A szerelem és más drogok - avagy a romantika biokémiája

Amikor lelép a szerelmed, ugyanazt éled meg - ugyanolyan testi-lelki tünetekkel -, mint egy kábítószeres vagy alkoholista az elvonón. A New York-i Állami Egyetemen MRI-vel vizsgálták, hogy a szakítás utáni agytevékenység megegyezik egy droghasználó elvonás alatti agytevékenységével.

Ez sok mindent megmagyaráz - legalábbis a szakítás utáni viselkedésünkkel kapcsolatban. Persze felmentést nem ad, szóval, ha beköltözöl egy sátorban az exed udvarába, ezzel hiába érvelsz majd a bíróságon.

 

Amikor szerelmes leszel, egy PEA nevű vegyület kezd el tombolni a testedben, aminek jelenléte mérhető lesz a véredben. Ezt szerelemhormonnak is hívják - bár igazából nem is hormon. Vegyületileg a PEA ugyanoda tartozik, mint az amfetamin. Tehát egy igazi kábítószer, amit a tested termel. A PEA felel azért, hogy a szerelmes ember nem éhes, nem álmos, hevesen ver a szíve, izzad a tenyere, átalakul az értékrendje, és folyamatos lebegő állapotban van.  

 

Ő teszi rád a pink szemüveget. A dög!  

A PEA serkenti a dopamintermelésedet, ami az agyad jutalmazási központját ingerli. Ez maga az addikció. Az agyad még többre vágyik belőle, mert ez jó érzés, és ami jó, abból mindig többet akarunk. Ezért még inkább keresed a szerelmed társaságát, és érzed a hiányát, ha nincs veled. Gyakorlatilag ez minden kábítószer hatásmechanizmusa: ugyanott és ugyanúgy stimulálják az agyad, mint a PEA.

Ebben a boldogságban pörgethetnéd magad a végtelenségig, de ez egy masszív stresszhelyzet, és te nem vagy terminátor. Az agyad tudja, hogy ebben az üzemmódban a tested csak bizonyos ideig képes károsodás nélkül működni. Ezért körülbelül 18 hónap múlva elkezdi visszaszorítani az ingereket, és megszünteti a PEA tobzódását. Ez az a pont, ahol - egyik napról a másikra - felszáll a köd, te meg csodálkozva nézel, hogy akiben eddig George Clooney-t láttad, az inkább Jack Black.

Amikor a PEA uralkodik, lecsökkenti az agyadban a szerotonin szintet, ami a normális, stabil, kiegyensúlyozott működésedért felel. Mert a szerelem és a normalitás talán nem kompatibilis. Tulajdonképpen a szerotonin csökkenése okozza a depressziót.A csapda az, hogy amikor a szerelemhormonod - amitől lebegsz - kiürül, a szerotonin nem ugrik vissza egy csapásra, és lám, valós, biokémiailag is indokolt depresszióba eshetsz (az már egyénfüggő, hogy ki mennyi időre), és jöhetnek az elvonási tünetek.

Forrás: Shutterstock

A PEA szerelemhormon felturbózza még benned az endorfint (boldogsághormon), ami ugyanaz az anyag, mint a morfin. Kell ezt tovább magyarázni? Endorfint nyerhetsz a szerelmen kívül még a csokiból, de ami igazán vonzóvá teszi, hogy ez a hormon felel az orgazmusért - mármint azért, hogy létrejöhessen. Sajnos pezsgőtablettában még nem kapható, de reméljük, hogy a brit tudósok már dolgoznak rajta!

És ha már az orgazmusnál tartunk, eközben termelődik az oxitocin, ami kötődési hormon: minden kapcsolat dinamikáját adja. Ez a hormon termelődik extrém módon a szülésnél, ez alakítja az anya-gyermek kapcsolatot, aktivizálódik akkor is, ha átöleled a gyermeked, egy barátod vagy, ha megsimogat a nagymamád. Párkapcsolatban, amikor sétáltok a Duna-parton, vagy együtt ültök be egy moziba. Bármikor, amikor két ember egymásra figyelmet és időt fordít.

 

Az oxitocin csapdája, hogy ő írja a memóriád.  

Nagyon erős kötődést hoz létre, amit kitörölhetetlenül vés az agyadba. Ezért nem működik szinte soha a "csak szex, és más semmi". Egyszerűen nem így funkcionál az agyunk: az orgazmus termeli az oxitocint, ami generálja a kötődést. Minél többször bújsz össze valakivel egy érzelemmentes szexre, annál kisebb az esélyed, hogy megúszod érzelmek nélkül.

Azok az emberek, akik újabb és újabb kalandokat keresnek, és nagyon sűrűn váltanak partnert, biokémiailag olyanok, mintha kokainoznának, csak az örömszerzésnek egy másik formáját választják. A szerelmi bánat miatt szomorú barátnőd pedig fizikálisan egy elvonón küzdő drogos. Ennyit a romantikáról.

Nyitókép: Shutterstock