párkapcsolat kibeszélő szeretet
Ha egy kapcsolat hullámvölgybe kerül vagy netán mélyponton van, akkor könnyen érezheted azt, hogy nem bírod tovább. Nem bírod ezt az érzelmileg nehéz időszakot, nem bírod elviselni a párodat, aki már régen nem ugyanaz, mint aki akkor volt - és nem bírod elviselni magadat sem.

Hiszen te sem vagy tökéletes: nem próbálsz segíteni a párodon/magatokon, hogy átlendüljetek ezen a kritikus ponton, helyette inkább csak azt erősíted magadban, hogy most aztán olyan nehéz, mint még soha korábban. Ismerős?

Mindannyiunk életében van ilyen időszak, és ha tetszik, ha nem, ilyenkor kell igazán erőt venned magadon és erőfeszítéseket tenni a kapcsolatért - persze, csak ha elég fontosnak érzed. Ha nem próbálsz nyitni a másik felé és megérteni, mi zajlik benne, ha nem közelítesz kellő empátiával hozzá - ahogy egy igazi társas kapcsolatban kellene -, akkor csak egyre mélyebbre kerültök abban romboló örvényben, ahonnan egy idő után már nincs kiút. A mélypontok viszont nem válogatnak, azok csak jönnek és próbára teszik a szerelmeket - legyen szó friss vagy évek óta tartó kapcsolatokról.

Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: Vajon mennyit lehet eltűrni "szeretet/szerelem jogcímen?"

Én azonban most feltennék egy másik kérdést is: Mit jelent az, hogy szeretet jogcímen? Ilyen jogcím nem létezik, mégis van aki erre hivatkozik. Most a játék kedvéért nevezzük így, mert talán nyomatékosítja, hitelesíti mindazt, amit üzenni szeretnék.

Forrás: Shutterstock

Szeretet jogcímen...

  • együtt maradsz olyasvalakivel, akivel nem passzoltok össze? Aki mellett a terveid zsákutcában parkolnak, mert mindketten másfele akartok menni?
  • belefér nem megbeszélni dolgokat, hanem csak egyszerűen besöpörni őket a szőnyeg alá?
  • bizonytalanságban tarthatod-e a párodat, mondván, hogy gondolkodsz a jövőtökön és neki is jót akarsz?
  • csalod meg a másikat? Tényleg azért teszed, mert nem akarod megbántani, és nem azért, mert félsz szembenézni a problémákkal?
  • hárítod a felelősséget?
  • mondod azt, hogy egy házat stabil alapokra kell építeni, de amint elkészülnek az alapok, te inkább kiszállsz?
  • kerülöd az őszinte, egyenes kommunikációt, annak ellenére, hogy folyton hangoztatod a fontosságát?

Szerintem egyáltalán nem helyénvaló a világ egyik legtisztább érzésével takarózni, amikor egyszerűen csak gyávaságról és gyengeségről van szó. Szeretet jogcímen ugyanis inkább közös jövőt tervezünk, megoldásokat keresünk és nem kifogásokat, elfogadjuk egymást és segítünk egymásnak jobb emberré válni.

Párkapcsolati válságok igenis léteznek,és egy igazi szereteten alapuló kapcsolatban nem igazán léteznek megoldhatatlannak tűnő problémák, nem lehetnek olyan akadályok, amit közös akarattal ne lehetne megoldani. Csak ezt bizony akarni kell és tenni érte minden nap!

Oly kevesen akarnak már küzdeni, az emberek többsége könnyen akar mindent. Manapság már nem divat tenni a célokért, ezért ha porszem kerül a gépezetbe, azonnal tovább állnak, mert nem bíznak a kapcsolat erejében.

Sokan csak vigasztalódnak a másik mellett, ám amint komolyabbra szintre emelkedne a kapcsolat, lerázzák magukról az elköteleződés és a felelősség súlyát. Sokan csak addig érzik jól magukat a másik mellett, ameddig erőfeszítés nélkül profitálhatnak a kapcsolatból. Sok emberből hiányzik az igazi szándék, hogy kitartson a szeretett személy mellett. Olyan sok szép kapcsolat ér véget túl egyszerűen, túl hamar, túl értelmetlenül és túl érthetetlenül.

Székely Blanka

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.