Eltelt az egész életem, és sosem voltam boldog...

Ezerszer hallottad már, hogy "sosem késő", de a mai napig nem tudod elhinni. Rengeteg dolgot vártál az élettől, és még mindig van egy csomó terved, de úgy érzed, már lecsúsztál róla, hogy megvalósítsd akármelyiket is.

Lemondóan ülsz a fenekeden, hibáztatod a sorsot, amíg az idő csak pörög... Most komolyan meg akarod várni, amíg eljár feletted az idő, és TÉNYLEG túl késő lesz?!

Tudod, mikor kezdd el? Ma! A halogatás a legrosszabb, amit tehetsz - hiszen minden elfecsérelt nappal csak egyre távolabb kerülsz a vágyaidtól. Nyilván nem tudsz megváltoztatni egy 10 évvel ezelőtt elmulasztott lépést, de vajon tényleg nem tehetnél már semmit? Olykor nem is az szab gátat, hogy "túl késő", vagy "már úgyis mindegy" - mert igazából a legnagyobb akadály az, amit elhitettél magaddal...

Tudom, a reális célok sokkal ijesztőbbek a nagy, elérhetetlennek tűnő álmoknál, mert azokért tenni is kell valamit - míg az álmodozás nem kerül semmibe. És az is tény, hogy a saját szerencsénk kovácsának lenni felelősség. De az álmok maguktól nem válnak valóra - szóval, ha meg akarod változtatni az életed, nem spórolhatod meg, hogy végigjárd ezt az utat - igen, sajnos - az összes nehézségével együtt.  

Formáld a saját képedre az álmaid!

Még a leglehetetlenebb vágyakból is kialakíthatsz egy valódi törekvést. Például ábrándoztál már arról, mit vennél egy lottónyereményből? Na és azon gondolkodtál már, hogy miért kellene neked az a jacht, amivel meglepnéd magad? Tényleg arra a bazi nagy hajóra van szükséged, ami évi 11 hónapot csak állna egy kikötőben? Vagy igazából csak egy kis szabadságért, szárnyalásért kiált a szíved, amit egy hajóút is ugyanúgy kielégíthetne?

Ne legyél se naiv, se túl pozitív, és soha ne tedd túl magasra a lécet! Csak olyan célokat tűzz ki magad elé, amelyeket, ha kemény munkával is, de el tudsz érni! Különben csak a kudarcot borítékolod. Nem fogsz 2 hónap alatt megtanulni kínaiul, viszont biztosan baromi rosszul fogod érezni magad, ha mindenáron erőlteted, és nem sikerül ilyen rövid idő alatt.

Mik az elérhető cél további ismérvei?

Legyen releváns: olyan terveket állíts fel, amik tényleg fontosak számodra, és értelmet adnak a cselekedeteidnek! Ha irigykedve nézed a kollégákat, akik minden reggel edzeni mennek, miközben számodra már az is teljesítmény, ha nem alszol el, akkor próbáld meg átállítani a napi ritmusodat! Nem kell, hogy világmegváltó terveid legyenek, és az sem baj, ha az eredményt csak te veszed észre - a lényeg, hogy boldog légy.

Forrás: Shutterstock
  • Légy pontos, egyértelmű és pozitív!

Határozd meg, pontosan mit szeretnél! Ne simán jobb életet akarj, hanem gondolkodj el azon, mitől is lehetne jobb! Arra pedig szintén ügyelj, hogy a célt mindig pozitívan fogalmazd meg: ne azt mondd ki, mit nem szeretnél a továbbiakban, hanem azt, hogy mi az, amiért küzdeni fogsz.

  • Legyen mérhető!

Kell valami objektív ismérv, ami alapján egyértelműen látható, ha elérted a kitűzött célt. Ne arról ábrándozz, hogy fittebb leszel! Próbálj helyette inkább számokban - például lefutott kilométerekben, leadott kilókban vagy felépített izomtömegben - gondolkodni!

  • Kösd időhöz!

Ezzel egyrészt megelőzheted a halogatást. Másrészt pedig a hamis kudarcélményt is elkerülöd, ha elkülöníted a hosszú távú terveidet a rövid távúaktól.

És a legfontosabb: köteleződj el a terved mellett, hiszen enélkül nem fog menni. De igyekezz a folyamatra is koncentrálni! Úgyis ez határozza meg az elkövetkező időszakot, ezért fontos, hogy magadévá tedd.  

Maga az út nem ritkán élvezetesebb - és sokkal több fejlődést hoz -, mint maga a megérkezés. Ne akarj rögtön ajtóstól rontani az álomgyárba, lépésről lépésre haladj! Először csak gondold át, mivel kéne kezdened! Már ez is valami, holnap pedig jöjjön a következő lépés!

Nyitókép: Shutterstock