Klimax és a szex - 40 felett kötelező!

Miközben 40 éves, gyönyörű, egyedülálló nők mosolyognak ránk a címlapokról, és a szingliség kultuszáról nagy sikerű filmeket gyárt Hollywood, arról sehol nem esik szó, hogy a párkapcsolat hiánya akár az egészségünkre is káros lehet. Már ha cölibátussal is párosul...

Ránk, nőkre komoly terheket ró a mai társadalom: legyünk vonzók, okosak, iskolázottak, építsünk karriert, lehetőleg szülés előtt. Észre sem vesszük, és hipp-hopp betöltöttük a negyvenet minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Hány magányos nő vigasztalódik még mindig a Bridget Jones legújabb részén, miközben azt mondogatja:

Nem vagyok elkésve, nem vagyok lemaradva semmiről.  

De mi történik, ha csak nem csenget a nagyon nagy Ő 40 éves korig? Vagy csengetett, de mi éppen a karrierünket építgettük, és nem hallottuk a csengetést? Hiába mondják, hogy a negyven az új harminc! Gondolkodásmód és életvitel szempontjából tényleg így van, de van egy rossz hírem: hiába minden, az élettani folyamatok bizony ettől függetlenül beindulnak... És most nem a gyerekvállalásra és a biológiai órára gondolok.

Negyven felett is vannak szexuális igények. Sőt! Kötelező!

Tudtátok, hogy a szex a női testnek 40 és 70 éves kor között a legfontosabb? Ha ilyenkor nincs kéznél egy állandó, rendszeres partner, annak bizony komoly egészségügyi veszélye lehet! A szex hiánya felgyorsíthatja az úgynevezett hüvelysorvadást.  

Forrás: Getty Images/iStockphoto/ChrisMajors/Chrismajors

Ha kijelentjük, hogy "nem való már ez nekünk ebben a korban", az komolyan kihathat a hormonrendszerünkre, valamint a hüvely rugalmasságának elvesztéséhez és a hüvelyfal feszességének csökkenéséhez vezethet. Meg persze ott van hüvelyi fertőzések megnövekedett kockázata, a lelki problémák és az alvászavarok fellépése is. Ez nagyon ijesztően hangzik, ugye?

Hölgyeim, ne vállaljunk önként cölibátust!

Aki magányosan él, vagy házasságában, de intim kapcsolat nélkül, annak ideje felturbóznia a szexuális életét, mielőtt elindul a nyálkahártya-elvékonyodás és a hüvelyi izmok gyengülése! Persze nem azt mondom ezzel, hogy bújjunk ágyba boldog-boldogtalannal, nem törődve azzal, mit hoz a holnap. Semmiképpen sem, hiszen az is köztudott tény, hogy akivel nincs valamiféle lelki kapcsolatunk, azzal az együttlétek sem lesznek olyan jók. Én inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy attól még nem kell lemondanunk az intim élet lehetőségéről, mert beköszöntött a változó kor - függetlenül attól, hogy egye

A hüvelyt épp úgy kell edzenünk, mint az integető izmokat. Ha elmegyünk a konditerembe hetente kétszer bicepszedzésre, akkor jusson időnk a rendszeres, minőségi szexre is! Nőtársaim, szexre fel, hiszen ezt még Bridget Jones sem hagyta ki! Soha!

Kereskedő Emőke

Nyitókép: iStockphoto