érzelmi zsarolás csínytevések iskola osztálytárs lelki bántalmazás
Ami gyerekként csupán iskolai csínynek tűnik, az felnőtt fejjel már érzelmi zsarolás és lelki terror? Ennek a soha véget nem érő iskolai láncnak én is az egyik áldozata voltam.

Általános iskolai éveimből kevés szép emlékem van. A falak minden reggel szürkének tűntek, a szünetekben az osztálytársaim hangos nevetését mindig úgy értettem, mintha rajtam kacagnának, én pedig, mint szürke kisegér rendszerint utolsóként kullogtam a tornasorban. Folyton csak külső szemlélőként hallgattam és néztem az eseményeket, mindeközben a többiek festéket töltöttek a táskámba. Soha, senkihez nem mertem hozzászólni, s ha valaki a szemembe nézett, csupán annyit jelentett, hogy oda kellett adnom az aznapra felírt házi feladat megoldásait. Én persze örültem, hogy egyáltalán megszólítottak.

Gyermek szemmel nézve ártatlan csínyek voltak ezek, felnőttként azonban már azt vallom, hogy lelki terror áldozata voltam.

Folyton összesúgtak a  hátam mögött, én persze nem mertem ezt senkinek sem megemlíteni, inkább otthon, csendben, magányosan sírdogáltam esténként. A harag és a düh érzése azonban egyre csak gyűlt bennem, habár tekintve, hogy nem voltam bosszúálló típus, de beszélni is nehezemre esett a történtekről, egy olyan megoldást választottam a lelki békéért 13 évesen, ami magával ragadott, s elfeledtette a szürke kisegeret, aki én voltam.

A box egy életforma. A box alázatra tanít. A box leejt a földre, s egyben felemel, miközben a könnyeidet törlöd a lehorzsolt ujjaiddal. A box nekem a mindent jelentette akkoriban. Érdekes módon váratlanul csöppent az életembe, mégis ez a sport volt a híd, amely átsegített a sötétségből a fénybe. Megtanultam általa, hogy habár vannak nehézségek az életben, és sokszor el fogok esni, mindig van hová hazamenni, ahol szeretnek, ez a hely pedig nem más, mint a saját szívem kertje. 

Emlékszem a legelső órámra. Nagyon féltem, hogy fájni fog, ha megütnek, persze ez így is lett. Fájt. Nagyon fájt. Vérzett az orrom. Azonban ahelyett, hogy még jobban a földbe döngöltem volna a saját önbizalmam, éreztem, hogy most kell felállnom, különben végképp eltipornak, főleg én saját magamat. A legnagyobb orrvérzés és fájdalmam közepette éreztem meg igazán a saját erőmet. Mindenki meglepetésére felálltam, s valamilyen külső behatás által vezérelve - vagy csak az őrangyalom szólt, hogy szedjem már össze magam - megtapsoltam saját magamat, hogy igenis eljöttem, és kibírtam. 

kamasz, bántalmazás, iskola, lelki terror
Forrás: Shutterstock

Pár nap elteltével, amikor folytatódott volna a szürke kisegér története, de nem hagytam magam. Észrevettem ugyanis, hogy a tanórák közötti egyik szünidőben két fiú osztálytársam várt, gondolták, jó buli lenne, ha beledobnának a pocsolyába. Én azonban életemben először kiálltam magamért a tanári szobában. 

Elmondtam az osztályfőnökömnek, hogy összefestékezték a táskám, hogy  pofozgattak szünetekben, s még azt is bevallottam, hogy sokáig nem mertem iskolába járni egyedül, ugyanis gyakran az ajtóban vártak sáros kézzel az osztálytársaim, hogy összekenjék mindenemet. A némaságomnak ott és akkor végé szakadt. 

Az osztálytársaim számára azonban a történet csak akkor kezdődött, ugyanis mire feleszméltek az ajtó két oldalán, mondván, jövök lefelé, helyettem az osztályfőnököt döngölték a sárba "teljesen véletlenül". Innentől kezdve pedig ez már nem az én gondom volt.

Kérlek benneteket, ne hagyjátok magatokat! Akármennyire nehéz a beilleszkedés, mindannyian kincset értek ebben a világban. Fontos, hogy minden esetben, amikor úgy érzitek, iskolai lelki terror áldozatává váltatok, mindenképpen keressétek fel az adott intézmény vezetőjét, s ha szükséges, egy szakember segítsége is jól jöhet. 

Soha ne adjátok fel azt, akik vagytok, mert így kerek a világ, s így szép minden egyes napunk. 

Nyitókép: Shutterstock

 

 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.