Akár férfi, akár nő: Ezekből a jelekből felismered, ha egy nárcisztikus pszichopatával van dolgod

bántalmazás kibeszélő pszichopata mérgező kapcsolat nárcizmus Jelek
Manapság, amikor ennyire reflektorfénybe kerültek a bántalmazások, rengeteg információhoz juthat az ember a témával kapcsolatban, de épp emiatt laikusként sokan bárkit képesek megbélyegezni, vagy téves „diagnózisokat" állítanak fel a másik emberről csupán azért, mert nem úgy viselkedik, ahogyan azt elvárják tőle.

Olyan könnyű azonnal rávágni, ha valami nem tetszik, hogy a másik nárcisztikus, pszichopata vagy bármi más. Könnyű, mert ezzel önmagunkról eltereljük a figyelmet. Könnyű, mert így nem kell azzal szembesülni, mi is csinálhatjuk rosszul. Mi is működhetünk negatívan.

Az önmagunkkal való szembesülés nehéz. Könnyebb mindent hárítani. Különbséget tenni még nehezebb.

Nehéz eligazodni a két – látszólag – ellentétes tanítás között. Az egyik szerint mindig magadban keresd a hibát, mert csak ez lehet a gond. A másik pont az ellenkezője, mindig a másikat hibáztasd, mert te már felülkerekedtél mindenen. Azt gondolom, mindkét felfogás szélsőséges. Valahol középen van az igazság. Mégpedig ott, hogy különbséget tudunk tenni aközött, hogy most valóban rólam szól valami és azt javítanom kell magamban, vagy tényleg mérgező kapcsolatban vagyok, és észre kell vennem, hogy a másikkal igenis baj van.

Valljuk be, kellő tapasztalat híján ez nem egyszerű. Mert, ha valaki nem lát rá magára, nem látja a saját káros működését, könnyen másokra sütheti azt, amit önmagában hordoz. És kényelmes is másra vetíteni dolgokat, mert akkor megússzuk a magunkkal való szembesülést. Van, akinek ez a járható út. Nincs rendben, de ő ebben hisz és tagadásban van, tehát nincs rálátása.

Ezért veszélyes tudatlanul címkéket, pláne diagnózisokat osztogatni. Egyébként sem könnyű felismerni, még ténylegesen fennálló esetben sem a rengeteg árnyalat közül azt, amelyikkel esetleg szemben állunk.

Forrás: Shutterstock

Félreértés ne essék! Nem kérdőjelezem meg egyetlen áldozat értékítéletét sem. De az tény, hogy mostanában sok a visszaélés, és ez még inkább megnehezíti azok életét, akik valóban átéltek egy ilyen találkozást.

Mit tehetünk? Hogyan ismerhetjük fel mégis, hogy valóban mérgező emberrel vagy éppen pszichés elváltozással van dolgunk?

Érdemes néhány dolgot számba venni. Minden emberi kapcsolatban vannak időnként nehézségek. Viták, konfliktusok is. A kérdés nem ez, hanem az, hogyan élhetjük meg önmagunkat ezek során.

Egy egészséges kapcsolódásban a felek még a vita hevében sem okoznak egymásnak jóvátehetetlen sebeket. Sem szóval, sem tettekkel.

Mindenki vállalhatja az érzéseit, gondolatait, senki sem kérdőjelezi meg azokat. S ami talán a legfontosabb, bármit meg lehet beszélni anélkül, hogy bárkit retorzió érne azért, mert szólni mert valamiért.

Egy mérgező emberrel ilyen nincs. Vele minden esetben az a hibás, akinek valami rosszul esik, aki jelezni mer. Egy mérgező ember mindig másra forgatja a problémát és képes arra, hogy elhitesse a másikkal, hogy vele van a baj. Ha teszem azt, éppen egy empatával van dolga, vagy olyan emberrel, aki már sokat vizsgálta magát, és azt tanulta, hogy mindenről egyedül ő tehet, sikerrel is jár.

Egy pszichopatával, nárcisztikussal egészen más a helyzet. Először nehéz felismerni őket, de aki egyszer is belefutott a hálójukba, el tudott menekülni és megértette a vele történteket, soha többé nem dől be nekik. Talán, ha nagyon szeretnénk leegyszerűsíteni a dolgokat, akkor összegyűjthetünk pár tipikus és mindig jelen lévő jellemzőt, amelyek segítenek a felismerésben.

Például azt, hogy ezek az emberek nagyon megnyerőek a külvilág szemében.

Kivétel nélkül, mindenki elbűvölő, hiteles, példás embernek írja le őket. Olyannak, aki jó társ, szakember. A modoruk sima, energiájuk lehengerlő, magával sodró. Aki a bűvkörükbe kerül, olyanná lesz, mint a fénytől megrészegült pillangó. Csodásnak és rendkívülinek érzi magát mellettük, ragyogni kezd, de mélyen belül érzi, hogy valami nincs rendben.

Forrás: Shutterstock

Ez a legnagyobb csapda. Ez az ellentét. Mert amikor az ember ennyi jót kap, ennyire egy húron pendül valakivel, aki érti a lelke rezdüléseit, nem tudja elhinni azt a kis hangot. A tükrözés kiválóan megy ezeknek a szörnyetegeknek. Olyan kivételes megfigyelőképességgel rendelkeznek, hogy szinte pillanatok alatt leolvassák a másikat. S akkor pontosan megjelenítik magukban azt, amit a másik szeret, kíván, s kész is a csapda. A másik ember azt érzi, megtalálta a másik felét. A rossz érzést így elnyomja, hiszen az biztosan nem lehet igaz.

De valahogy érzi, túlságosan is rendben van minden. Túlságosan klappol az összes apró részlet. S közben mindig jelen van valami zavaró. Megmagyarázhatatlan. Nem tetten érhető. Ott van. Viszont nem beazonosítható, ezért elhessegeti, hiszen biztosan ő lát rémeket, és ebben a környezete is megerősíti. De egy dolgot tudni kell: egy pszichopatának nincsenek érzései. El tudja játszani bármelyiket, de érezni nem tud.

Vita alkalmával azonnal látható lesz az is, hogy mindig hidegvérű marad. Átható tekintettel képes figyelni a másik kínlódását. Nem rendelkezik belátással, beleérző képességgel, minden bántalmazást teljesen jogosnak tart és soha nincs lelkiismeretfurdalása.

Kivétel nélkül mindig elveszítjük mellette önmagunkat. Testileg-lelkileg belebetegszünk.

Nyilván az egész helyzet nem ilyen egyszerű, amit itt pár mondatban le lehet írni, de egy biztos: az arckifejezésük, a tekintetük mindig elárulja őket. Aki találkozott már velük, aki megfigyelte már őket, az látni fogja ezt. Ezt sem lehet elmagyarázni. Nem lehet fogantyúkat akasztani a leírásra, hogy körvonalazható legyen. Egyszerűen csak ott van. Aki egyszer elmenekült és talpra állt, az utána már mindig észreveszi: ugyanaz a mimika, ugyanaz a tekintet árulja el őket.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.