Ki se bújtok egymás s*ggéből? Ezt most azonnal hagyjátok abba!

Mondd, hogy nem csak engem fog el az émelygés, amikor egy pár egymás nélkül már szinte a mosdóba sem megy el! Milyen előnyei és hátárnyai vannak egy ilyenfajta szimbiotikus párkapcsolatnak? Miért létezhet egyáltalán? Ezekre keresem most a választ.

A gyöngyhalak gyakran kiszemelnek maguknak egy megtermett tengeri uborkát, és nemes egyszerűséggel beköltöznek az ánuszába, mivel ez remek védelmet nyújt a ragadozók elől egy olyan területen, ahol kevés a búvóhely, ráadásul élelemmel is ellátja a „háza". Te is a partnered fenekében élsz? Kérlek, ezt azonnal hagyd abba! Ne légy gyöngyhal!

Egy szerelem az elején mindig nagyon új, épp ezért a lehető legtöbb szabadidődet szeretnéd a pároddal tölteni. Ez rendben is van. A barátaid hiába hívnak, a családod hiába vár, számodra csak Ő létezik, és a nélküle töltött percek szörnyű éveknek tűnnek. Egy idő után azonban mindkettőtöknek vissza kell térnie a saját életéhez is.

A féltékenység áll mögötte

Amikor egymásra telepszik két ember, annak hátterében gyakran az önmaguk felé irányuló bizonytalanság húzódik meg. Nem hiszik el, hogy elég jók, elég szerethetőek, elég szépek, elég izgalmasak a másiknak, azért, mert nincs elég önbizalmuk, vagy épp számtalan rossz tapasztalat áll már mögöttük, ami miatt nem tudják elhinni, hogy a másik valóban úgy érez, ahogy azt mondja.

Az ilyen párkapcsolat általában a dominánsabb fél oldaláról válik szimbiotikussá, amit a másik csak elvisel. Ebben a megközelítésben a társ inkább nevezhető parazitának, hiszen a szimbiózis mind a két fél számára hasznos, mindketten akarják.

Egy ilyen egymás fenekében való lét azon az elven alapszik, hogy szem előtt tartva egymást, nem történhet semmi rossz. A gyanúsítgatás és nyomozgatás helyett minden programon közösen vesztek részt, azokon is, melyeket csak az egyikőtök szeretne. Ez hosszú távon bizony rengeteg konfliktushoz fog vezetni.

A féltékenység miatti szimbiózis egy idő után fojtogatóvá válik, és menekülésre készteti az egyik, de gyakran mindkét felet. Egyszerűen nem lehet komfortosan élni teli rettegéssel.

Forrás: Shutterstock

Az egyedülléttől való félelem

Egymásra találtatok, mint két hajótörött a tengeren, és úgy érzitek, csak egymásba kapaszkodva élhetitek túl az élet tengerén való hánykolódást.

Elkezditek a lehető legkisebbre szűkíteni a szociális hálótokat, csak a közös barátokkal találkoztok, gyakran közös vállalkozásba kezdtek, valamint elmúlik az én és a te, már csak a mi marad. Feloldódtok egymásban, de nem a jó értelemben. Nem lesz többé szabad teretek, hiszen folyamatosan alkalmazkodnotok kell egymáshoz. A szimbiózis azt is jelenti, hogy csak egymásnál találtok megértésre, vigaszra, pedig a kapcsolat előtt is éltetek, voltak körülöttetek más emberek is.

A párkapcsolati szimbiózis előnyei

A közös célok egyirányba terelnek benneteket, rengeteg közös élményben lesz részetek, hatékonyan tudtok kompromisszumokat hozni egymásért, nőhet a magabiztosságotok, hiszen mindig áll mellettetek valaki, akire számíthattok. „Ketten a világ ellen", hangzik sok fiatal szerelmes szájából. Valóban ezt élhetitek át, ami fenomenális érzés.

Egy ilyen kapcsolatot lassan és szépen át lehet alakítani olyanná, amit erős kötelékek tartanak össze, de elhagyja a hosszabb távon romboló szimbiotikus jelleget.

Nyitókép: Shutterstock.com