magazin kibeszélő férfi nőies férfiatlan
"A mai férfiak már annyira elpuhultak. Nem, nem is elpuhultak, elnőiesedtek. Régen bezzeg még minden férfi duzzadt a tesztoszterontól, és pontosan tudták, mi a férfiasság. Nem úgy, mint a mai nyikhajok. Semmi férfias nincs bennük, sőt, még a nőknél is rosszabbak lassan."

Ha annyi pénzem lenne, ahányszor olvastam vagy hallottam ezeket a mondatokat, még Jeff Bezos is hozzám járna kölcsönkérni. Pedig már az alapgondolat is rossz. A férfiak elnőiesedtek. Mármint milyen értelemben? Hogy egyre inkább képesek kifejezni, hogy vannak érzelmeik? Ha valami komoly bánat vagy fájdalom éri őket, talán elsírják magukat? Hogy odafigyelnek magukra? Hogy nem csak zsírfoltos "asszonyverő" trikóban és kinyúlt, kifakult nadrágban járnak, mert "férfiatlan" lenne tisztességesen felöltözni (hiszen a nők mániája, hogy állandóan öltözködni kell, egy férfi ilyet nyilván nem csinál)? Vagy az, hogy nem csak sört és whiskyt isznak egész álló nap, vagy esetleg nem tudnak mindent is megszerelni csupán egy kettétört csavarhúzóval? Ugyan már!

De egyáltalán, mi az, hogy elnőiesedés? A nők cikik? Miért lenne olyan rémes, ha a férfiak elkezdenének olyan nőiesként definiált dolgokat űzni, mint a gondoskodás vagy az érzelmekről való kommunikáció? Vagy esetleg elkezdenének odafigyelni arra, hogy ne csak a tesztoszteronnal, hanem az igényes megjelenéssel is hódítsanak?

Minden alkalommal egyszerre szórakoztató, és valahol egészen kiábrándító olyan kommenteket olvasni, vagy olyan embereket hallgatni, akik átkozódva, káromkodva, dühösen szidják a mai, szerintük feminin férfiakat. Mintha az ő létezésük a saját férfiasságukat, vagy a nők részéről a pártalálást veszélyeztetné. Miközben meg annyian vagyunk és annyi félék, hogy bárki megtalálhatja minden sarkon a számára megfelelő értékrenddel bíró partnert.

Forrás: Shutterstock

Szóval itt és most elárulom a nagy titkot: egyetlen férfi sem lesz kevésbé férfi attól, ha meglát egy teljesen másik férfit mondjuk virágmintás ingben, belőtt hajjal. Így a vita már eleve parttalan, meg lehet nyugodni.

Az persze már más kérdés, hogy rengeteg nő van, aki nem azokhoz a férfiállatokhoz vonzódik, akik annyira kemények kívül és belül is, hogy még egy ütvefúróval sem lehetne átszakítani az érzelmeiket rejtő falakat (de más nőknek pont ez imponál, ne tessék megijedni!).

Azonban valami még mindig hibádzik nekem abban a mondatban, hogy a férfiak régen mennyire férfiasak voltak. És ugye az "igazi" nőnek természetesen az "igazi" férfi kell.

Ha visszanézek 30-40-50 évvel korábbra, és keresem a definíciónak helytálló "igazi férfiakat", ilyeneket leginkább a férfiaknak készített, elsősorban fikción alapuló, kőkemény, izzadságszagú akciófilmekben látok. A női szíveket megdobogtatni kívánó filmekben, vagy a való életben pedig valami egészen mást.

Például egy fiatal John Travoltát, aki hol magassarkúban, hol csini, szűk naciban, de minden esetben toppon lévő hajkoronával "férfiaskodott" a filmvásznon. Vagy egy David Bowiet, Princet, a rocklegenda Billy Idolt, akik fullos sminkben, flitteres ruhákban léptek fel, és magukat adták ahelyett, hogy mindenféle mondvacsinált férfiideáloknak akarnának megfelelni. A nők pedig zokogva tomboltak miattuk a színpad előtt, és másra sem vágytak, csak hogy észrevegye őket a nem-tipikusan-férfias férfi.

Mondjam tovább?

Mick Jagger, aki Bowie-val karöltve táncikált az utcán éjszaka. Steven Tyler, a kőkemény rocker, akinek minden mozdulatában van valami nőiesen finom, azonban mégsem nevezné senki antiférfinak. De ide lehet sorolni a szemet vakító zakókban feszítő, hosszú hajú Bee Gees fiúkat is, akiket ma már aztán tényleg nem lehetne a szó nosztalgiát ébresztő értelmében férfiasnak hívni. Pedig a maguk idejében...

Pedig ezek a férfiak (is) mind vitán felül férfiak. Azonban ahelyett, hogy lépten-nyomon azt hangoztatták és mutatták volna a világ felé, hogy ők aztán milyen maszkulinok, inkább kibékültek a saját, a társadalom által nőiesként definiált oldalukkal is, pont ezáltal válva olyan férfivá, amiért a nők megvadulnak. Mert ahogy a nők, úgy a férfiak sem csak egyfélék lehetnek, és valljuk be, kevés annál szexibb dolog van, mint amikor valaki békében él magával.

A mai férfiakat pedig kár azért basztatni, hogy milyennek kellene lenniük, pláne a régi időkre hivatkozva, hiszen a napnál is világosabb, hogy régen sem minden férfi volt katona, Schwarzenegger meg MacGyver egyszerre.

Szerinted léteznek ma még igazi férfiak?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.