Az én családomban a karácsony hozta felszínre az év során felgyülemlett feszültséget

Viták. Karácsonykor. Miért pont a szentestét kell elrontani a folytonos veszekedésekkel?

Családi összezördülések. A hideg ráz ezektől a jelenetektől, főként ünnepekkor. Volt erre már több példa a múltban. A csodaszép havas szentestébe ezzel együtt némi sár is vegyül ilyenkor. Gyerekként a nagy családunk minden évben összejött, hogy együtt töltsük a szentestét. Ám nem minden alkalommal működött ez gördülékenyen. Sőt... elég göröngyös volt a békés, nyugodt karácsonyig vezető út.

Tamás bácsikám a tőle megszokott módon próbálta meg feldobni a karácsony estéket a szokásos, nem éppen odavaló témáival. Hiába bökdöste őt Rózika nagynéném, hogy ugyan már, hagyja abba. Hiába rugdosta az asztal alatt a bácsikámat, minden hiábavaló és hasztalan próbálkozásnak bizonyult. Bácsikám úgy érezte, hogy végre rászegeződhet minden tekintet, hiszen 15 perc hírnév így vagy úgy, de mindenkinek jár.

Valamiért sosem sikerült neki meghúznia magát a háttérben. Az évek alatt felhalmozódott keserűséget nála az ünnepek hozták felszínre.A sok gond, amivel az életében szembe kellett néznie, csak gyűlt benne és a közös összejöveteleken adta ki magából, megkeserítve ezzel az ünnepeket. Mi gyerekek nem túlságosan figyeltünk rá, de a felnőttek hangos szavaiból arra következtettünk, hogy megint valamin összeveszett a család. A legutolsó ilyen téma az örökösödés volt. Ez egy csomó konfliktust generált a családunkban, ami szinte a legjobb táptalaja a viták kialakulásának.

Forrás: Shutterstock

Az örökösödési viták - egy gazdagon megterített vacsoraasztalnál, ahol a sütemények roskadásig megvannak töltve finomabbnál finomabb krémekkel - felbecsülhetetlenek. Amikor már mindenki a szájához emeli a finomabbnál finomabb falatokat, hogy végre belekóstoljon a várva várt karácsonyi menübe, na pont akkor csap le "imádott" nagybácsikám.

Ilyenkor nincs is konkrét célpontja, de mindenki az asztalnál magára veszi a célzást, és kezdetét vehetik a végeláthatatlan viták. Sokszor azt érzem, ezekből nincs kiút. Hiszen a családunk nagy, sok a testvér, és az örökösödés mindannyiukat érinti. Így aztán rögtön keserédessé válnak a finom falatok, a sütik krémje meg sem közelíti azt a bizonyos mennyei ízt, hiszen a veszekedések közepette az emberek nem is tudják igazából, mit esznek vagy isznak. Mindenki igyekszik elmenekülni az asztaltól, Rózika néni közben elhallgattatja a férjét, hiszen tudja, hogy ezekkel a kirohanásokkal megöli a karácsony igazi, meghitt szellemiségét.

Az örökösödési vita egy olyan kipattanni készülő szikrának ad táptalajt, ami sokszor nem csak a közvetlen családtagokat érinti, de a gyerekek karácsonyát is. Az elhunyt dédmamám házának négy részre történő osztása minden karácsonyi asztalnál előjön. Természetesen évközben senki sem foglalkozik vele, de a szenteste egy kiváló és remek alkalom erre.

Az ünnepnek valóban a szeretetről kellene szólnia, bármilyen közhelyesen is hangzik. A nagy családnak pedig örülnie kellene az ilyen családi összejöveteleknek, hiszen év közben nincs annyi időnk egymásra, mint amennyit szeretnénk.  

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek