Antónia szerint: minden, amit tudnod kell a Fashion Weekről!

A Mercedes-Benz Fashion Week Közép-Európa legnagyobb divateseménye, mely Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia, valamit Horvátország kiemelkedő tervezőinek ad lehetőséget a bemutatkozásra. Ilyenkor sok nemzetközi érdeklődő, buyer és újságíró is Budapestre látogat, hozzájárulva ezzel a regionális divat dinamikus fejlődéséhez. A két napos rendezvényen a 2017-es tavaszi-nyári kollekciókat ismerhettük meg, melyekből hoztam nektek egy kis ízelítőt. Mindjárt kiderül, hogy mik lesznek a trendek jövőre hat magyar és egy külföldi tervező szemszögéből!

Minimalista kísérletek

Kétségtelen, hogy a kétnapos divatbemutató-maraton legnagyobb durranása a NUBU performansza volt, melyhez a zenei aláfestésről a Fauno Pera gondoskodott.

Darabolt selymek, gyűrt bőrfelületek, gumival húzott orkánok emlékeztettek Füzesi Heierli Zsuzsa képzőművész lyukacsos szerkezetű, gyűrt kerámiáira. A ruhákon applikált levél- és sziromformák is megjelentek, amik visszaköszöntek a táskákon és kiegészítőkön is.

Forrás: Origo - Polyák Attila

Fekete-fehér játékok

A fashionisták kedvence - a fekete - kiegészülve társával, a fehérrel, a Konsanszkynál is meghatározó volt. A flitter-szeplős lányok lazán és büszkén mutatták be a hintázó nyomatokkal, a többféleképpen is hordható bőrtáskákkal és a Vinylize by Tipton karakteres szemüvegkereteivel kibővített kollekciót.

Forrás: Origo - Polyák Attila

Letisztult utazás

Harmónia és nyugalom vonult végig a Nanushka kifutóján.

A könnyedség és lendületesség a finom színek, a sivatagi minták és a természetes hatású anyagok használatában nyilvánult meg. A nyáron kedvelt ingruhák a városból való kiszakadást jelképezik, napozóágyak által inspirált csíkjaikkal. Kiegészítőkben a szafarik hangulatát szalmakalapokkal, övtáskákkal és papucscipőkkel tudjuk megidézni. 

Forrás: Origo - Polyák Attila

Romantikus törékenység

A romantikus nők jövő tavasszal fekete-fehérrel és némi nude-dal álmodnak. Az Elysian tervezője, Bódis Boglárka visszanyúlt a gyökereihez és öt évvel ezelőtti pályaművéhez, amely elindította tervezői karrierjét. A végeredmény sejtelmes lett a különleges kézi díszítőtechnikáknak és a derékhangsúlyos midi szoknyáknak köszönhetően.

Forrás: Origo - Polyák Attila

Csillogás mindenek felett

A magyar tervezők közül a legszínesebb showt egyértelműen a Je Suis Belle tudhatta magáénak.

Kócos sellőlányok lejtettek végig a kifutón, messze repítve minket az aranyhalak és lámák (!!!) földjére, ahol flitter-rengeteg és csillaghullás vár ránk.

Forrás: Origo - Polyák Attila

Retró minta kavalkád

Ha szóba jönnek a minták, egyből Tomcsányi Dórira asszociálunk, és ezúttal sem kellett csalódnunk.

A szocialista május elsejei ünnepségek szegfűit és a zászlóval integető kezeket megidéző printek nagyon jól mutattak a finom pasztellekkel.

Forrás: Origo - Polyák Attila

Cukorka birodalom

A külföldi bemutatók közül a szívem csücske Ana Ljubinkovic játékkatona hadserege volt: a modellek a military és a cirkusz világát játékosan ötvöző kreációkban lépdeltek végig a kifutón.

A szerb tervezőnőt már korábban is ismertem, és végre nálunk is bemutatkozott, az itthoni közönség pedig imádta. A candy színekben pompázó ruhákat a zoknival viselt feltűnő szandálok tették még emlékezetesebbé. 

Forrás: Europress/Getty Images

A workshopokkal, pop-up store-ral, kiállítókkal és divatbemutatókkal összekötött négynapos programnak köszönhetően elég színes volt a felhozatal az idei Central European Mercedes-Benz Fashion Weeken.

Várunk Titeket jövőre is, addig szeressétek a magyar tervezőket, büszkék lehetünk rájuk!