Baj, ha a férjem halála után nem áll meg számomra az élet?

Nemrégiben lettem özvegy, mégis úgy érzem, sok mindenre most van lehetőségem, és én ezt ki is akarom használni. Ez rossz lenne? Megszólhatnak érte a rokonok, a barátok és az ismerősök?

Szégyellnem kellene magamat azért, hogy a férjem halála után nem szűnt meg számomra az élet? Szerettem Lacit, jó ember volt és ki is tartottam mellette hosszú éveken át. De, ha csak otthon ülök, akkor sem fogom tudni visszahozni az élők sorába. Ha a jóisten úgy döntött, hogy magához szólítja, nincs mit tenni. Van, aki nem tudja elfogadni a férje halálát, de ezzel senkinek nem lesz jobb.

65 éves vagyok, nem érzem magam olyan idősnek.

Laci hét évvel idősebb volt nálam, de még rá is várt volna sok örömteli pillanat, például a legnagyobb unokánk esküvője, amit ő sajnos már nem élhetett meg. Úgy érzem, sok olyan dolog van az életben, amiket én még szeretnék megtenni.

Baj, ha jól érzem magam a barátnőimmel? Eljárunk színházba, strandra, hangversenyre, étterembe, kirándulni és minden programot nagyon élvezünk. Jókat beszélgetünk, kitárgyaljuk kivel, mi történt, és, ki milyen pletykákat tudott meg. Nagyon jól szórakozunk.

Marika is már négy éve özvegy, de ő sem otthon ül a négy fal között. Jutka férje meg folyton a kocsmában van, nem fog ő sem otthon maradni. Mi tagadás, az én férjem is megitta a magáét, talán ez is közrejátszott, hogy az infarktus elvigye. Hiába mondtam neki mindig: "Laci ne igyál annyit, mert az egészséged rovására megy!" - Nem hallgatott rám.

Néha jól esik csak a sorozataimat nézni, de azért nem ülhetek mindig otthon. Pedig nagyon szeretem a dél-amerikai és török történeteket. A szerelmünk rabjaiban most fogja megtudni Alejandro, hogy Carolina terhes. Már alig várom a folytatást. Hála az istennek még jól bírom magamat, így otthon szoktam gondozni a kertet és főzök a családnak. Gyakran járok a lányomékhoz, imádom az unokáimat, és szerencsére ők is rendszeresen jönnek hozzám.

Még szeretném kihasználni, azt az időt, ami a földön megadatik nekem. Szeretnék még élni, és jól érezni magamat. Marika és Jutka is azt mondják, jól teszem.  

Különben abban a híres dalban is éneklik: Nem csak a húsz éveseké a világ!A lányomék Facebookot is csináltak nekem, nem is bánom, hiszen haladni kell a korral. Nehezen tudtam először, hogyan kell használni, de aztán belerázódtam, és úgy érzem, egyre jobban megy. Persze ez az ő segítségük nélkül nem ment volna. De hát... ideje volt, hiszen Jutkának már vagy egy éve van közösségi profilja, én sem maradhatok le. Szoktunk egymásnak ott üzengetni, és képeket is töltünk fel a programjainkról.

Forrás: Shutterstock

Bevallom, én még szeretnék akár ismerkedni is. Nem tudom, én koromban ez mennyire lehetséges, de ha akadna egy udvarlóm, nem ellenkeznék. Hiszen lenne mindkettőnknek társasága, senkinek nem jó az, ha évekig egyedül van. Én főznék, mosnék rá, ő pedig elvégezné a ház körüli teendőket.  

A múltkoriban az egyik jóvágású falubeli, Géza közeledett hozzám. Sokat bókolt és olyan kedveseket mondott, teljesen levett a lábamról. Laci sosem mondott ilyen szépeket nekem.

Elbeszélgethetnénk, és együtt eljárhatnánk különféle programokra. Nagyon szeretem a zenét, akár még táncolni is elmehetnénk. Ismerek egy helyet, ahova a szomszédasszonyék járnak. Laci sose jött velem táncolni, hiába hívtam. Talán Gézával el tudnék járni. Én úgy gondolom, hogy ne a kor határozza meg az életünket.

Megmondom őszintén, én még mindig szeretek csinosan öltözködni, ha elmegyünk valahova mindig tisztességesen felöltözök. Múltkoriban egy új ruhát is vettem, jó érzés volt felvenni a színházba, a barátnőim meg is dicsérték.  

Ezekkel a dolgokkal el tudom foglalni magam, és ez segít abban, hogy ne érezzem magam egyedül. Szükségem van arra, hogy „éljek". Szeretnék még sok időt a családommal tölteni. De ez nem azt jelenti, hogy a megboldogult férjem ne jutna mindennap az eszembe. Talán ezek nem olyan nagy bűnök, remélem, senki nem fog elítélni, és megértik, hogy nem akarok begubózni és házsártos vénasszonyként élni az életemet.

Nyitókép: Shutterstock