stressz kibeszélő felnőtt libidó
Ahogy múlik a rózsaszín köd, és jönnek a szürke hétköznapok, egyre kevesebbet beszélünk filmekről, zenéről és vörösborokról. Ám egyre többször kerülnek szóba a számlák, a bevásárlás és a szemét főnök, aki folyton túlóráztat. Vagyis beszivárog a stressz a párkapcsolatba. De ez miért szorítja ki a szexet?Miért oltja ki a lángolást? Ez a dolgok rendje, vagy tehetünk ellene valamit?

A stressz olyan jelenség, amit mindannyian túl jól ismerünk... A fő gond vele az, hogy nemcsak káros, de alattomos és sunyi is!

Kihat életünk minden területére: a munkánkra, a kapcsolatainkra, az egészségünkre és a lelkivilágunkra. És ha ez önmagában nem lenne elég, még a szexuális életünket is tönkreteheti!

Egy kutatás szerint, a férfiak kevésbé tartják vonzónak a stresszes nőket. A kísérlet során a férfiak a nők arcát vonzerő szempontjából osztályozták. Az eredmény szerint azoknak a nőknek az arcát találták a legszebbnek, akiknél alacsonyabb volt a kortizol – vagyis a stresszhormon – szintje.

De ne haragudjunk meg emiatt a férfiakra! Egy másik vizsgálat ugyanis pont ugyanerre az eredményre jutott az ellenkező nemnél is: a nők sem találták vonzónak a stresszes férfiakat.

Vagyis a stressz nemcsak azt a helyzetet nehezíti, hogy minket megkívánjanak, de mi is sokkal kevésbé leszünk nyitottak a szexre!

Hiszen a stressz hatással van érzelmi életünkre, fizikai állóképességünkre és egészségünkre is. Ezek pedig sajnos mind-mind fontos szerepet játszanak a szexben.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

A stressz sokféleképpen befolyásolhatja a szerelmi életedet

1. Negatív testkép = rossz szex

Tudtad, hogy a stressz az egyik okozója a rossz testképnek? A stressz olyan hormonokat termel, amelyek befolyásolják az anyagcserédet, és a pluszkilók hipp-hopp felszaladnak! Ráadásul ilyenkor a megjelenésünk sem olyan előnyös, amitől még kevésbé érezzük magunkat vonzónak.
Márpedig aki nem érzi jól magát a bőrében, szinte biztos, hogy nem lesz egy élettel teli, szexi lepedőakrobata...

2. A libidód kereket old

Már megint a fránya hormonok... Stresszhelyzetben kortizol (stresszhormon) szabadul fel, és ez segít minket a nehézségek kezelésében. Sokat köszönhetünk ennek a hormonnak, de csak kis mennyiségben és rövid ideig egészséges a jelenléte!

Hosszú távon sajnos gátolja a nemi hormonok felszabadulását, mely csökkent nemi vágyhoz vezet.

3. Megkérdőjelezed a párkapcsolatod

Mind ismerjük az érzést, hogy stresszes időszakban néha párunkon vezetjük le a felgyülemlett feszültséget. Amikor nehéz perióduson megyünk keresztül, hajlamosabbak vagyunk negatívan tekinteni a párkapcsolatunkra.

Érezzük, hogy valami nincs rendben, nem érezzük teljesnek az életünket, és – az okokat keresve – tévesen – ezt a hozzánk legközelebb állóra vetítjük.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.