Fashion Week: Haj- és sminktrendek elsőkézből Annától

Az ősz legnagyobb divateseményének lelkes résztvevőjeként, elsők között tudósíthatlak titeket arról, hogy mi lesz a jövő évi tavasz-nyári smink- és hajtrend kis hazánkban, vagyis inkább Közép-Európában! Immáron harmadjára rendezték meg nálunk a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe-ot. Így Budapest is felkerült végre a divatheteknek otthont adó városok térképére.

Az eseménynek jó hosszú neve van, de még ennél is népesebb a tervezők és a kiváló munkák sora. Amennyire vizuális gyönyör volt ez a hétvége, annyira kimerítő is. Rengeteg új, feldolgozandó információval és élménnyel gazdagodtam, így kis időbe telt, míg kitaláltam, hogyan is tudnám a leghatékonyabban bemutatni Nektek a legújabb kreációkhoz megálmodott sminkeket és hajkoronákat.

Lássunk neki!

Totál minimalizmus

Aki olvasott már valaha aktuális sminktrendekről szóló írást, az biztosan találkozott már a láthatatlan, teljesen natúr sminkkel. Ez a trend szinte minden szezonban előkerül - leginkább két okból kifolyólag: Egyik a kortalansága, másik az egyszerűsége.

Az egyszerűség azért is fontos tényező egy divathéten, mert hiszen egy sminkesre nem egy modell jut, és bármilyen nagy a hajtás, időben el kell készülni...

Az ÁERON modelljei voltak a legtermészetesebbek, hozzájuk képest a Nubu csavart egyet a dolgon: rendezetlen, a fejtetőről induló, csavart copf készült a szettekhez.

Fotó: Polyak Attila - Origo
Forrás: Polyak Attila

A szombati Ana Ljubinkovic show sokak kedvencévé vált tökéletes megkomponáltsága, formái és színharmóniája miatt.

A pasztellszínek kiegészítése képpen rózsaszín színharmóniát kaptunk, mind a szemhéjakon, az orcákon és az ajkakon is. Az egészet egy szoros alsókonttyal koronázták meg, melyet sok-sok arany hullámcsattal díszítettek.

 

Forrás: Europress/Getty Images

Skarlátvörösek, korallok és terrakották

Ha nem szeretnénk órákon keresztül a tükör előtt pepecselni, de valami modernre és meghökkentőre vágyunk, akkor bátran válogassunk sminkünk bármelyik szegmenséhez a vörös és narancsárga végtelen árnyalataiból! A paletta elején kezdve megemlíteném Zsigmond Dóra Menswear-nél látott pirospozsgás pofikat, melyek tökéletesen példázzák számomra az egyszerűség oly gyakori nagyszerűségét: mondjuk a mellé járó különleges fonatú copfok tuti több melóval jártak...

Forrás: Madar Balazs - www.facebook.com/mbfwce

Idén rengetegen nyúltak az élénk, meleg színekhez, különösen nagy kedvenc volt az élénk korall szín, melyet Nanushka-nál a szájakon, a közép-európai vegyes bemutatón pedig teljes színharmóniaként láthattunk.

Fotó: Polyak Attila - Origo
Forrás: Origo - Polyák Attila

Persze néhányan még erre is rátettek egy lapáttal és még vibrálóbb színt, az örök pirosat választották, amely a fiatal tehetségek bemutatóján kizárólag a szemeket díszítette - nedves, fényes hatással megfejelve.

A The Four csapata törzsi motívumokra szavazott és a kócos hajkoronát egy igazán vagány törzsi - najó, igazából csak az arc szűk egyharmadára kiterjedő - arcfestéssel párosította, ahol a főszerepet a piros és az arany szín kapták. Kellemes meglepetés volt a testekre ragasztott geometrikus alakzatok, minták találkozása is.

Variációk füstös szemre

Van akinek nem kell bizonygatni, hogy nem a boldogságra várunk, hanem igenis élvezzük a cigarettafüst könnyes, szürke homályát!

Jiri Kalfar tökéletes afterparty hangulatú bemutatójára a modellek a legpozitívabb értelemben félkészen érkeztek: nem láttunk szögegyenes frufrukat, sem tűpontos cicaszemeket. A kissé kócos hajokoronákból, és a rock & roll chic sminkből a fiúknak is kijárt, ha jól saccolom körbesatírozták a modellek szemét egy fekete ceruzával és utána hagyták, hogy tegye a természet a dolgát.

Forrás: Vargha Miklos - www.facebook.com/mbfwce

Az eredmény pont olyan volt, mint mikor egy átbulizott éjszaka után hazafelé tartunk és hirtelen felindulásból egy másik partyra még megpróbáljuk összekapni magunkat.Az Odivii eggyel komolyabban vette a dolgot, és a hajakat félkontyba rendezte - azért pár tincset kinnhagyott alul. A klasszikus füstös szemekhez a már korábban említett - úgy tűnik nagyon - népszerű narancssárgát párosította az ajkakon.

Fényes jövő

Legközelebbi fesztiválozásunkra feltétlenül kerítsünk valami csillámot, glittert vagy flittert mert minden jel arra mutat, hogy eljött a ragyogás ideje! A fashion weeket nyitó Daubner Annánál geometrikus formákba foglalt kék és piros glitteres szempárokat láthattunk, letisztult lófarokkal párosítva. A Je Suis Belle-nél a kócos sellőlányok ajkát - ami amúgy itt is narancssárga alapú volt, hihetetlen - tengernyi színjátszó glitter díszítette. 

Fotó: Polyak Attila - Origo

Konsanszkynál a feketésszürke glitter szeplőként borította az arcokat, míg ehhez nagyon hasonló szín Szegedi Kata kifutóján a fülekre került. Az ezutóbbi modern sminkvariációt egy különleges fonású lófarokkal párosították.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Végül Tomcsányi  metálos fényű, ezüst csillagaival zárnám soraimat, mely az arcokra ragasztva plasztikus és teljesen újszerű hatást keltett a kifutón.

Forrás: Europress/Getty Images

Tanulság: A trendek jönnek és mennek de az tuti, hogy egy jó rúzzsal és egy széles mosollyal mindig divatban leszel! Kisérletezz kedvedre és mulass jól!