mobiltelefon kibeszélő kapcsolat mobil közösségi média
Ülök egy étteremben, a barátnőmet várom. Körbenézek, és minden asztalnál azt látom: párok, barátok együtt, és közben nyomkodják a telefont, nem is néznek egymásra.

A legjobb az, amikor a tökéletes képet akarják elkészíteni az adott pillanatról - de nem azért, mert meg szeretnék örökíteni (mondjuk, saját maguk számára), hanem mert akkor rögtön lehet posztolni. Utána pedig figyelni a lájkokat. Beszélgetni már el is felejtenek a nagy lájkvadászatban.

Amióta okostelefonok léteznek, kijelenthető, hogy igazán intim kapcsolatban vagyunk a telefonunkkal. Mindent azon intézünk: pénzügyeket, navigációt, vásárlást, kapcsolattartást másokkal, információk begyűjtését a világból - és még sorolhatnám. Szinte folyamatosan a kezünkben van - vannak olyanok is, akik már azt is nehezen viselik, ha a telefonjuk töltőn van éppen, és nem nézhetnek rá folyamatosan.

Azt már nem is említem, mennyi időt vesz el naponta a közösségi média hírfolyamának görgetése - de az igazi probléma nem is ezzel van. Az a probléma, hogy az online kapcsolatok háttérbe szorítják a valóságos kapcsolatokat.

Hiszen akármit csinálunk, akárkivel vagyunk, a telefon folyamatos pittyegése emlékeztet arra, hogy közben millió dolog történik, és mi folyamatos félelemben élünk, hogy lemaradunk valamiről (a jelenség neve FoMO: Fear of Missing Out). Miközben észre sem vesszük, hogy így pont a lényegről maradunk le: arról, hogy minőségi időt töltsünk azzal, aki épp ott van velünk.

Értem én, hogy felgyorsult világban élünk, meg fontos az online jelenlét. De mi van a személyessel? Nálam alapszabály például, hogy a személyes üti a virtuálisat. Nem azért találkozom egy barátnőmmel, hogy a telefonon lógjak és cseteljek valaki mással. Nyilván megnézem néha, ha ír valaki, mert lehet sürgős is, vagy olykor-olykor fel is veszem a telefont. De a legtöbbször igyekszem arra koncentrálni, akivel vagyok- hiszen a legnagyobb ajándék, amit kaphatsz valakitől, az az ideje és a teljes figyelme.

Forrás: Shutterstock

Egy párkapcsolatban az egyik legfontosabb dolog az együtt töltött minőségi idő. A kapcsolat elején ez még automatikusan megy: eszedbe sem jutna az első randin felvenni a telefont valaki másnak, hiszen csak arra akarsz figyelni, hogy végre vele lehetsz (na, ez az igazi mindfulness). Mégis, ahogy telik az idő, egyre kevésbé értékeled azt, aki valaha a teljes figyelmedet magára tudta vonni. Helyette futólag köszönsz neki, ha hazaértél, miközben egy órát lógsz még a telefonon a barátnőddel.

Persze előfordulnak szélsőséges esetek, én is telefonáltam hosszan a barátnőmmel, amikor például szakított és maga alatt volt - nyilván elsőbbséget élvezett a párommal tervezett, egyáltalán nem létfontosságú sorozatnézés helyett. De nem mindegy, mit teszel félre, milyen gyakran - és miért.
Mert előbb-utóbb a másik azt fogja érezni, hogy nem kapja meg tőled azt a figyelmet, törődést, amit igényelne. És tudjuk, hogy ez általában ott végződik, hogy máshol fogja keresni...

Éppen ebben a rohanó világban értékelődik fel még jobban az, hogy tényleg figyeljünk a másikra. Legalább néha tedd meg, hogy lenémítod és elteszed a táskád mélyére a telefonodat! Valószínűleg minden várhat egy-két órát, a másik viszont igenis hálás lesz azért, ha neki ajándékozod azt, ami a legnagyobb kincs: a teljes, osztatlan figyelmedet, ami csak neki szól.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.