Egy tejcukor és egyben tejfehérje érzékeny férfival nem könnyű az élet, hiszen semmiféle tehéntejes, tejet tartalmazó dolgot nem ehet, ihat. Nem volt egyszerű ezt megjegyeznem, mivel én imádom a sajtokat, a joghurtot, a tejfölt, a kávét is mindig tejszínnel iszom.
A kifőzdékben, gyorséttermekben jelezni kell, hogy tejterméket abszolút nem tartalmazhat az, amit ő enni szeretne. Sose gondoltam volna, hogy például több hamburger szósz is tartalmaz valamilyen tejszármazékot, de bevallom, az alternatív „tejekről" sem igazán volt fogalmam addig, amíg el nem érkezett kapcsolatunkban az a pillanat, amikor ő nálam ébredt.
Nyílván nem állítanak elő tejet a rizsből, szójából, mégis tejitalnak hívják, hogy az emberek könnyebben felfogják, mi helyett lehet fogyasztani őket. Mára tudom például, hogy a mandulaital vagy mandula tejital a legsűrűbb, és talán a legédesebb az alternatív növényi tejek közül, így ez használható például pudingok vagy tejbegríz elkészítéséhez. A zabital hígabb, kevesebb utóíze van, így ez alkalmas a spenótfőzelékhez.
Már több mint egy éve szinte együtt élünk, én mégis a mai napig van, hogy megkínálom egy kis túró rudival vagy felé nyújtom a tejfölös dobozt egy rakott krumpli esetén. Szerencsére ő pontosan tudja, hogy mit nem ehet, és mi az, amit alkalmanként megkockáztat.
Tehát a mindennapi étkezésben egészen ügyesen ellavírozunk együtt, ám ott álltam pár napja, hogy akkor készítsünk én és magam neki egy születésnapi tortát tej és sütő nélkül – az én csöpp otthonomban ugyanis nincs sütő. A netre felmenve találtam jó pár receptet, mondjuk ezek inkább sütemények voltak, de kinéztem egy sajttorához hasonlító dolgot, amihez a számomra meglepő hozzávalók a kesudióban és a mandula tejszínben ki is merültek. Ennek fényében magabiztosan indultam a szupermarketbe, de hiába néztem át minden létező sort, polcot, ezt a mandula tejszínt sehol se találtam, és más növényi tejszínt sem. Ott a helyszínen újraterveztem az egészet, már nyúltam a vega tejfölért – valamit kihozok belőle alapon -, amikor megpillantottam a szója joghurtot. Wow! Eddig fogalmam sem volt arról, hogy létezik ilyesmi, mondjuk az árát elnézve nem is fogok gyakran venni, de születésnap van, belefér. Ki is gondoltam, hogy ezt mascarpone helyett fogom használni, tehát tiramisut készítek.
Otthon elő is készültem a dolgokhoz este, büszkén veregettem a vállamat, amikor rájöttem, hogy, rum aroma helyett vaníliát sikerült a kosaramba tenni. Sebaj, ez legyen a legkisebb baj, gondoltam - de nem ez volt. Bár vettem zselatin fixet jócskán, a szója joghurt mégse mascarpone... Kicsit hígabb lett, meg savanykásabb, tettem bele 4-5 kanál mézet, meg, ha már rendhagyó tiramisu, beleborítottam egy kis piros ételszínezéket is.
A végén lett belőle egy kevésbé édes, ám annál kávésabb, joghurtos ázott babapiskóta valami, amit a szerelmem édesen csak nyers tortaként határozott meg. Mondjuk egy műanyag edényből kellett kikanalazni, de legalább a gyertya megállt benne.
Jövőre valahonnan felhajtok mandula tejszínt, az tuti.
Nyitókép: shutterstock.com
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.