Vitiligo: Foltos vagyok és boldog!

Gyönyörű szép arc, magával ragadó kisugárzás. Széles Adriennből csak úgy árad a kiegyensúlyozottság és a harmónia. Mondanám: annak ellenére, hogy fehér foltok csúfítják az arcát. De nem lenne igaz! Nem csúfítják egyáltalán! Hiszen megjelenése is olyan, mint a kisugárzása: pont úgy jó, ahogy van!

Adrienn vitiligós. Hogy képbe hozzalak: a vitiligo több, szabálytalan, fehér folt együttesét jelenti. A melanint termelő sejtek elpusztulása következtében jelennek meg a bőrön. Jelenleg nincs rá gyógymód.

A 32 éves lány 23 éven keresztül szívből utálta is magát emiatt. Története egy gyermekkori, akkor jelentéktelennek tűnő balesettel kezdődött. 5 évesen beverte a gerincvonalát egy csapba, ami lehorzsolta a bőrét. A seb szépen gyógyulgatott, viszont a heg helyén maradt egy fehér folt. Attól fogva, akárhányszor megütötte magát, mindig eggyel több fehér folt jelent meg a bőrén.

Szerencsére kisgyerek korában emiatt nem érte őt semmilyen atrocitás vagy megbélyegzés, mivel környezetében mindenki ismerte Adrienn történetét. Egyszerűen ő volt a foltos kislány. Nem kell ebből nagy ügyet csinálni. A problémák akkor kezdődtek, amikor elköltöztek Balassagyarmatról egy másik városba.

Forrás: Shutterstock

"Az új közösségben nem értették, furcsállták a foltjaimat -, és baromira féltek tőlem. Nekem nemcsak a gyerekek között megszokott csúfolódással kellett megküzdenem, hanem még egy extra adag cikizést is a nyakamba kaptam a foltjaim miatt. A suliban állandóan valaki céltáblája voltam.De mivel kemény fából faragtak, ha kellett, bármelyik fiút felkentem a falra. Sosem láttak sírni. Még akkor se, amikor szerelmet vallottam az egyik iskolatársamnak egy levélben: amit ő összetépett, majd fennhangon közölte: Ugye, ezt nem gondoltam komolyan?"

A magát mindig bátornak és nagyszájúnak mutató Adrienn belül emésztette magát. Szorongott a bőre miatt, amit az összes lehetséges módon próbált eltakarni. A határozott, kemény fellépés lett a mentsvára. Felnőttként is kínosan ügyelt, hogy magassarkú cipőkkel, széles mosollyal és makulátlanul csinos külsővel elterelje a figyelmet belső bizonytalanságáról.

És aztán persze Adriennre is rátalált a szerelem. Megismerte azt a férfit, aki számára ő volt az egyetlen és a legszebb nő a világon. Nyolc boldog éven keresztül! Érdekes: bár ez a férfi indította el őt az önelfogadás rögös útján, a belső harmónia megtalálásához mégis szakításuk adta meg a végső löketet!  

A lány 28 éves volt, amikor a szerelem véget ért, és ezzel együtt a folyamatos,kívülről jövő pozitív megerősítés-áradat is. Egyfajta légüres térbe került. Kívülről már nem táplálta semmi az önbizalmát. Ám azt még nem tudta, hogyan tudna önmagából erőt meríteni? Ekkor döntötte el: ha tetszik, ha nem, szeretni fogja magát!

"Felismertem: a vitiligósok nem lehetnek annyira önzőek, hogy családtagjaikra és szerelmükre terheljék rá a saját nyomorukat! Például, ha nem akartam strandra menni, a párom a szövetségesem volt. És inkább ő sem ment, csak hogy nekem jó legyen! Így sosem voltam igazán bedobva a mélyvízbe. Márpedig csak így lehet megtanulni úszni!"

Forrás: Shutterstock

A lány megrázta magát, és onnantól kezdve arra törekedett, hogy tágítsa komfortzónáját! Belekényszerítette magát olyan szituációkba, amelyek szorongást okoztak neki, vagy kellemetlenül érintették. De nagyon elszánt volt és mindenáron el akarta fogadni a testét!

Szoknyában ment az utcára, és bár az emberek rosszallóan néztek rá, ő mégis iszonyatosan jól érezte magát. És bizony csoda történt!  

Ahogy magabiztosabb lett, ahogy fokozatosan megbékélt külsejével, úgy kezdtek eltűnni a foltok! Adrienn testének 60 százalékát foltok borították sok-sok éven keresztül. De amióta megszerette magát, és megnőtt az önbizalma, a testén található foltoknak csupán 10 százaléka maradt meg.

Érdekes kis 22-es csapdája ez: Adrienn nem tud felhőtlenül örülni "gyógyulásának"! Hiszen hosszú éveken át harcolt azért, hogy megbékéljen saját magával: hol sírva, hol mosolyogva! És most pont azok a foltok tűnnek el, amiket nagy nehezen végre megszeretett.

"Ha ennyire szereted magad, akkor mi is szeretjük ezt! – gondolhatta a testem, amikor elkezdett egyre inkább bőrszínűvé válni. A komfortzóna-tágításom annyira jól sikerült, hogy 2015-ben mondtam ki magamnak először szívből: gyönyörű vagyok! Nincs szégyellnivalóm!
És mindennap egy csodát látok a tükörben." – mondta Adrienn: a foltokkal vagy anélkül is gyönyörű nő, és nem mellesleg a magyar vitiligósok nagykövete!

De mégis, hogyan fogadhatja el magát egy vitiligós?

Adrienn szerint nincs olyan megoldás, ami mindenkinél garantáltan működik. Ezért csak azt tudja elmesélni, hogy nála mi vált be. Ő semmit nem változtatott az életvitelén. Nem szedett vitaminokat, nem kezdett el speciális kenőcsöket használni. Csupán a gondolkodásmódja, énképe és a külvilággal való kapcsolata változott meg gyökeresen. 

Forrás: Shutterstock

A változás alappillérei pedig az önelfogadás, a szeretet és a külső vélemények kizárása voltak. Elvégre lehet naphosszat dühöngeni, pokolba kívánni és végtelenségig takargatni a foltokat. De semmi értelme!  

De nem csak vitiligósok meríthetnek erőt Adrienn történetéből: ha ő el tudta fogadni - sőt, egyenesen meg is szerette a teste nagy részét beborító foltokat, akkor mi, folt nélküliek se hagyjuk, hogy egy kis testi szabálytalanság megnyomorítsa az életünk!

Arról nem is beszélve, hogy egy kis önszeretet és önelfogadás olyan elképesztő pozitív változásokat hozhat magával, amire nem is gondolna az ember. Ha eddig nem tetted, legalább Adriennek hidd el! Megéri harmóniába kerülni önmagaddal!

Nyitókép: iStockphoto