen mindennapos.

Bonyolult szerelmi viszony

Összegezve: a nők viszonya a cipőkkel nagyon bonyolult.

Egy jó cipőben magabiztosabbak vagyunk, szexibbek és talán még boldogabbak is. Mindannyiunknak van legalább egy vicces (vagy nem vicces) sztorija, amiben a cipő a főszereplő.

Emlékszünk az első kopogós cipőnkre, eltesszük emlékbe gyermekeink első cipőcskéjét, sokszor a sajátunkat is (ebben ballagtam, ebben mentem férjhez, ezt meg az első szerelmemtől kaptam...).
Sokunk pont annyira tud örülni egy ajándékba kapott cipőnek, mint egy ékszernek. És minden nő pontosan tudja: egy rosszul megválasztott cipővel tönkrevághatja az egész megjelenést.

Vagy, ahogy Hamupipőke mondaná:

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.