főváros kibeszélő vidék különbség
Vidéki vagy? Lehetsz férfi vagy nő, fiatal vagy idős, házas vagy egyedülálló - van néhány dolog, ami tutira közös benned azokkal, akik szintén nem a fővárosban élnek. Némelyik örömteli, de persze olyan is akad, ami vicces, vagy épp bosszantó...

1. Jé, az ott egy ló!

Amíg a városi ismerőseid utazás közben akkor is felkiáltanak, ha meglátnak egy kacsát, te csak megvonod a vállad. Neked mindennapos látvány egy mókus, egy róka, vagy akár egy őz is.

2. Madárcsicsergős reggelekre ébredsz.

Ugyan nem kell egész nap azt hallgatnod, ahogy a felső szomszéd lehúzza a vécét, de vasárnap reggel nyolckor tuti, hogy valaki nekiáll füvet nyírni/fűrészelni/flexelni a környéken. Máskor viszont tényleg filmbe illő madárcsicsergés kíséri az ébredésed...

Büszke vagyok arra, hogy felun nőttem fel!

3. Az apokalipszis sem okozhat gondot!

Ha szereted a különleges ételeket, már jól bejáratott stratégiád van arra, hogy mekkora adagot tárazz be a kedvenc csemegéidből. A közeli nagyvároson kívül ugyanis nem sok lehetőséged van arra, hogy ínyencségeket kóstolj, este pedig már semmi kedved beautózni oda.

4. "Imádnivaló" a tömegközlekedés (hiánya)!

A fővárossal ellentétben itt nem percek, hanem órák - esetleg fél napok - választják el az egymást követő járatokat. Ezért alaposan megfontolod a városba tervezett utazást, és kiszámolod: mit mennyi idő alatt tudsz elintézni. Előfordul, hogy rohannod kell, mert hajszálon múlik, hogy odaérj - vagy órákat kell várnod a tervezett programig. Bár sokat bosszankodsz emiatt, egyvalamit elmondhatsz magadról: türelemre, na, arra megtanított!

5. Mindenki tudja, ki vagy.

Ha születésedtől kezdve faluban élsz, akkor a helyiek valószínűleg nemcsak téged, hanem az egész családodat ismerik. Hiába vagy már felnőtt, a szomszéd néninek mindig az az aranyos kis totyogós maradsz, aki babakocsiban gügyögött. Ha pedig van azonos nemű testvéred, gyakran szólítanak az ő nevén - de te ezt már fel sem veszed.

Forrás: Shutterstock

6. Utálod, ha tömeg vesz körül.

Ha bemész a városba, egyszerűen idegesít, hogy sok ember vesz körül, és mindenki lökdösődik. Ez valószínűleg azért van, mert tősgyökeres vidékiként megszoktad: otthon maximum egy emberrel találkozol a járdán, az is a másik oldalon megy. Imádod, hogy kicsi a forgalom, hogy van hely parkolni, és hogy szabadon sétálgathatsz, ha magányra vágysz.

7. Romantikus hóesés?!

A romantikus filmekben persze gyönyörűen kavarog a hópihe a levegőben. Ám, ha igazán rákezd havazni, akkor a bájos karácsonyi képeslapok mellett egy másik, sokkal kellemetlenebb dolog is eszedbe jut: a hólapátolás. Egy egész éjjel tartó hózápor után előre tudod, mivel fog kezdődni a napod. Reggel úgy kelsz, mintha csatába indulnál: három réteg pulcsi, munkáskesztyű, vastag sapka. Indulhat az órákig tartó lapátolás!

Így látom pestiként a vidékieket

8. Van tehened, ugye?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket minden alkalommal kapsz, valahányszor szóba kerül, hogy hol laksz. Szinte látod, ahogy a beszélgetőpartnered fejébe beúszik egy kép egy farmról, ahol virágos kötényben szórod a magot a tyúkoknak. Aztán persze meglepő a válaszod: nem, nálatok nincsen semmilyen haszonállat - ellenben melegvíz és wifi tényleg van...

9. Nem biztos, hogy vidéki vagy!

Igen, még mindig tartja magát a "vidéki" kontra "pesti" megnevezés, holott ez sokkal bonyolultabb. Hiszen attól, hogy valaki nem a fővárosban nő fel, még nem feltétlenül él egy alig ezer lelkes kis falucskában, libák és juhok között, mint ahogy azt a sztereotípia tartja. Büszkén vállalod, hogy igazi falusi vagy - de nem szereted, ha úton-útfélen mindenkit vidékinek titulálnak, aki nem Budapesten él.

10. Semmi pénzért nem adnád fel ezt az életmódot!

Szereted, hogy reggel csöndben kel fel a Nap, vagy ha éjjel felnézel az égre, akkor nem takarja el a csillagok fényét a sok utcai lámpa. Igaz, hogy sok kompromisszumot kötsz, de mindig úgy érzed, ezek apróságok ahhoz a látványhoz képest, amely hazaérve fogad. Szereted, hogy ősszel hallod a szarvasbőgést, tavasszal a harkály kopogását, nyáron pedig virágillatban úszik a falu. Le sem tagadhatnád: igazi vidéki vagy!

Haiser Olga


Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.