Komolyan az exeddel vacsorázunk?!

MÁTÉ: Végre péntek este van. Ilyenkor próbálom lelassítani az időt. Mind ezt csináljuk, nem? Átverekedjük magunkat a hétköznapokon, és várjuk a hétvégét. Épp ezért vagyok szörnyen mérges Annára, amiért elrontja az estémet.

Öt istenverte napja várok arra, hogy kikapcsolódjak, erre az utolsó pillanatban közli, hogyott lesz az exe a vacsorán.

- Szólhattál volna hamarabb - mondom, miközben felveszem az ingem.

- Én is csak ma délután tudtam meg - feleli.

- Ja. Persze. Nem tudtad.

Válaszként csak a fürdőszoba ajtajának csapódását hallom.

- 20 perc múlva itt a taxi! - kiabálom utána. 

Egész úton nem szólunk egymáshoz. Nincs kedvem beszélgetni, csak bámulok kifelé az ablakon. Próbálom nyugtatni magam: végül is, csak egy hónapot jártak. Az semmi. Ráadásul ő szakított a sráccal.  

Kifizetem a taxit, és mire az ajtóhoz érek, egészen lehiggadok. Bocsánatot kérek Annától, és megígérem, hogy megpróbálok jó fej lenni. Elmosolyodik, de látom, hogy nem igazán hiszi.

- Csak ne igyál annyit! - feleli.

Válaszolnék, de nyílik az ajtó. Jobb is így, különben újabb véget nem érő vitába kezdenénk. Köszönök a többieknek, de a szememmel Bencét keresem - mert közben eszembe jutott a neve. Nem nehéz kiszúrni. Egyrészt a többieket ismerem, másrészt Anna zavarba jön, amikor köszön neki: a füle mögé simítja a haját, és lesüti a szemeit.

Rátesz egy lapáttal a dühömre, hogy a srác kiköpött Ryan Gosling - soha többet nem nézem meg a Drive-ot. Kimegyek a konyhába, bontok magamnak egy sört, a pultnak dőlök, és előveszem a telefonomat. Kicsit utánanézek a közösségi oldalakon Bencének. Hamar megtalálom Anna ismerősei között: semmi különös. Egy multinál dolgozik, pár nyaralós meg bulis kép van róla. Némi megnyugvással tölt el, hogy semmi közös nincs bennünk.

A vacsorához ülve már a harmadik sörömet iszom. Bence természetesen a társaság középpontja. Mindenki nevet a viccein - Anna azokon is, amiken senki más nem... Egyre jobban felbosszantom magam. Nem bírom a piát, így előfordulhat, hogy hamarosan beszólok valamit.

Igen - érzem, hogy hív a sötét oldal. Olyan ez, mint amikor a Csillagok Háborújában a Császár Anakin dühét és félelmét használta fel arra, hogy sithet faragjon belőle. Ha tovább hallgatom ezt a srácot, hamarosan Darth Vader lesz belőlem.  

Aztán egy telefonhívás megment önmagamtól: Bencét keresik, sürgősen el kell mennie munkaügyben. Persze mindenki nagyon sajnálja - rajtam kívül. Nem sokkal később mi is hazamegyünk. Otthon megkapom, hogy nem voltam túl jó arc az este, meg gyerekesen viselkedtem.

Lefekvés után bepróbálkozom a békülés jeleként, de Anna elküld a fenébe - emlékeztet, hogy ittasan ne is álmodjam szexről. Duzzogva vágom oda, hogy akkor álmodjon szépeket Bencével, aztán elfordulok, és egy perc múlva már mélyen alszom.

Forrás: Shutterstock

ANNA: Ma délután hívott a barátnőm, hogy Bencét is meghívta a vacsorára. Mondom, milyen Bencét? "Hát, tudod, akivel jártál egy hónapot. Aki úgy néz ki, mint az a színész az Őrült, dilis szerelemből." Jesszusom - gondolom -,Máténak csak indulás előtt mondom el. Persze, amint szólok, rögtön behisztizik. Egész úton hozzám sem szól, aztán meg bocsánatot kér.

Na, egy óra alatt csak sikerült feldolgoznia. Azért figyelmeztetem, hogy ne igyon annyit, mert tudom, hogy nem bírja a piát, és ittasan kötekedni fog. Felháborodik, de szerencsére a kinyíló ajtó beléfojtja a szót.

Köszönünk a többieknek, végül Bencéhez is odamegyek, mert nem szeretnék bunkó lenni. Arról kérdez, egyedül jöttem-e. "Nem, Mátéval, a barátommal" - válaszolom, miközben a fülem mögé simítok egy szemembe lógó hajtincset. Jövő héten már tényleg elmegyek fodrászhoz. Ez még nagyobb pöcs, mint rég - gondolom később -, miközben Bence idióta vicceit hallgatjuk a vacsoránál.  

Megkönnyebbülök, amikor meghallom, hogy el kell mennie. Nem sokkal ezután mi is hazamegyünk, Máté épp eleget ivott. Megjegyzem neki, hogy levetkőzhetné már ezt a gyerekes viselkedést, ő meg ezek után még szexelni akar... A tudtára adom, hogy ezt most elfelejtheti. Morog valamit Bencéről, amit meg sem hallok, majd egy perc múlva már horkol is.

Kulcsár Ákos

Nyitókép: Shutterstock