Ezeknek egy része persze csak mese. De az biztos, hogy még egyetlen gyereket sem lehetett rávenni a zöldség fogyasztásra olyan tényekkel, mint hogy a sárgarépában található béta-karotinból a szervezetünk A-vitamint csinál, ami - többek között - a látásnak is jót tesz. Halálosan uncsi...
Így hát a tényeket olyan dolgokkal kell helyettesíteni, amitől a kicsik is úgy érzik, megéri magukba tömni ezeket az élelmiszereket. Ennek köszönhetően, mire felnőttek leszünk, belénk égnek az idősebbek tanításai, és noha már nem akarunk mindenkinél jobban fütyülni, mégsem kérdés, hogy teszünk-e sárgarépát a húslevesbe.
Vannak azonban olyan ételek, amik még felnőtt fejjel is elgondolkoztatnak, hogy vajon mi a fenéért esszük őket? Ilyen például a csípős paprika. Talán benned is felmerült már a kérdés, hogy:
Ezek egyike sem hangzik jól, mégis nagyon sokan vannak, akik mindezek ellenére boldogan habzsolják a különböző paprikaféléket. Ám arra a kérdésre, hogy miért csinálják, csak kevesen tudnak válaszolni. Hiszen az tény, hogy nem nevezhetőek kifejezetten finomnak. De akkor mi a titka?
Bizony, azt hinnéd, hogy a verejtékben úszó paprikaevők kínjukban vigyorognak, pedig nem. Ugyanis az erős paprika hatóanyagára - a kapszaicinre - a testünk endorfintermeléssel (is) reagál.
A kapszaicin másik remek tulajdonsága, hogy fájdalomcsillapító hatással bír. Akár olyan kellemetlenségek kezelésében is hasznos lehet, mint a migrén. Külsőleg alkalmazva is sokat segíthet, ha kapszaicin tartalmú készítménnyel kenegeted az érintett területet: például ideg-, izom- és ízületi fájdalmak esetén.
Vagyis nekünk, fogyasztóknak több szempontból is megéri erős paprikát enni. De a paprikának ebben mi a buli? Miért éri meg csípősnek lenni? Valami oka biztos van, hogy ilyen brutál-metálra formálta a teremtő.
A szabadon növő paprikákat az állatvilág is szívesen fogyasztja. A növénynek pedig ez jó hír, hiszen a benne lévő magok az állatok emésztőcsatornáján áthaladva a talajba kerülhetnek. Az emlős állatok azonban alaposan megrágják az élelmüket, így félő, hogy a magocskákat is porrá zúzzák. Na ennek elkerülése érdekében lett a paprika csípős, mert a négylábúak inkább fognak fakérget enni, mint kapszaicin tartalmú növényt.
Léteznek olyan szuper állatok, mint például a madarak, akik nem reagálnak a kapszaicinre, vagyis nem érzik a csípős ízt. Ennek köszönhetően megeszik a növényt, de fogak hiányában a magokat nem rágják szét, és ezzel a paprikaszaporítás fő támogatóivá váltak.
Nyitókép: Shutterstock
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.