magazin kibeszélő kezelési lehetőség hisztiroham párkapcsolat hiszti segélykiáltás hisztériázás
Előszeretettel forgatjuk a szemünket a hisztérián, pláne, ha egy nyilvános és szaftos kis jelenetnek vagyunk szem- és fültanúi. Pedig, ha a szívünkre tennénk a kezünket, el kellene ismernünk: bizony nincs köztünk egyetlen nő - de férfi se -, aki legalább egyszer ne hisztizett volna életében!

Ugyanis a hiszti olyan "érzelmi alapú válasz a környezetünkre", ami már egészen pici gyerekkorunkban bekerült a manipulációs tárházunkba.

Ezért is kell elválasztanunk a hisztériázás és a vitázás fogalmát egymástól. A demarkációs vonal pedig legyen az érvek száma! Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy elhangzanak-e érvek egy konfliktus során. Mert vita esetén megalapozott (és legalább az egyik fél számára) racionális érveket, míg hisztéria esetén csak heves érzelmeket zúdítunk a másik nyakába.

Forrás: iStockphoto/Anna Berkut/Anyaberkut

Hülye hisztérikák?

Először is, felejtsük el azt a sztereotípiát, hogy hisztizni kizárólag nők tudnak! És bizony a hiszti nem is egy ok nélküli cirkusz. Nem egy légüres térben keringő kórság, ami hirtelen lecsap, és teljesen véletlenszerűen szedi áldozatait. A hisztinek előzménye és kiváltó oka is van. Sőt!

A felszínt megkapargatva mindig kiderül, hogy a hiszti nem is arról szól, ami látszólag kiváltotta. A valódi indokok mindig mélyebben rejtőző, régebbi sérelmek és frusztrációk.

Ismerős?

Már megint azon veszekedik, hogy nem tetted el a koszos zoknidat? Nem lehet, hogy igazából csak nagyon elfáradt és a segítségedre lenne szüksége, de neked ez fel sem tűnik?


Már megint hisztizik, mert szerinte túl szexi ruhában akarsz a barátnőiddel bulizni? Nem lehet, hogy csak fél attól: nem elég jó neked és le fogod cserélni?

Forrás: iStockphoto/Marjan_Apostolovic

A hiszti ezer arca

A hiszti sosem egyszerűen csak harag. Sokkal inkább segélykiáltás a másik felé. A hiszti gyakran a tehetetlenség érzéséből fakadó frusztráció, ami mindennek a tetejébe még helytelenül is lett kezelve. Akkor van például "hisztiveszély", ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy akarod ÉS

  • elveszítetted a biztonságérzetedet. Például, mert a párod már megint nélküled szervez programot.
  • fáradt vagy. Ilyenkor aztán pláne nehéz uralkodnod magadon! Egy hosszú nap után, mikor másra sem vágysz, csak egy kis pihenésre, hazaérve pedig azt látod, hogy szalad a ház, de a párod már megint csak ül a kupi tetején és meccset néz.
  • már gyerekként megtanultad, hogy ezzel a technikával eléred a céljaid. Persze már nem vágod magad földhöz, hogy "De én azt a bundát/ütvefúrót akarom!", hiszen már sokkal kifinomultabb kommunikációs eszközökkel rendelkezel.
  • úgy érzed, hogy védekezned kell és a befelé fordulás, a sértődés segíteni fog. Magadban fortyogsz, miközben játszátok az unásig ismételgetett "- Mi a bajod? - Semmi!" című játékot.
  • azért hisztizel, mert el vagy hanyagolva. Nem kapod meg azt a figyelmet és szeretetet, amire minden emberi lénynek igénye, sőt, joga van. Szerintem ez a legszívszorítóbb eset.

Hogyan kezeld a hisztit?

Szakkönyvek garmadája foglalkozik a témával. Némelyik kapitális ostobaság, némelyik igazi kincs. Abban azonban nem találhatsz kivetnivalót, ha alapstratégiaként a kedvességet választod!

A hisztizést nyugodt, megértő és kedves szavakkal kell kezelni! Nem lehet a haragra dühvel válaszolni, mert az világégéshez vezethet. A hisztit szeretettel kell leszerelni!

De nem kampányszerűen, hanem konzekvens és következetes szeretettel! Így a hisztit már nem is kell kezelni, hiszen fel sem üti majd irritáló kis fejét.

Forrás:/iStockphoto/Fotostorm/Slobodan

Mi a baj azzal, hogy hisztizel?

Hogy hosszútávon elviselhetetlen. Hogy kapcsolatromboló. Hogy nagyon nehéz szeretni egy állandóan vitázó és hisztiző embert. Egyszerűen szokj le róla! Engedd ki a gőzt! Menj el sportolni és játssz egy nagyot! Rajzold vagy írd ki magadból a frusztrációt! Akár egy wellness délután is csodákat tehet. Mindegy, hogy mit választasz, csak tedd meg!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.