magazin szexualitás kibeszélő kaland elhidegülés
Egy folytonos rohanó világ? Új ingerek, impulzusok és a szexuális boldogság? Egyre nyitottabb a jelen társadalma egy párkapcsolati elhidegülés felismerésére. De vajon megtalálható a lelki kötődés társkereső oldalakon?

A folyamatos újdonságok utáni vágy, a folytonos impulzuskeresés jellemző jelenünkre. Félünk, hogy le ne maradjunk valamiről a közösségi média felületeken, így ezek görgetése is életünk részévé vált. Persze az egészséges az, ha van egy társunk mindehhez, egy olyan valaki, akivel együtt tudjuk hajkurászni a jelen újdonságait és közösen megvalósítani a nagy álmokat.

egyéjszakás kaland
A válaszadók legfőképpen a szexuális kielégületlenség és az elhanyagoltság miatt lépnek félre Forrás: Shutterstock

Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha idővel már másképp nézünk az illetőre és nem vagyunk benne biztosak, hogy vele szeretnénk mindezt megtenni? Egy új társ sok esetben izgalmasabb.

Ez a folytonos ingerkeresés kihatással van az egyedülállók pártalálására is. Ma már nehezebb az elköteleződés és sokan inkább a "barátság extrákkal" kapcsolatokba menekülnek.

Egy kutatás utánajárt, hogy manapság mi mozgatja a félrelépésre vagy kötetlen kapcsolatra vágyó társkeresőket. A válasz meglepő. – derítette ki a Viszony.hu.

Nem csupán a szexuális együttlét miatt kalandozunk

Miközben folyton az új ingereket keressük, kutatjuk nem csak a szexualitásra vágyunk, hanem egyben a kötődésre is. Szeretnénk egy kis színt vinni életünkbe, megélni fantáziáinkat. Hajt minket a vágy, hogy újra kívánatosnak, különlegesnek és egyben fontosnak érezzük magunkat. Szeretnénk, hogy valaki végre felfigyeljen ránk. – hangoztatta Esther Perel pszichoterapeuta egy 2015-ös Ted Talk-ban.

Egy korábbi amerikai kutatás szerint nagyjából 8 okra vezethető vissza a félrelépés motivációja: düh, szexuális kielégületlenség, szerelem hiánya, elhanyagoltság, elköteleződés hiánya, körülmények hatalma, alacsony önbecsülés és a változatosság iránti igény.

A fentebb említett kérdőíves kutatásból kiderül, a válaszadók legfőképpen a szexuális kielégületlenség és az elhanyagoltság miatt lépnek félre. Harmadik helyen a változatosság iránti igény végzett. Talán nem annyira meglepő, hogy a nemek tekintetében a férfiaknál a szexuális kielégületlenség, míg a nők esetében az elhanyagoltság lett a fő indok.

Na de miért regisztrálunk társkereső oldalra?

Egy statisztika szerint a Viszony.hu oldalon társat keresők 38%-a egyedülálló, főleg állandó intim együttlét és flörtölés reményében, valamint kíváncsiságból regisztrálnak. A nemeket tekintve a férfiaknál is ezek dominálnak, de a nőknél a flört és az állandó intim partner keresése mellet a társaság iránti igény a fő motiváció.

A hat évvel ezelőtti adatokhoz képest három évvel növekedett az átlagos életkor, így a tipikus, könnyed kapcsolatot kereső átlagéletkora 41 és a fővárosban vagy annak környékén él.

Megcsalás? Az okok kiderítése a legfontosabb!

Ezt a kitöltők fele így gondolja, így kijelenthetjük, hogy mindkét nem egyre nyitottabb a hűtlenség okainak feltárására. A megfelelő kommunikáció ilyenkor elengedhetetlen a két fél között.

A társkeresők több, mint kétharmada akkor is valószínűleg érdemesnek tartaná a kapcsolat folytatását, ha kiderülne, hogy megcsalta a párja. Ugyanez az arány jött ki fordított esetben is, ha a megkérdezett lépne félre. A nők egyébként még mindig kevésbé elnézőek.

Ha kiderülne, hogy őket csalták meg, a férfiakhoz képest 17 százalékponttal több nő nem folytatná a kapcsolatot, a férfiakhoz képest 13 százalékponttal több nő vetne véget párkapcsolatának, ha az ő félrelépésük derülne ki. A KSH adatai is alátámasztják az utóbbi állításokat, ugyanis a népmozgalmi statisztikák szerint többségében a nők szokták kezdeményezni a válásokat.

Az elveszett boldogság fellelhető

A kitöltők pozitívan vélekedtek a társkereső oldalról, sokan számoltak be tartós párkapcsolatról, szeretői viszonyokról és monogám kapcsolatról, akár nyitott házasságokról. Többek között az is kiderült az eredményekből, hogy a megcsaláshoz vezető út első lépcsőfoka az elhanyagoltság. Sokan nem tudják már megélni párjukkal azt a boldogságot, amire vágynak, sok esetben otthon nem találják már azt a szoros kötődést.

A 21. Században már egy másfajta megközelítésből láthatjuk a megcsalás jelenségét. Már nem csak egy szexuális kalandon van a hangsúly, ha a megcsalásról beszélünk, hanem azt a fajta lelki kötődést és romantikát keresik ezen társaink, amik jelenleg elvesztek az életükből. Ha a vágy és az elhidegülés felismerése már sokkal inkább megjelenik manapság és nem számít tabunak, az igényeiket még mindig kevesen merik csak megfogalmazni. Sokan próbálkoznak a társkereső oldalakkal, de fontos, hogy ne bántsunk meg vele senkit, legyünk tisztába önmagunkkal és az okokkal, hogy miért ily módon keressük a boldogságot és a szexuális kielégülést.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.