Zsömi, a vérnyúl - avagy a nyuszi nem játék!

Nincsen húsvét nyuszi nélkül! Azonban manapság sokan már nem a csokiból készültet választják, hanem az igazit. Ami sajnos az ünnep végeztével feleslegessé válik, és itt kezdődnek a problémák..

Régen, amikor ez a szokás még gyerekcipőben járt, a Fővárosi Állatkert befogadta a megunt húsvéti nyuszikat. De mivel már tömegével érkeztek a megunt tapsifülesek, 2008 óta már nem lehet "leadni" náluk az állatkákat.

Valóban, a kis nyuszi nagyon cuki, aranyos, de mint minden állat, az ő tartása is felelősséggel jár. És bizony nem annyira könnyű nyulat tartani, mint azt az ember elsőre gondolná. Speciális táp kell neki, nem pedig répán és salátán él, ahogy azt sokan hiszik. Gondozni kell, és sokat törődni vele.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Photolyric Stock Productions (Klöpper & Eisenschmidt GbR)/Photolyric Stock Productions (Klöpper & Eisenschmidt Gbr)

A fentieket saját tapasztalatból mondhatom, ugyanis pár éve engem is elkapott a nyuszi láz, és már nem kezdő állattartóként nagyon szerettem volna egy édes kis törpe nyuszit. El is mentünk hát beszerezni egyet. Rettenetesen kreatív módon Zsöminek neveztük el a zsömle színű nyulat. Nem mindig vagyok a toppon, na. Szóval, hazavittük Zsömit, akit törpe nyusziként vásároltunk. Nos, erről ő valószínűleg nem tudott, ugyanis pár hét alatt hatalmas nyúllá fejlődött.

Később tudtam csak meg, hogy bevett trükk kölyök nyuszikat törpe nyusziként eladni, aztán később jön a meglepetés. Ekkor már a családhoz tartozott 2 degu és Bonnie, a westi kiskutyánk, aki gyakorlatilag a gyerek státuszt foglalta el nálunk.

Ide érkezett meg a Zsömi, akit mi szeretettel fogadtunk. Hamar kiderült, hogy ez az érzés nem volt kölcsönös. A nyuszi nem igazan szeretett volna a család szerves része lenni, és ezt, amikor csak lehetett, a tudtunkra is adta... Engem többször megharapott, Bonnie-t pedig folyton megkergette (bár őt nem volt nehéz, az utcán a macskák is megtették). Amikor pedig megpróbáltuk kézhez szoktatni, azonnal elrohant, és a fellelhető összes kábelt megrágta.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/mediaphotos/Mediaphotos

2,5 hónap próbálkozás után rájöttünk, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni, és kerestünk egy farmot, ahol Zsömi sok társával együtt kedvére élheti a nyuszik boldog életét. (Reméljük, hogy nem pörköltként - a szerk.) :)

Ő szerencsés volt: új és tökéletes otthonra lelt. De nem mindegyik társa az. Sok nyuszit dobnak ki az utcára húsvét után, amikor már nem kellenek, vagy nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Ezért sokkal jobb, ha húsvétkor maradsz a hagyományos csoki nyuszi megoldásnál. Aki pedig nem szeretne lemaradni a nyuszi simogatás élményről - amit én személy szerint nagyon meg tudok érteni -, annak szerencsére nem kell lemondania erről. Ma már nagyon sok helyen rendeznek találkát ezekkel az édes állatokkal. Például az ország több állatkertjében is minden évben van nyuszi simogató, ahol az ember felügyelet mellett élvezheti a kis szőrmókok társaságát. De több plázában, játszóházban vagy wellness hotelben is összefuthatunk egy simire a húsvéti nyuszikkal.

Ez sokkal jobb megoldás mindenkinek. Senki nem marad le a hamisítatlan húsvéti élményről, az ünnep után pedig nem állnak ott a szülők a nappali közepén töprengve: "A csokit megettük, de mi legyen az igazival?!"

Nyitókép: iStockphoto