kedvesség nők kibeszélő bók pozitív hozzáállás
Mi, nők, állandóan irigykedünk egymásra, és a génjeinkbe van kódolva, hogy méricskéljük a másikat. Kinek nagyobb a melle, kinek laposabb a hasa, keskenyebb a dereka, vagy vastagabb a combja, és még sorolhatnám. Épp ezért esik hihetetlenül jól, ha egy férfi helyett egy nőtársam dicsér meg...

Volt már, hogy azt mondta egy nálam tíz évvel idősebb hölgyemény, hogy rosszul festek, mert a fogyástól be van esve az arcom. Annak ellenére, hogy nem voltam egyáltalán közeli viszonyban vele, és akkor éreztem magam a legjobban a bőrömben, szíven ütött, amit mondott. Később persze rájöttem, hogy valószínűleg csak az irigység beszélt belőle, de belém égett a fancsali képe és az, ahogy végigmért. Válaszul sértődöttség helyett megdicsértem a haját, ő pedig majd kiugrott a bőréből, úgy örült a dicséretemnek. Elmondta, hogy a férje észre sem veszi, hogy szőkébb a haja, én pedig azóta tudom, milyen fontos a pozitív visszacsatolás...Pláne, ha a bók egy nőtől érkezik.

„De jól nézel ki, olyan vékony vagy" – mondta mosolyogva az egyik rég nem látott barátnőm, és nekem annyira jól esett ez a mondat, hogy egész nap mosolyogtam, mint a tejbetök. Pláne úgy, hogy hetek óda odafigyelek az étkezésre, rendszeresen edzek, mégsem mozdul a mérleg nyelve, és már épp kezdtem belefáradni az egészbe.

Miután megkaptam ezt a jól eső dicséretet, arra gondoltam, milyen rossz, hogy ilyen ritkán simogatjuk egymás lelkét. Versengünk a munkahelyünkön, az edzőteremben, a gyereknevelésben, a közösségi oldalakon, és sokszor a hibát keressük a másikban. A pozitív dolgokat nem mondjuk ki, a negatívakat viszont annál inkább, hiszen olyan könnyű odavágni a másiknak, hogy „Nagyon sápadt vagy ebben a fekete pólóban", letojva azt, hogy a másik egész nap ezen fog rágódni. Pedig milyen jó lenne, ha néha elmondanánk a másiknak, milyen szuper a felsője, a haja, a fülbevalója, ugyanis szép szavakra és pozitív visszajelzésre mindenkinek szüksége van.

Egy nőtől jött bók számomra egyenlő a valódi elismeréssel, hiszen mi nők annyira kritikusan szemléljük a másikat. Ráadásul egy nőtől érkező bóknál nem áll fenn annak a veszélye, hogy csak azért bókol, mert azt akarja.

Nem azt mondom, hogy a férfiaktól nem esik jól az elismerés, de egy nőtől valahogy egészen más.

Forrás: Shutterstock

Simogass szavakkal!

Mondd el a barátnődnek, a testvérednek, az anyukádnak, vagy egy ismerősödnek, hogy milyen szuper nő. Hogy csinos, okos, intelligens, humoros, és bármit, ami róla eszedbe jut, hiszen olyan ritkán mondunk ki pozitív dolgokat. Azt gondoljuk, úgyis tudja a másik, ezért nem törjük magunkat, pedig annyira sokat ad egy-egy kimondott szó. A legjobb az egészben, hogy amellett, hogy boldoggá teszed a másikat, te is garantáltan jobban fogod érezni magad.

Nem az a lényeg, milyen erősségét dicséred meg egy nőnek, hanem az, hogy kimondod, amit gondolsz, hiszen úgy kell nekünk a dicséret, mint egy falat kenyér.

Gondolj csak bele. Az önértékelésed valójában a visszajelzéseken alapul. Olyan, mint egy tükörkép, hiszen ebből derül ki, hogy lát a környezeted, és baromi jó érzés, ha a mai világban a hátad mögötti összesúgások, vagy grimaszolások helyett őszinte, elismerő szavakat kapsz. Mennyivel jobb úgy dolgozni, hogy a főnököd néha ír egy e-mailt, hogy szuper munka, mint úgy, hogy csak akkor szól, ha valamit elcseszel. Ha egy kolléganőd ahelyett, hogy összesúg a hátad mögött, milyen kihívóan öltözöl, inkább azt mondja, eszméletlenül csinos vagy, és sárgulok az irigységtől, olyan jól áll ez a ruha. Nem is olyan nehéz boldoggá tenni a másikat...

Ha a dicséret őszinte, akkor se legyél zavarban, és ne kezdd el kisebbíteni érdemeidet, hogy „Á, ez semmiség" vagy „Köszi, de amúgy nem fogytam", inkább köszönd meg a kedves szavakat, és mondd el, milyen sokat jelent ez a dicséret.

Ne felejtsd el, hogy a jó szó ingyen van, és mindenkinek szüksége van az elismerésre. Nem ciki, ha pozitív dolgokat mondunk a másiknak. A dicséret nem fáj, próbáld csak ki, és tedd szebbé a másik napját! Legyen legalább annyira természetes megdicsérni a másikat, mint szapulni, vagy kibeszélni a háta mögött. Bókokra és dicséretre mindig van ok, és alkalom!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.