önbizalom kibeszélő önbizalomhiány rombolás
Nem hiszek abban, hogy az önbizalom vagy annak hiánya kizárólag külső tényezőktől függ. Hogy pusztán az okozza valaki kishitűségét, hogy a szülei rosszul nevelték, sok kritikát kapott, vagy túl erős egyéniségek vették körül őt gyerekként.

Szerintem egy ránk szabott személyiségjegy csomaggal jövünk a világra, amit aztán nevel, formál, erősít vagy gyengít a családi közeg, az iskola, a környezet, az emberi kapcsolatok, a kudarc, a siker. Hiszem, hogy negatív gondolkodással csak gyengeségeinket domborítjuk, pozitív gondolkodással pedig képesek vagyunk saját gyengeségünket is erősségé formálni. De persze ezzel sokáig nem vagyunk tisztában.

Én már az oviban önbizalom-hiányos voltam. Elég volt meglátnom, hogy a mellettem ülő kislány milyen szépet rajzolt, és 35 évre elment a kedvem a rajzolástól. 40 éves koromban jöttem rá, hogy nem a rajzkészségemmel van baj, hanem az önbizalmammal. És ez az önbizalomhiány kiszolgáltatottá tett.

Mások irányították az életemet, ők döntöttek helyettem. Lehetőségeket hagytam veszni, csak mert nem hittem el magamról, hogy képes vagyok valamit megcsinálni.Kapcsolatokat tettem tönkre, mert úgy gondoltam, a másik előbb-utóbb úgyis rájön: én nem vagyok elég jó hozzá. Elégedetlen voltam magammal, és hagytam elrepülni éveket úgy, hogy közben nem voltam tudatában a saját értékeimnek.

Forrás: Shutterstock

Sokáig hittem, hogy humorral vagy erőltetett magabiztossággal képes vagyok becsapni másokat, de rá kellett jönnöm, hogy az önbizalomhiány egy rikító skarlát betű, ami bele van égve a bőrömbe, és hiába súrolom, nem jön le. És ha szabadulni szeretnék ettől a lelki stigmától, száműznöm kell az életemből az önbizalom romboló gondolatokat:

 1. Én erre képtelen lennék!
 2. Csak akkor mondhatom el magamról, hogy tudok valamit, ha legalább 2 db bizonyítványom van róla.
 3. Gizi nagyon szép! Sokkal szebb, mint én!
 4. Egy senki vagyok. Nem értem el semmit az életben. 20 éve csak feleség vagyok, meg két gyerek anyja.
 5. Jó lenne olyan jól csinálni, mint XY, de tudom, hogy én béna vagyok.
 6. Holnap jól megmondom neki, ha megint így viselkedik velem.
 7. Tudom, hogy van valakije. Csendben tűrök, és akkor majd előbb-utóbb visszatalál hozzám.
 8. Csinos ez a ruha, de ronda a lábam!
 9. Bocsánat, hogy más a véleményem, lehet nincs is igazam.
 10. Jó lenne, ha mindenkinek tetszene, amit csinálok!
 11. Szerintem már kész van, bár lehet még nem tökéletes...
 12. Miért pont engem? Biztos van nálam alkalmasabb is!
 13. Köszönöm a dicséretet, de ezt bárki meg tudta volna csinálni.
 14. Nekem mindegy! Ahogy neked jó!
 15. Jó volna egy másik munkahely, egy másik kapcsolat, egy másik élet, de...


Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.