Egy nő bókja sokkal jobban felvillanyoz, mint egy férfitől kapott elcsépelt dicséret

Mi, nők, állandóan irigykedünk egymásra, és a génjeinkbe van kódolva, hogy méricskéljük a másikat. Kinek nagyobb a melle, kinek laposabb a hasa, keskenyebb a dereka, vagy vastagabb a combja, és még sorolhatnám. Épp ezért esik hihetetlenül jól, ha egy férfi helyett egy nőtársam dicsér meg...

Volt már, hogy azt mondta egy nálam tíz évvel idősebb hölgyemény, hogy rosszul festek, mert a fogyástól be van esve az arcom. Annak ellenére, hogy nem voltam egyáltalán közeli viszonyban vele, és akkor éreztem magam a legjobban a bőrömben, szíven ütött, amit mondott. Később persze rájöttem, hogy valószínűleg csak az irigység beszélt belőle, de belém égett a fancsali képe és az, ahogy végigmért. Válaszul sértődöttség helyett megdicsértem a haját, ő pedig majd kiugrott a bőréből, úgy örült a dicséretemnek. Elmondta, hogy a férje észre sem veszi, hogy szőkébb a haja, én pedig azóta tudom, milyen fontos a pozitív visszacsatolás...Pláne, ha a bók egy nőtől érkezik.

„De jól nézel ki, olyan vékony vagy" – mondta mosolyogva az egyik rég nem látott barátnőm, és nekem annyira jól esett ez a mondat, hogy egész nap mosolyogtam, mint a tejbetök. Pláne úgy, hogy hetek óda odafigyelek az étkezésre, rendszeresen edzek, mégsem mozdul a mérleg nyelve, és már épp kezdtem belefáradni az egészbe.

Miután megkaptam ezt a jól eső dicséretet, arra gondoltam, milyen rossz, hogy ilyen ritkán simogatjuk egymás lelkét. Versengünk a munkahelyünkön, az edzőteremben, a gyereknevelésben, a közösségi oldalakon, és sokszor a hibát keressük a másikban. A pozitív dolgokat nem mondjuk ki, a negatívakat viszont annál inkább, hiszen olyan könnyű odavágni a másiknak, hogy „Nagyon sápadt vagy ebben a fekete pólóban", letojva azt, hogy a másik egész nap ezen fog rágódni. Pedig milyen jó lenne, ha néha elmondanánk a másiknak, milyen szuper a felsője, a haja, a fülbevalója, ugyanis szép szavakra és pozitív visszajelzésre mindenkinek szüksége van.

Egy nőtől jött bók számomra egyenlő a valódi elismeréssel, hiszen mi nők annyira kritikusan szemléljük a másikat. Ráadásul egy nőtől érkező bóknál nem áll fenn annak a veszélye, hogy csak azért bókol, mert azt akarja.

Nem azt mondom, hogy a férfiaktól nem esik jól az elismerés, de egy nőtől valahogy egészen más.

Forrás: Shutterstock

Simogass szavakkal!

Mondd el a barátnődnek, a testvérednek, az anyukádnak, vagy egy ismerősödnek, hogy milyen szuper nő. Hogy csinos, okos, intelligens, humoros, és bármit, ami róla eszedbe jut, hiszen olyan ritkán mondunk ki pozitív dolgokat. Azt gondoljuk, úgyis tudja a másik, ezért nem törjük magunkat, pedig annyira sokat ad egy-egy kimondott szó. A legjobb az egészben, hogy amellett, hogy boldoggá teszed a másikat, te is garantáltan jobban fogod érezni magad.

Nem az a lényeg, milyen erősségét dicséred meg egy nőnek, hanem az, hogy kimondod, amit gondolsz, hiszen úgy kell nekünk a dicséret, mint egy falat kenyér.Gondolj csak bele. Az önértékelésed valójában a visszajelzéseken alapul. Olyan, mint egy tükörkép, hiszen ebből derül ki, hogy lát a környezeted, és baromi jó érzés, ha a mai világban a hátad mögötti összesúgások, vagy grimaszolások helyett őszinte, elismerő szavakat kapsz. Mennyivel jobb úgy dolgozni, hogy a főnököd néha ír egy e-mailt, hogy szuper munka, mint úgy, hogy csak akkor szól, ha valamit elcseszel. Ha egy kolléganőd ahelyett, hogy összesúg a hátad mögött, milyen kihívóan öltözöl, inkább azt mondja, eszméletlenül csinos vagy, és sárgulok az irigységtől, olyan jól áll ez a ruha. Nem is olyan nehéz boldoggá tenni a másikat...

Ha a dicséret őszinte, akkor se legyél zavarban, és ne kezdd el kisebbíteni érdemeidet, hogy „Á, ez semmiség" vagy „Köszi, de amúgy nem fogytam", inkább köszönd meg a kedves szavakat, és mondd el, milyen sokat jelent ez a dicséret.  

Ne felejtsd el, hogy a jó szó ingyen van, és mindenkinek szüksége van az elismerésre. Nem ciki, ha pozitív dolgokat mondunk a másiknak. A dicséret nem fáj, próbáld csak ki, és tedd szebbé a másik napját! Legyen legalább annyira természetes megdicsérni a másikat, mint szapulni, vagy kibeszélni a háta mögött. Bókokra és dicséretre mindig van ok, és alkalom!

Nyitókép: Shutterstock