A legújabb szeretetnyelvünk: a pénz

Hosszú ideje már, hogy pörgős világot élünk. Az emberek többsége (tisztelet a kivételnek!) az egyszerűbb megoldásokra törekszik az életében. Például inkább megveszünk egy ezredik plüssfigurát, csak a gyerek keljen fel a bolt közepéről és fejezze be a hisztit. Vagy büszkék vagyunk a gyerekre, hogy kitűnő lett a bizonyítványa; hadd kapja meg a legújabb iPhone-t.

Kloé rengeteg ilyen és ehhez hasonló példát látott életében. Persze tisztában volt vele, hogy ő is az elkényeztetett kategóriába tartozott, mégsem élt vele vissza soha. Egykeként, csak rá fókuszáltak a családjában, és mindent meg akartak adni neki, amitől boldog lehet, vagy örömet okoz neki.

Például gyerekkorában, mikor hetente kimentek a piacra, mindig egy újabb játékkal tért haza. A rokon gyerekek és a barátai közül neki volt a legtöbb babája, meg hozzájuk való kiegészítők és ruhák. Később neki volt mindig a legmenőbb telefonja az osztályban, és ha valahova elmentek családostul, és kicsúszott a száján, hogy ez, vagy az de jól néz ki, akkor a következő kérdés az volt, hogy szeretné-e megkapni?

Kloé úgy nőtt fel, hogy a szülei inkább pénzbeli dolgokkal fejezték ki a szeretetüket iránta. Ölelés, és puszi helyett újabb ruha, kiegészítő, könyv, bármi, a már meglévő sok száz mellé. A lányt ez abszolút nem zavarta. Megtanulta az évek során, hogy a szüleinek ez a szeretetnyelve - az már más kérdés, hogy emiatt ő is így állt másokhoz és az élethez.

A helyzet annyiban változott meg számára, hogy bár az iskolapadból szinte rögtön munkába állt, a saját fizetését nem költötte el magára ész nélkül. Költött, vett ezt-azt (főleg ruhát), de megszűnt az, hogy a szülei fizettek helyette. Sőt! Kloé gyakran lepte meg például az anyukáját, de kizárólag pénzért könnyen elérhető dolgokkal fejezte ki a gondoskodását - egy szimpla ölelés helyett.

Forrás: Shutterstock

Míg az ismerősei között sok volt a kreatív személyiség és szinte mindig csináltak valami DIY ajándékot a szeretteiknek, addig Kloé egyszerűen bement az egyik üzletbe és megvette a kész ajándékot.  

Egyrészt, ő nem volt valami ügyes kezű és kreatív alkat - pláne nem türelmes -, másrészt, könnyebbnek és gyorsabbnak érezte a boltokban való válogatást. Persze tudta, hogy ez néha nem a legelegánsabb megoldás, és gyakran érezte úgy, hogy emiatt sznobnak titulálják - pedig egyáltalán nem tartozott abba a társadalmi körbe. Egyszerű, hétköznapi lányként tekintett magára, akinek, ha érzelmileg nem is, de másképpen bejött az élet és tudta, hogy ezt meg kell ragadnia.

A pénz nem boldogít mondással nem ért feltétlenül egyet, hiszen ha van pénz, akkor nagyjából bármit birtokolhat, és a megléte, használata örömet okoz. Nyilván, hozzábújni nem lehetett éjjelente, de Kloénak teljesen kényelmes volt így.

Évekkel később, mikor családot alapított és feleség, illetve édesanya lett, nagyot fordult vele a világ. Habár továbbra is jól élt, és biztos anyagi háttérrel rendelkezett, azon volt, hogy ne pénzzel mutassa ki, mennyire szereti a családját, máshogy, jobban akarta csinálni, mint ahogy az ő idejében a szülei nevelték. Noha neki is egykeként nevelkedett fel a kisfia, mégis odafigyelt arra, hogy, érzelmileg is gazdaggá tegye, ne csak az élet luxusaival.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek