szex kibeszélő nárcisztikus személyiségzavar Hevesi Kriszta nárcisztikus
A szexuális nárcizmus nagyon hasonló az eredeti személyiségzavarhoz: a személy fantasztikusnak és rendkívülinek éli meg saját magát és képességeit - csak éppen a környezete szenved mellette.

A szexuális nárcizmus elsősorban a férfiakra jellemző, mivel az úgynevezett "szexuális teljesítmény" itt jelenik meg központi tényezőként. A fogalom 1991-es születésekor úgy határozták meg, mint a macsó szerepnek egy extrém szélsőséges, túlhajtott szintjét. A szexuális nárcizmus ugyanakkor a szexuális funkcionálást is érinti.

Szexualitás és nárcizmus egybefonódása

A nárcizmusra mai értelemben az önimádat szinonimájaként tekintünk, az eltúlzott, grandiózus önbecsülést, a csodálat igényét, az önzést, emellett az empátia hiányát értjük alatta. Pszichológiai fogalomként először az angol orvos-szexológus, HavelockEllis használta 1898-ban: a túlzott mértékű maszturbálást folytató személy leírására, aki így saját szexuális vágyának célpontjává válik. Freud egy egész kiadványt szentelt a nárcizmus leírásának, ahol ő is az önmagára irányuló libidót, az auterotikus kielégülést emelte ki az énfejlődés legkorábbi, illetve regresszív fázisaiban.

A szexuális nárcizmus fogalma
Szexepiljéről, sármjáról, illetve szexuális képességeiről a személy egy túlfújt, nem realisztikus képet alkot, és folyamatosan manipulálja a partnereit.

Tipikus jellemzői:

  • Intimitás hiánya: saját fizikai szükségleteit és kielégülését helyezi előtérbe, és nem keresi az érzelmi kapcsolódást, kötődést a partnerével.
  • Elvárások: gyakoriságában és formájában olyan szexuális aktivitásokban való részvételre kényszeríti a partnert, amelyekben az nem érzi magát komfortosan. Amennyiben követeléseit visszautasítják, zsarolja, hibáztatja és bántalmazhatja is a másikat.
  • Felsőbbrendűség: a partner lekicsinylése és szidalmazása a saját önértékelésének felemelése, növelése érdekében.
  • A kritikára és összehasonlításra való érzékenység: rosszul viseli, ha úgy látja, hogy másoknak jobb vagy gyakoribb szexuális élményekben van részük.
Forrás: Shutterstock

Hűtlenségre és szexuális addikcióra való hajlam

A szexuálisan nárcisztikus személyek önbizalma alacsony és labilis - annak ellenére, hogy a szexualitás terén önértékelésük kifejezetten magas. Feltehetően ez felelős azért, hogy általában képtelenek egy jól működő, intim párkapcsolatban megmaradni. Mind a nárcisztikus személyiségzavar, mind pedig a szexuális nárcizmus alapvonását képezi a visszautasítástól való félelem, a feljogosítottság érzése, az együttérzés hiánya és a folyamatos önigazolás keresése - a szex pedig megfelelő eszköz számukra a kontroll gyakorlására.

A kutatások szerint az ilyen férfiak önmagukra mint felsőbbrendű szexpartnerre tekintenek, a szexre jogot formálnak egy kapcsolatban, és általában több szexuális partnerük volt életük során, mint másoknak.

Jóllehet, a szexuális nárcizmus vonáskombinációja sokkal gyakrabban található meg férfiakban, mint nőkben, azonban egy ehhez igen hasonló, öncélú szexuális viselkedésmintázat a hisztrionikus és borderline személyiségzavarral diagnosztizált nőkre is jellemző.

Nárcisztikussal az ágyban

A nárcisztikusok példázzák a legjobban azt, amikor a sértett önérzet agresszióba fordul: mivel sokkal érzékenyebben reagálnak a visszautasításra, ezért hajlamosabbak a szexuális aktus erőszakkal való kikényszerítésére. Még akkor is, ha észlelik, hogy ezzel bántalmazzák a partnert. Ekkor jön elő az úgynevezett "nárcisztikus közöny". Az erőszakot igazoltnak találják, hajlamosak azt feltételezni, hogy a másik is akar velük szexelni - hiszen csodálatosak.

Valamint általánosságban is szórakoztatóbbnak, élvezetesebbnek és izgatóbbnak találják a szex közbeni agressziót. A nárcisztikus személyekre jellemző a nagyszámú alkalmi szexkapcsolat, valószínűleg a folyamatos csodálat iránti igényük miatt.

Gyakran meglehetősen önző, figyelmetlen és "rossz" szeretők: már azt érezze megtiszteltetésnek a másik, hogy egyáltalán vele szexelhet. A másik véglet nagyon technikás, hosszan tartó együttléteket produkál - azonban ez sem a partnerről szól, hogy neki akarna örömet okozni, hanem azt hivatott demonstrálni, hogy: "Na ugye, milyen fantasztikus szerető vagyok? Ájulj el, baby!"

Dr. Hevesi Krisztina

Nyitókép: Schellné Kecskeméti Anna

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.