Férfivélemény: Barátság extrákkal. Mi ezzel a baj?

„Lehet-e barátság férfi és nő között?" téma. Lerágott csont, mégis újra és újra előkerül. És mi egyből elkezdjük vadul marcangolni, mert a kérdés mindkét végén ugyanolyan elkötelezett hívek csaholják az igazukat.

A kulcskérdés általában a szex, és hogy ki lehet-e azt zárni ilyen helyzetben. De mi ez a nagy cirkusz körülötte? Mert ha a szex felmerül, akkor vége a barátságnak, onnantól már valami másról van szó. De miről?

Egy párkapcsolathoz ezek szerint csak két összetevő kell: érezzétek jól magatokat egymás társaságában, és fel tudjon izgatni a másik. Innentől pedig már egyenes az út az ásó, kapa, nagyharangig?  

Akkor a szerelem, mint olyan nem is létezik? A szikra, mindent elemésztő vágyakozás, az semmi? Jól elvagyunk, testi vonzalom is van, és máris kész is a jól működő párkapcsolat? Ha tudtam volna, hogy ennyi is elég, akkor már az általános iskolai angol tanáromnak megkérem a kezét. Habár igaz, hogy az izgalom ott elég egyoldalú volt.

Barát? Haver? Szerelem?

Akkor ezt kicsit rakjuk tisztába valahogy. Nem csak az a barát, akivel folyton együtt lógsz, és akivel igazi lelki társak vagytok, és mindenben megértitek egymást. Az talán a legjobb barát lehet. És ne felejtsük el a többi nagyon jó barátot, akik többek, mint szimpla haverok, de a "legjobb barát" státuszt még nem érik el. Máris tisztább a kép. A "haverokkal" ellentétben a barátsághoz kapocs kell, valami közös, amiben egymásra találtatok. Ezenkívül bizalom, és elfogadás. 

Viszont ettől függetlenül lehetnek olyan dolgaik, amik kiborítanak, amikben nem értetek egyet. De ezért jók a barátok, mert csak azt az időt töltitek együtt, ami jól esik. Nem kell elviselni mindenféle hülye hóbortjukat, a nap huszonnégy órájában.  

Ettől több egy párkapcsolat, mert ott nem nyerő, ha a szerelmed olyan ostobaságokra képes, amitől kihullik a hajad. Míg egy barátnál ez beleférhet. Például egy szabadelvű, csapodár, igazi szabad madár típusú ember üde színfolt lehet barátként, viszont egy kapcsolatban kicsinálná a lelked.

Aki szexuálisan vonz, az nem lehet a barátod?

Ha a szex kérdést nézzük, én például sosem akartam megdugni minden nőt. Azért mert puncija van, még nem lesz szexuálisan kívánatos számomra. Akkor sem, ha baráti közelségig jutottuk. Ez gondolom a nőknél ugyanígy igaz.

Forrás: Getty Images/Bogdan Kosanovic/Bogdankosanovic

Viszont az is biztos, hogy sokkal több olyan nő van, akivel le tudnék feküdni, mint akikkel párkapcsolatot létesítenék. Mert mi pasik ilyenek vagyunk. Azt is képesek vagyunk megkívánni, akivel nem kötnénk össze az életünket, de még a haveroknak sem feltétlenül mutatnánk be.

A szexualitás ott van mindenhol, a pasid/csajod családjában is lehet vonzó ember, de azért még le mersz ülni mellé egy asztalhoz a karácsonyi ebédnél. És nem rettegsz közben, hogy nem bírsz uralkodni magadon, és taperolni kezded az abrosz alatt, ugye? A barátodra sem fogsz csak azért rámászni, mert vonzó.

Azért, mert szexuális töltet van egy férfi és nő között, az még nem jelent semmit. Nem vagyunk állatok, ez egy természetes dolog, amit kezelni kell.  

Ha szex van, vége a barátságnak?

De mi van akkor, ha mégis állatok lesztek? Ha bepiáltok, vagy csak régóta vagytok szinglik, és ezért egymásba gabalyodtok? Akkor mindennek vége, hiszen csorba esett a lány tisztességén, már nem állhat szeplőtelenül az oltár elé, ezért azonnal menni kell az apukához lánykérőbe? Na, ne szórakozzunk már.

Az emberek fizetnek a szexért, egyéjszakás kalandokba bonyolódnak, swinger klubokba járnak idegenekkel hancúrozni. Viszont egy barátunkkal lefeküdni az szentségtörés. Mert az tabu.

Tényleg szörnyű vétek csak a szexért lefeküdni valakivel, akit amúgy jól ismersz és bízol is benne? Inkább vesd oda magad egy vadidegenek? És ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha barátok vagytok, akkor nyugodtan szexeljetek. De nem feltétlenül a szex fog tönkretenni egy barátságot, és nem ennek a felbukkanása a kizáró ok egy barátság kialakulásában. Főleg a mai világban, ahol a szexet már nem misztifikáljuk annyira. Igenis, lehet két ember baráti viszonyban, miután lefeküdtek egymással.

Csak szex?

Viszont, ha romantikus érzelmek kezdenek kialakulni az már gond lehet. Ezt is bele kell számolni a statisztikába. Azt lehet-e mondai, hogy a férfi-női barátságokból nagyobb részt lesz később valami több? Igen. Hogy az ilyen baráti kapcsolatokban előbukkanhat a szexualitás? Igen. Emiatt teljes mértékben ki van zárva, hogy működhessen? Nem. 

Csak a férfi-nő barátságok máshogy működnek, mint az azonos neműek közöttiek. Emiatt van rá esély, hogy több is lehet belőle. De nem kell mindent beskatulyázni.  

Jó az is igaz, hogy ha egy pasi elkezd haverkodni egy csajjal, az általában dugni akar.

Nyitókép: iStockphoto