Tabu téma: Hogyan él nemi életet egy kerekesszékes ember?

Kerekesszékesként megszámolni sem tudom, hányszor kaptam már meg ezt a kérdést: "Bocsi, de te hogyan szexelsz?" Kevés olyan tabu téma van, amelyet akkora misztikum övez, mint a fogyatékossággal élők szexualitását. Így hát eljött az idő, hogy végre lerántsuk a leplet!

A legnagyobb tévhit, ami ennek kapcsán felmerül a fejekben, hogy minden kerekesszékes deréktól lefelé béna. Nagyon fontos tisztázni, hogy ez nem így van. Számos olyan genetikai betegség, születési rendellenesség vagy szülés során felmerülő komplikáció van, amelynek következtében az illető járásképtelenné válik, viszont érzi minden testrészét.

Olyan kerekesszékeseket kérdeztem a témával kapcsolatban, akiknek mindegyike más-más okból kifolyólag él megváltozott élethelyzetben. Így most kicsit teljesebb képet kaphatunk erről a sikamlós témáról, azaz a "mozgi szexről".

Daniela (30)

"Kezdeném jómagam. Nekem genetikai eredetű betegségem van, amit köznyelven 'üvegcsontúságnak' hívnak. A sebezhetetlen, vagy az Amélie csodálatos élete című filmekben már találkozhattatok ezzel a rendellenességgel. Gyengébbek a csontjaim az átlagnál, így nem bírnám el a saját testsúlyomat. Viszont mindent érzek, azaz MINDENT.

Talán ezzel meg is válaszoltam a kérdést, hogy hogy működik nálam a szex: szinte ugyanúgy, ahogy mindenki másnál. Fejen állva nyilván nem megy, illetve azt sem bánom, ha nem esik rám közben egy 100 kilós Adonisz, de szerintem ezzel a gondolatommal filigrán nőként talán nem vagyok egyedül."

Júlia (31)

"Nyitott hátgerinccel születtem. Bár deréktól lefelé lebénultam, csak részleges érzéskiesésem van. Ebből kifolyólag intim élet téren nem szenvedek hiányt semmiben. Sok ép ember még csak elképzelni sem tudja, miként is lehet szeretkezni egy kerekesszékes személlyel - és nehéz is válaszolni erre a kérdésre. Én azt mondanám, hogy ki kell próbálni! ;)

Viccet félretéve, számomra a legfontosabb, hogy a másik fél megértse: egy kerekesszékes nő is ugyanúgy NŐ, a férfi pedig FÉRFI. Ugyanolyan álmaink, vágyaink és szükségleteink vannak. Nekünk is vannak fantáziáink, amelyeket - lehetőségeinkhez mérten, de - igyekszünk megvalósítani.

Esetemben nyilvánvalóan nem fogok tudni szexelni mondjuk egy beragadt liftben, de mosdóban és parkban már huncutkodtam pasival. Ami pedig az ágyat illeti: tévedés azt hinni, hogy mindent a férfinak kell csinálni!

Gondoljatok bele: sok a kerekesszékes paralimpiai bajnok, de nem is kell versenyszerűen sportolnunk ahhoz, hogy erős karokkal és felsőtesttel rendelkezzünk - hiszen a mindennapjaink által ez adott. Igaz, néha kell némi idő, hogy egy pózváltáskor a lábaim is utolérjenek, de legalább annyira szeretek aktív lenni az ágyban is, mint az élet minden területén.

Forrás: Shutterstock

Tamás (42)

"20 évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedtem. Epilepsziás rohamot kaptam, és elájultam a volánnál. Deréktól lefelé teljesen lebénultam. Azóta a szexualitás egy picit másképp működik nálam, ugyanis én semmit nem érzek, így az orgazmust sem. Az erekcióm részleges: van, hogy működik, van, hogy kevésbé. Ezáltal sokkal nagyobb teret kap nálam az előjáték, a csókok és simogatások, illetve a különböző erogén zónáim is kiélesedtek.

Hosszú időbe telt, amíg elfogadtam ezt az élethelyzetet és megtanultam újra férfiként tekinteni magamra, de végül sikerült megbékélnem. A hiányosságomat pedig más kreatív módszerekkel pótolom az ágyban. Eddig még nem volt panasz. Ép barátnőm van, akivel 5 éve vagyunk együtt, most jegyben járunk."

Úgyhogy kedves olvasók: érthető, hogy idegenkedünk a másságtól. Ám kreativitással, odafigyeléssel, szeretettel és egy jó adag humorral elsimíthatjuk az éleket... Ami pedig talán a legfontosabb válasz a kérdéseitekre: igen, mi is élünk nemi életet, de kérlek - még ha meg is veszel a kíváncsiságtól -, ne ezzel indíts az első randin, mert hatalmas surmóság, mi több, nagyon nem vonzó!

Továbbá néhány konkrét, tabudöntögető válasz:

  • Nem, általában nem a kerekesszékben csináljuk, hanem az ágyban.
  • A lovagló pózról nekünk sem kell lemondanunk.
  • Ha valakinek erősebb a lába, annak a kutya pózról sem.
  • Kerekesszékes férfi esetén is mindkét fél aktív az ágyban, (sérültségtől függően) esetenként a pasi is tud felül lenni.
  • Nem szeretjük, ha a perverziód tárgyaként tekintesz ránk ("Úgy kipróbálnám egy kerekesszékessel!").
  • Fogyatékossággal élőként is tudjuk meztelenül, felszabadultan élvezni az intim életet, ha az önelfogadás azon a szintjén járunk már.
  • "Hogy éled meg a szerelmet és a szexualitást?" - kérdezték tőlem egyszer. Nem tudom... Ahogy te...?

Nyitókép: Shutterstock