Újév kibeszélő fogadalom tanács pszichológus
Az újévi fogadalmak ideje lejárt. Nem működnek. De ez nem azt jelenti, hogy ne január elsején tűzz ki új célokat magad elé! De, ha rám hallgatsz, nem csak úgy ukmukfukk fogadkozol, hanem a pszichológia tudományát hívod hozzá segítségül!

Sajnos, ha rosszul választjuk meg a célt és a megfogalmazás sem jó, akár árthatunk is magunknak - attól függetlenül, hogy sikerült-e végül elérni azt, amit akartunk.

Például:

  • Megfogadom, hogy új párkapcsolatot kezdek!
  • Megfogadom, hogy 50 kiló alá fogyok!

Igen ám, de lehet az új párkapcsolat bántalmazó - "de legalább ő akar engem", ugye? - és lehet, hogy 185 cm magassággal az 50 kiló már egészséget veszélyeztető mérték.

És vannak célok, amik bár jól megfogalmazottak, de belső akadály (elveszítetted a kitartásod) vagy külső gát (anyagi gondok) miatt nem tudnak megvalósulni. És ez bizony összetöri az ember önbizalmát.

Ahhoz, hogy jól tudjunk célt megfogalmazni és teljesíteni is tudjuk azt, legideálisabb, ha szakember segítségét kérjük. Már csak azért is, mert általában a célok, amelyeket el szeretnék érni, olyan fejlődést kívánnak, ahol elengedhetetlen egy kis személyiségnövekedés is.

De ha ezzel mégsem győztelek meg, hogy telefont ragadj és időpontot kérj egy pszichológushoz vagy trénerhez, akkor legalább annyi tanácsot fogadj el tőlem, hogy utánaolvasol annak, mi az az Évrendező - Éviránytű (Yearcompass) füzet?

Az Évrendező füzet nem más, mint...

Egy netről letölthető kis kérdéssor, ami segít, hogy a fent leírt hibákat elkerülve lezárhasd, értékelhesd az előző évedet, és teljesíthető mértékű és ütemezésű célokat tűzhess ki magad elé. És nem utolsósorban abban is segít, hogy miből meríts ezekhez erőt!

Nagy előnye, hogy rövid, mégis lényegre törő és jól strukturált. A kérdések megválaszolása sok pozitív meglepetést okozhat számodra. Olyan kisebb vagy épp nagyobb felismerésekre ébreszthet rá, amit nem is gondoltál volna magadról, mégis igaz! Mert hát hajlamosak vagyunk a saját eredményeink felett elsiklani, és csak a kudarcainkra koncentrálni.

Forrás: Getty Images/RoBeDeRo/Robedero

De az irányított kérdések segítségével rádöbbenhetsz, hogy tavaly még mennyire lehetetlennek tűnt, hogy új munkahelyeden megálld a helyed. Most pedig már hozzád fordulnak tanácsért!

Persze gondolom, útközben fel se tűnt, hogy mekkora fejlődési ívet jártál be... Továbbá lehetőséged nyílik megtervezni a következő évedet is, racionalizálva a folyamatot: apró dolgok, kis lépések segítségével. Ez lehet bármi, akár egy utazás, egy rossz szokásról való lemondás vagy hogy több időt tölts a családoddal!

Az Évrendező ideális eszköz, szívesen használom a kliensekkel való munkám során értéktisztázásra, önismeret, önértékelés és énhatékonyság növelésére.

Bacsinszki Petra

Nyitókép: GettyImages

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.