Szex nincs, csak stressz! - Így öli meg a stressz a libidót...

Ahogy múlik a rózsaszín köd, és jönnek a szürke hétköznapok, egyre kevesebbet beszélünk filmekről, zenéről és vörösborokról. Ám egyre többször kerülnek szóba a számlák, a bevásárlás és a szemét főnök, aki folyton túlóráztat. Vagyis beszivárog a stressz a párkapcsolatba. De ez miért szorítja ki a szexet?Miért oltja ki a lángolást? Ez a dolgok rendje, vagy tehetünk ellene valamit?

A stressz olyan jelenség, amit mindannyian túl jól ismerünk... A fő gond vele az, hogy nemcsak káros, de alattomos és sunyi is!

Kihat életünk minden területére: a munkánkra, a kapcsolatainkra, az egészségünkre és a lelkivilágunkra. És ha ez önmagában nem lenne elég, még a szexuális életünket is tönkreteheti!

Egy kutatás szerint, a férfiak kevésbé tartják vonzónak a stresszes nőket. A kísérlet során a férfiak a nők arcát vonzerő szempontjából osztályozták. Az eredmény szerint azoknak a nőknek az arcát találták a legszebbnek, akiknél alacsonyabb volt a kortizol – vagyis a stresszhormon – szintje.

De ne haragudjunk meg emiatt a férfiakra! Egy másik vizsgálat ugyanis pont ugyanerre az eredményre jutott az ellenkező nemnél is: a nők sem találták vonzónak a stresszes férfiakat.

Vagyis a stressz nemcsak azt a helyzetet nehezíti, hogy minket megkívánjanak, de mi is sokkal kevésbé leszünk nyitottak a szexre!  

Hiszen a stressz hatással van érzelmi életünkre, fizikai állóképességünkre és egészségünkre is. Ezek pedig sajnos mind-mind fontos szerepet játszanak a szexben.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

A stressz sokféleképpen befolyásolhatja a szerelmi életedet

1. Negatív testkép = rossz szex

Tudtad, hogy a stressz az egyik okozója a rossz testképnek? A stressz olyan hormonokat termel, amelyek befolyásolják az anyagcserédet, és a pluszkilók hipp-hopp felszaladnak! Ráadásul ilyenkor a megjelenésünk sem olyan előnyös, amitől még kevésbé érezzük magunkat vonzónak.
Márpedig aki nem érzi jól magát a bőrében, szinte biztos, hogy nem lesz egy élettel teli, szexi lepedőakrobata...

2. A libidód kereket old

Már megint a fránya hormonok... Stresszhelyzetben kortizol (stresszhormon) szabadul fel, és ez segít minket a nehézségek kezelésében. Sokat köszönhetünk ennek a hormonnak, de csak kis mennyiségben és rövid ideig egészséges a jelenléte!

Hosszú távon sajnos gátolja a nemi hormonok felszabadulását, mely csökkent nemi vágyhoz vezet.

3. Megkérdőjelezed a párkapcsolatod

Mind ismerjük az érzést, hogy stresszes időszakban néha párunkon vezetjük le a felgyülemlett feszültséget. Amikor nehéz perióduson megyünk keresztül, hajlamosabbak vagyunk negatívan tekinteni a párkapcsolatunkra.

Érezzük, hogy valami nincs rendben, nem érezzük teljesnek az életünket, és – az okokat keresve – tévesen – ezt a hozzánk legközelebb állóra vetítjük.  

Nyitókép: iStockphoto