Te mersz beszélni nőként a... micsodádról?

Punci, nuni, vagina? Bevallom, én mindegyiket kissé félve ejtem ki. Nincs mindenki számára komfortos elnevezés, mégis muszáj lenne szavakat találnunk nemi szervünkre, hogy gyerekeink számára már ne legyen ez tabu. Csakhogy nem túl nagy a választék.

Nemrég külső szemlélőként belefutottam egy rendkívül kellemetlen komment kardozásba egy gyermekpszichológiai Facebook csoportban, ahol azért feszültek egymásnak az anyukák, mert nem találtak megfelelő nevet a női nemi szervnek. Legalábbis dióhéjban erről volt szó.

Adott egy anyuka, aki virágnyelven szeretné jelezni egy szakértőnek, hogy óvodáskorú gyermeke maszturbál és kíváncsi, hogy ez rendben van-e? Adott egy másik anyuka, aki lekapja a tíz körméről a kérdezőt, amiért nem fogalmaz pontosabban, nem nevezi nevükön a dolgokat. A szemérmes és a szókimondó tábor összecsap és azóta is ezen pörögnek, ha meg nem haltak.

A vita legfelkavaróbb kérdése ez volt:

„Mi van akkor, ha a gyermekedet szexuális abúzus éri, de nem tudja neked elmondani, mert nem talál rá szavakat és/vagy, mert automatikusan beléültetted a saját szorongásaidat?"Ez elég durván hangzik, de van benne ráció, és ha nem is festjük mindjárt az ördögöt a falra, az sem oké, hogy nem tudunk értelmes módon segítséget kérni egy szakembertől. Ahogy nem mindegy, hogy a nyakam vagy a torkom fáj, az sem mindegy, hogy a szeméremajkamon vagy a hüvelyemben van seb.

Mivel én is feszengek, ha erről kell beszélni, utánajártam, mi lenne a helyes szóhasználat, de nem lettem sokkal okosabb.

Miért olyan nehéz megnevezni az intim részeinket?

Egyfelől azért, mert sajnos még mindig tabusítva vannak, másfelől azért, mert nincsenek rájuk megfelelő szavaink. Pontosabban vannak, de az aktuális közízlés szerint vagy nem elég „szalonképesek" vagy túl tudományosak.

Forrás: Shutterstock

Lássuk, a felhozatalt:

  • Micsoda, hogyishívják, izé, odalenn – egyértelműen tabusító, fogalmam sincs, pontosan mit jelent.
  • Punci, nuni – gyerekes hangzású, a köznyelvben a szeméremdomb, kis és nagy szeméremajkak, csikló, húgycsőnyílás és hüvelynyílást jelöli. Nagyjából.
  • Vulva – kissé tudományos, de én talán meg tudnám szokni. A hüvelybemenet és az azt körülvevő szervek együttesen. Részei a nagyajkak, a szeméremrés, a szeméremdomb, a csikló, valamint a hüvelytornác és a szűzhártya.
  • Vagina – rideg, orvosi eredetű latin szó valójában csak a hüvelyt jelenti.
  • Pina, picsa – Trágár, nálam kiesett.
  • Mókus, muff, csillagkapu stb. – szellemes (kedő), kulturált beszélgetésben használhatatlan kifejezések.

Sok szülő beceneveket ad gyermeke nemi szervének: virágod, pillangócskád, kincsed, mert így neki kényelmesebb beszélni róla. A baj csak az, hogy a gyerekek pontosan érzékelik szüleik zavarát és összekapcsolhatják ezt a zavart a nemi szervükkel, és máris elkezd kialakulni az az érzés, hogy azzal a bizonyos testtájjal valami baj van, durva dolog beszélni róla. Így jártunk mi is és ezt hordozzuk magunkban, generációk óta.

Mi a megoldás?

A szakemberek szerint, a nyelv e téren mutatott hiányosságai a szexuális kultúránk és társadalmunk valóságát képezi le. Ha a szexuális kultúra fejlődne, a nyelv is igazodna hozzá. A tapasztalatok szerint nem fejlődik, sőt, a pornográf tartalmak térhódításával inkább hanyatlik.

Az egyetlen, amit tehetünk, hogy leküzdjük az iruló-piruló gyermeki énünket, felnőtt módon szembenézünk saját prüdériánkkal és elkezdjük a megfelelő szavakat használni. Az ideális az lenne, ha a szempillával, köldökkel, térddel együtt a gyerekek megtanulnák a nemi szervük részeinek nevét, és azt is, hogy ezek a testrészeink csupán annyiban mások, hogy eltakarjuk őket, és nem nyúlhat hozzájuk akárki.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek