farsang kibeszélő gyerek versengés szülő
A farsangnak a buliról, a jókedvről, a táncról, a jelmezes felvonulásról, de ami a legfontosabb, a gyerekekről kellene szólnia. Kár, hogy néhány szülő agyáig ez nem jut el...

Emlékszem az általános iskolás farsangokra. Akárcsak a többiek, én is évről-évre beöltöztem, de anyukám azon kívül, hogy fánkot sütött, és vett néhány üdítőt az osztálybulira, nem foglalkozott túl sokat ezzel az ünneppel. Mi még közösen csináltuk meg a jelmezem, ráadásul én dönthettem el, minek szeretnék beöltözni, és minden az én akaratomról szólt.

Szerencsés vagyok, mert egyre ritkább az ilyen szülői felfogás: az utóbbi években egyre többször tapasztalom, hogy a farsang sokkal inkább szól a szülőkről, mint a gyerekről, és a vidámság helyett a stresszé a főszerep.

Anyuka típusok, akik elfelejtették, miről szól a farsang

Amikor én voltam általános iskolás, mindig a csókosok nyerték a jelmezversenyeket, és nem azok, akiknek tényleg ötletes volt a hacukája, bár ez nagyon szubjektív. Ha anyuka a szülői munkaközösség tagja volt, és vitt a farsangra négy tortát, meg két kiló pogácsát, tuti a gyereke nyert, még akkor is, ha Pistike egy boltban vásárolt, gagyi pókember jelmezben sétált körbe, és szemmel láthatóan utálta az egészet, mert amúgy mókus akart lenni.

Vannak anyukák, akik egyenesen rajonganak a farsangért, ugyanis ebben az időszakban kiélhetik kreativitásukat. Sokan a netet böngészik hetekig, hogy megtalálják a tuti biztos, győzelemre méltó jelmezt, és éjszakákon át azt varrják, ragasztják. A probléma csak az, hogy ezek az anyukák általában arra sem veszik a fáradtságot, hogy megkérdezzék a gyereküktől, ők minek szeretnének beöltözni.

A másik opció, hogy az elfoglalt szülő sokszor ahelyett, hogy megcsinálná a jelmezt, vásárol egy csicsás, drága vackot a gyerekének, amit szívesen visel, jobb esetben. Vannak ugyanis olyan szülők is, akik rátukmálják a gyerekükre a saját elképzeléseiket, megölve ezzel a farsang varázsát.

Ha Lilike nem akar tavaszi szél lenni, ami vizet áraszt, az tök mindegy, mert anya tudja, ez idén tarolni fog.

Az sem számít, hogy Lali idén is Vasember szeretne lenni, akárcsak tavaly, mert anya szerint idén sokkal menőbb a hirdetőtábla jelmez. És a lényeg itt van: az számít, mit akar a szülő, nem pedig az, hogy teljesüljön a gyerek álma.

Forrás: Shutterstock

„Itt a farsang, áll a bál", de nem úgy, ahogy kellene

A farsang, a jelmezbál eredeti küldetése az, hogy a gyerekek szuper jól érezzék magukat a társaikkal. Egészen addig lelkesen készülnek, tervezgetnek is, amíg nem jön az önmegvalósításra vágyó szülő, aki mindent elront. Végignézve a farsangi jelmezeken az embernek az a benyomása, mintha a gyerekek helyett a szülők versenyeznének egymással. Az számít, kinek van jobb ötlete, és persze több lehetősége – mind anyagilag, mind időben – arra, hogy valami extrém jelmezbe öltöztesse a gyermekét. Bár alapvetően minden szülő jót akar a gyerekének, mégsem azt csinálják, ami valóban boldoggá tenné őket.

Higgyétek el drága anyukák, a gyerkőcötöknek nem erre van szüksége. A farsang nem a jelmezkölcsönzők és a szülői kreativitás versenye, a lényeg, hogy a kicsik jól szórakozzanak.

Ne a saját álmaitokat, akarjátok valóra váltani, inkább legyen a farsang egy közös program, akkor is, ha tökéletlen, ugyanis nincs boldogabb annál a gyereknél, aki abban a jelmezben vonul, amit ő csinált az anyukájával, és szívesen is viseli. Hagyjuk, hogy a gyerekünk farsangkor az lehessen, ami lenni szeretne...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.