Jóindulatú vagyok, nem hülye!

Bár a mai világban egyre kevésbé divat a humanizmus, én még azok közé az őskövületek közé tartozom, akik megpróbálnak eszerint élni. Igyekszem mindenkit megérteni, amennyire csak lehet - még akkor is, ha nem mindig értek vele egyet.

Ezt a jó (vagy rossz) szokásomat persze minden új ismerős hamar felfedezi. Van, aki értékeli, és kifejezetten szeret miatta. Van, aki nem helyesli, de nem utál érte (nekem már ez is elég). A baj csak a harmadik típussal van, aki azt hiszi: innentől kezdve mindent szabad. Gőze sincs róla, hogy már rutinból felismerem a fajtáját, és - mivel a pofátlanságot nem tolerálom - hamarosan következményei lesznek a viselkedésének.

Mert attól, hogy emberséges próbálsz lenni, még közel sem lehet veled mindent megtenni.

A humanista nem balek - a jóindulat pedig nem az erély és a határozottság hiányát jelenti. Mivel úgy gondolom, rajtam kívül még jó páran gondolkodnak így, összefoglaltam, mi is az a pár szempont, amit érdemes az esetünkben szem előtt tartani...

1. Ne akarj kihasználni!

Ha megkérsz, szívesen segítek bármiben. Elfogadom, ha elfelejtettél, elcsesztél, netán félreértettél valamit. De nem hagyom, hogy tudatosan rám akaszkodj, és szándékosan visszaélj a segítőkészségemmel. Nem veszem be az átlátszó kifogásokat, és az is hamar átjön, ha csak számításból keresed a társaságomat. Várok egy kicsit, hogy meggyőződjek a sejtéseim helyességéről, és ha ez megtörtént, lezárom a kapcsolatunkat.

2. Ne akarj megmenteni!

Semmitől. Én sem akarlak téged. Részemről kiválóan működik az "élni és élni hagyni" elve. Nem érdekel, hogy húst vagy zöldséget eszel, tetováltatsz vagy nem, minden éjjel mással szexelsz vagy önmegtartóztatást fogadtál. Elfogadlak úgy, ahogy vagy - és nem próbállak meggyőzni arról, hogy mindent úgy csinálj, ahogy én. Cserébe viszont ugyanezt várom el. Ha erőszakosan, újra és újra meg akarod mondani nekem a tutit, akkor nem sokáig leszünk közeli ismeretségben.

Forrás: Shutterstock

3. Ne bájologj velem, ha utálsz!

Az intelligens viselkedés nyilván megkívánja, hogy néha olyanokkal is beszélj, akiket utálsz. Ezzel nincs is semmi gond. Köszönünk, váltunk pár felületes szót, ez rendben. De ha legalább tíz embertől hallom vissza rendszeresen, miket hordasz össze rólam a hátam mögött, akkor légyszi, ennél többet ne erőltess! Ne siess oda hozzám a járda túloldaláról nyájas mosollyal, hogy beszéljünk, ne hívogass kávézni, és úgy egyáltalán: szállj le rólam! Ne erőltesd, hogy "barizzunk", mert úgysem fogunk. Hülyének nézel?

4. Ne használj fel a játszmáidhoz!

Ha valamit akarsz, mondd meg őszintén - én is így teszem. Ne próbálj manipulálni! Attól, hogy valaki jóindulatú, még nem ostoba vagy bamba. Hidd el, hamar feltűnik, hogy mivel próbálkozol, és már el is vesztettem irántad a bizalmamat. Ha pedig ez megtörténik, bocs, de részemről nincs folytatás.

+ 1 Ne sértődj meg, ha a fentiek miatt elbúcsúzunk egymástól!

Értem én, hogy szerinted a jóindulat nevében mindent baromságot be kéne vennem, és minden alattomos húzást el kéne fogadnom, de sajnálom: nem így lesz. Ha hülyére akartál venni, legalább ne háborodj fel azon, hogy azt mondom: a továbbiakban hanyagoljuk egymás társaságát. Nem lesz sem jelenet, sem dráma - én nem vagyok ilyen teátrális. Egyszerűen csak megmondom, mi a gondom, majd elköszönünk egymástól.

Nyitókép: Shutterstock