stressz hüvelygomba feszültség MICOVAG2023 tanévkezdés
Ahogy közeledik a szeptember, a lelkemben vegyes érzések keverednek: izgalom, várakozás és némi aggodalom az új tanév miatt. A nyári szünet után általában tele vagyok energiával és lelkesedéssel, de idén valahogy más a helyzet. Azt vettem észre, hogy a stressz egyre inkább eluralkodik a mindennapjaimon, ami egyáltalán nincs jó hatással az egészségemre.

Az állandó feszültség és az aggodalom folyamatosan jelen van az életemben. Nehéz elengedni a gondokat, és ezzel együtt a testem is folyton görcsben van. Úgy érzem, mintha állandóan készenléti állapotban lennék, ami hosszú távon rendkívül megterhelő.

A sok stressz már az alvásomra is rányomta a bélyeget. Nyáron általában hamar elalszom és végig is alszom az éjszakát. Mostanában viszont sokat forgolódom és többször felébredek éjszaka, ezért egyre feszültebb vagyok napközben.

A stressz negatívan befolyásolhatja az immunrendszert, aminek következtében fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. Sőt, azt hallottam, hogy a stressz még a hüvelyben élő gombák szaporodását is elősegítheti.

Forrás: Shutterstock

Hogy lehetséges ez?

Észrevettem, hogy amikor fokozottan stresszes időszakot élek át, akkor a hüvelygombás tüneteim is gyakrabban jelentkeznek.

A hüvelygomba egy olyan fertőzés, amely a Candida albicans nevű élesztőgomba elszaporodása által alakul ki. A hüvely természetes flórájának részei ezek a gombák, ám bizonyos körülmények között, mint például a hormonális változások vagy a legyengült immunrendszer miatt elszaporodhatnak és kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Az iskolakezdés stresszes időszaka különösen hajlamosíthat a hüvelygomba kialakulására. A stressz hatással lehet a hormonháztartásunkra és az immunrendszerünk működésére is. A stressz és az állandó feszültség a hüvely pH-ját is lúgos irányba tolhatja, ez a változás pedig elősegítheti a gomba szaporodását.

Forrás: Shutterstock

A hüvelygomba tünetei között szerepel a viszketés, a fájdalom, a kipirosodás és a túrós-darabos fehérfolyás. Ezek a tünetek nemcsak testileg kellemetlenek, de pszichés terhet is jelenthetnek, különösen az iskolakezdés időszakában. A viszketés és az égő érzés miatt nehéz koncentrálni, akadályozhatja a tanulást és a mindennapi tevékenységeket.

Mit tehetek ellene?

Nemcsak a testi egészségemre figyelek oda, hanem a mentális egyensúlyra is. Próbálok időt szakítani a relaxációra, elkezdtem jógázni, és néha a barátaimmal sétálni megyünk, hogy kicsit kiszakadjunk a hétköznapok mókuskerekéből. Emellett igyekszem egészségesen étkezni és rendszeresen sportolni is, hogy erősítsem az immunrendszeremet, könnyebben vegyem az akadályokat.

Továbbá figyelmet fordítok az intimhigiéniára. Enyhe, illatmentes termékeket használok, és kerülöm az erős szappanokat vagy illatosított termékeket, mivel azok megzavarhatják a hüvely élettani pH-ját.

Az új tanévvel új kihívások és lehetőségek várnak rám. Ahhoz, hogy sikeresen kezeljem ezeket, tudom, hogy mentálisan és fizikálisan is egyensúlyban kell maradnom, hogy ne csak a tanulásban, de az egészségem megőrzésében is sikeres legyek.

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.