Szex szülés után - Mi van, ha fáj?

Nem mindenkinek megy simán a közösülés, miután életet adott gyermekének. Sokan vagyunk, akiknek a szülés utáni első behatolás fájdalmat okozott. Leküzdöttük, túl vagyunk rajta, de korántsem volt egyszerű.

Egy ausztrál felmérés szerint, a nők 86 százaléka küzd hasonló problémával, ezért fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül!

Ha az orvosod a hathetes kontrollon mindent rendben talált és a gyermekágyi vérzésed is elmúlt, elméletben semmi akadálya annak, hogy újra egymásnak essetek férjeddel. Mondom, elméletben.

A valóság azért többnyire az, hogy mindketten totál kimerültek vagytok, ez pedig nem feltétlenül az az állapot, amikor az egekben a libidó. Ehhez társul még, hogy hat hét nem biztos, hogy mindenkinek elég arra, hogy elfogadja megváltozott testét és önbizalommal telve, bátran vállalja azt párja előtt.

Közvetlen baráti körömben, ötből három újdonsült édesanyának, kifejezetten nehéz volt újra "nyeregbe szállnia".

Nóri babája Supermanként robbant ki belőle, a póz is stimmelt, a gyorsaság is, így hiába volt minden gátvédelmi technika, a kis édi babakéz végighasította a gátat és a hüvelyfalat. Hét öltéssel lehetett csak helyrehozni a károkat. A fizikai megterhelésen túl, az érzelmi sem volt csekély, hiszen, Nóri egyáltalán nem erre készült. Ő az a listás, "enyém a kontroll" típus, aki mindent pontosan úgy hajt végre, ahogyan eltervezte. Ott, a szülőszobán teljesen elvesztette az irányítást. Szörnyen haragudott magára, hogy pont "ez" nem sikerült, úgyhogy hat hét után még nem csak a brutális sebe fájt és vérzett kegyetlenül, hanem a lelke is.

"Nekünk az idő segített. Majdnem két évbe telt, mire összekapartam magam. Óriási traumának éltem meg a szülést, ezért szakember segítségét kértem a feldolgozáshoz. A szex is csak nagyon lassan, fokozatosan lett igazán jó. Azon túl, hogy nem volt sok kedvem az egészhez, a sebem is nagyon sokáig érzékeny volt. A kistestvér gondolata azért a mai napig megrémít, bár tudom, hogy a második szülésnek nem feltétlenül kell ugyanilyen nehéznek lennie."

Forrás: Shutterstock

Olgi szülése jóval könnyebb volt. Bement a kórházba, mert picit fájt, "kitüsszentette" magából a gyereket, mellre tette és a kis jól nevelt, rá is cuppant egyből. Az egész nem tartott tovább öt óránál. Na, igen, de az már túl szép lett volna, hogy a szexbe visszarázódás is ilyen simán menjen. A tejelválasztásért felelős hormon, a prolaktin, Olgánál olyan hüvelyszárazságot okozott, hogy ha akarta volna, akkor sem tudott volna oda beszuszakolni semmit, de szintén a hormon okozta zéró vágy miatt sokáig fel sem merült a szex-kérdés. Amikor megsejtette, hogy férje titkárnője viszont erős hajlandóságot mutat, egyből felizzott a féltékenységből fakadó tűz és némi síkosítóval még időben megmentették a helyzetet.

Eszti hasonló helyzetbe került, mint Nóri, épp csak annyi különbséggel, hogy esetében nem a természet, hanem saját orvosa döntött úgy, hogy kicsit megnehezíti a dolgokat. Hallottatok már a férjöltésről, férjcsomóról, esetleg férjvarratról? Igen-igen, sajnos nem városi legenda. Néhány orvos, a mai napig úgy gondolja, jót tesz azzal, ha a "férj élvezetének érdekében", a gátmetszést helyrehozva, egy-két extra öltéssel szűkebbre varrja a "bejáratot". Így járt Eszti is.

"Azóta sem értem, hogy mert ilyet tenni az orvosom, a megkérdezésem nélkül. Egy év kellett ahhoz, hogy ne sírással végződjön a szex. A férjem szegény úgy érezte kínoz, mert az iszonyú fájdalom minden egyes alkalommal kiült az arcomra. Egy külföldön élő ismerősöm ajánlott egy sebgyógyító olajat, végül azzal tudtuk csak felpuhítani a szűkebbre varrt részt."

Hozzáteszem, az intim torna hosszútávon sokkal hatékonyabb az élvezet fokozására, mint a férjöltés, hiszen előbbi az egész intim tájékot tónusosabbá teszi, nem csak a hüvelynyílást.

Az én szülésem a vajúdás hosszát leszámítva, viszonylag problémamentesen zajlott, és ha nem is hat, de mondjuk nyolc hét után megtörtént a sikeres aktus, de egyáltalán nem volt kellemes. Olyan volt, mintha másodszor is elvesztettem volna a szüzességem.

Tehát a kulcs az idő és a türelem, de ha úgy érzitek szükséges, ne szégyelljetek szakértő segítséget kérni!

A dokiknak meg üzenjük, hogy felejtsék végre el a kéretlen férjöltéseket, nem lyukas zoknit stoppolnak, hanem érző emberi lényt!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?