párkapcsolat probléma kibeszélő kihívás konfliktus
Több éve koptatjuk egymás életét. Ezért írom így, mert pár hónapja még komolyan így éreztem. Csak benne vagyunk a másik életében, de közös dolgaink, céljaink nincsenek. Aztán hirtelen ötlettől vezérelve csináltam magunknak egy 21 napos párkapcsolati kihívást.

Szerintem azoknak, akik benne vannak egy hosszú távú kapcsolatban, nem ismeretlen az ellaposodás, kiégés fogalma. Amikor valahogy a hétköznapok csak mennek, a hetek és a hónapok telnek, mialatt ti egyre távolabb kerültök egymástól. Velem is megtörtént ez, és hiába az időnkénti őszinte beszélgetések, az egymásnak tett ígéretek, semmi sem változott.

Azt tudtam, hogy szeretem, hogy vele szeretnék lenni 10-20 év múlva is, de a nagy kérdés a hogyan volt. Hogyan tudnám újra előcsalogatni az egymás iránti kíváncsiságot, figyelmet? Miként tudnánk ismét egy csapatként működni, ami nem merül ki abban, hogy összehangoltan vásárolunk be a boltban...

Célokat, terveket akartam a kapcsolatunkba, melyek nem csak szóban, de tettekben is megnyilvánulnak.
Teljes elkeseredésemben összeállítottam hát egy 21 pontból álló teendő listát egy szerdai napon. Este, amikor már mindketten hazaértünk, leültem a párommal szemben, és elmondtam neki, hogy ha így folytatjuk, hiába a szerelem, a szeretet, a kötődés, ennek a kapcsolatnak vége lesz. Nem vagyok boldog, ő sem az, pedig csak rajtunk múlik, hogy újra egymás tökéletes társaivá váljunk. Hiszen egy évvel ezelőtt még így éreztük mindketten.

Forrás: Shutterstock

Nem kifejezett ultimátumként adtam át neki ezt a listát, de mindketten éreztük, hogy ez bizony az. Nem is lista ez, inkább kihívás, hiszen időt, energiát kell beletennünk, még a legegyszerűbb feladatokba is.

Kiragasztottuk a nappaliba, és nekiláttunk a párkapcsolatunk megmentésének.

Az első egy hét még úgy telt, hogy reggel megnéztük, mi lesz az aznapi feladat, majd próbáltuk elképzelni – külön-külön –, miként is fogjuk megvalósítani. Furcsa volt, hogy feladatként kellett teljesíteni az ölelkezést, a csókolózást, majd a beszélgetést, de elég hamar ráéreztünk, ezek sokkal többet adnak annál, hogy kihúzhatunk egy napot a listáról.

Elkezdtük élvezni, várni, hogy végre nekiláthassunk. Azok a cinkos megbeszélések, hogy például az aznapi barkácsolós programot vajon kiváltottuk-e a lefolyó közös megjavításával... Olyan érzések és kommunikáció alakult ki a kihívás kapcsán köztünk, melyeket régen nem tudtunk már együtt megélni.

Az esti rutin filmezős, kanapén vacsizós estéket felváltották az interakciót kívánó tevékenységek, a plusz program ötletek, és a rengeteg beszélgetés, melyek újra közelebb hoztak minket egymáshoz. A 21. nap végére eldöntöttük, hogy fél év múlva egészen biztosan meg fogunk csinálni még egy hasonlót, melynek felét ő, a másikat pedig én írom meg.

Tudom, furcsa lehet, hogy pár „kötelező" feladat segített újra egymásra találnunk, mégis megtörtént. Épp ezért írtam egy nem pár-specifikus listát, amennyiben úgy érzed, a te párkapcsolatodra is ráférne egy kis frissítés.

21 napos párkapcsolati kihívás

 1. Öleljétek egymást hosszan, utána pedig csókolózzatok 6 másodpercig!
 2. Írjatok egymásnak kézzel kedves üzeneteket, és rejtsétek el azokat a lakásban!
 3. Barkácsoljatok együtt valamit!
 4. Soroljatok fel 5-5 dolgot, ami miatt szeretitek a másikat!
 5. Táncoljatok együtt a nappali közepén!
  Forrás: Shutterstock
 6. Beszélgessetek a bennetek lévő félelmekről!
 7. Főzzetek együtt olyan ételt, ami mindkettőtök számára újdonság!
 8. Napközben írjatok egymásnak kedves üzeneteket!
 9. Menjetek el oda, ahol először megcsókoltátok egymást!
 10. Nézegessetek régi fotókat, és meséljétek el a legkedvesebb gyerekkori élményeiteket!
 11. Ne rohanjatok reggel, hagyjatok időt egy 10 perces összebújásra!
 12. Tervezzétek meg a következő utazásotokat!
 13. Meséljetek egymásnak a legnagyobb álmaitokról/ vágyaitokról!
 14. Menjetek el egy közös programra - színház, kiállítás, mozi... stb.!
 15. Lepjétek meg egymást valami kis aprósággal!
 16. Játsszatok együtt!
 17. Hallgassátok meg felváltva egymás kedvenc tinikori zeneszámait!
 18. Dícsérjétek egymás testét - ami számotokra vonzó a másikban!
 19. Soroljatok fel 3-3 dolgot, ami miatt büszkék vagytok a másikra!
 20. Beszélgessetek a legkedvesebb közös élményeitekről!
 21. Mondjátok el a másiknak, hogy miként látjátok magatokat 5 év múlva!

Te kipróbálnál egy ilyen párkapcsolati kihívást?

Nyitókép: Shutterctock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.