Túlélni a halált: Egy dokusorozat, ami elmeséli, milyen érzés meghalni

A Netflix piacra dobta legújabb, saját gyártású dokumentumsorozatát, aminek már a címéből következtethetünk arra, hogy igencsak megosztó témát dolgoz fel. A „Túlélni a halált" több oldalról közelíti meg a halál kérdését, és mind a 6 epizódja egészen más perspektívába helyezi az élet végét...

Csak mi, emberek tudjuk, hogy az életünk egyszer véget ér, a többi élőlény nincs tisztában ezzel. A sorozat témája nem túl vidám, de nagyon érdekes. Az első rész arról szól, mit tapasztaltak, mit éltek át azok, akik már egyszer meghaltak. Hogy lehet az, hogy ha leállnak a szerveid, és az agyműködésed, tudatában vagy azzal, mi történik körülötted? Hogy lehet, hogy valaki egy baleset következtében fél órán át volt halott, mégis agykárosodás nélkül megúszta a dolgot, és tisztán emlékszik arra, mi történt odaát? Téboly, hazugság, vagy ez a valóság?

Pontosan tudom, mennyire megosztó téma a halál, és eszemben sincs igazságot tenni a nézetek között. Van, aki hisz abban, hogy a testi halál nem az élet végét jelenti, a materialista felfogásúak pedig hallani sem akarnak erről: ők biztosak abban, hogy a test halálával mindennek vége. Lássuk, mivel foglalkozik a sorozat első epizódja...

Első rész: a halálközeli élmények

Félretéve egy kicsit a sorozatot, nekem is van olyan ismerősöm, aki járt már odaát. Korábban írtam is Eszter történetéről, aki 28 percig halott volt, és neki is volt halálközeli élménye. Hasonló történik a sorozat egyik szereplőjével is, ugyanis az orvosként dolgozó Jackson Hole 20 évvel ezelőtt egy kajakbaleset következtében fél órán át halott volt. 

„Éreztem, ahogy a lelkem kivált a testemből, aztán elkezdett felszállni a mennyország felé. Azonnal fogadott engem egy csapatnyi valami. Egyikük sem volt ismerős, de valahogy fontosak lehettek az életem során (...) Ezek a lények elkísértek egy úton, ami nagyon vastag volt. Teljesen megváltozott a tér és az idő, minden pillanatban átéltem az örökkévalóságot. Azt éreztem, hogy otthon vagyok"- emlékezett vissza túlvilági élményeire. Az érdekes csak az, hogy miközben a lelke kalandozott, pontosan tudta, és látta, mi történik a testével ezzel egy időben a Földön.

Forrás: Netflix

„15 perc múlva feladták a keresési kísérletet, az egyik srác meglátta a mentőmellényem, és úgy gondolta, talán a férjemnek kell majd. Ahogy odament érte, érezte a testem, így benyúlt, megragadta a csuklómat. A testem felpuffadt, lila volt, üveges volt a tekintetem. Kétség sem fér hozzá, halott voltam. Emlékszem a hangokra, amikor elkezdtek újraéleszteni, és az egyik fickó azt mondta, „Térj magadhoz".

A lények ekkor azt mondták neki, még nem jött el az ideje, dolga van a Földön, ezért vissza kellett térnie a testébe, és életben maradt. Az epizódban beszél neuropszichiáter, kutató, orvos, és több olyan ember is, aki hasonlót élt át.

Az sorozat nem csak a doktornő történetét mutatja be, azonban számomra az övé a legérdekesebb. A beszámolók egyértelműen rámutatnak arra, hogy akinek volt már halálközeli élménye, 180 fokos fordulatot vesz, és sosem lesz ugyanolyan ember, mint előtte.

Ez a produkció rengeteg kérdést vet fel bennem, amikre valószínűleg amíg élek, nem tudom meg a választ. Biztos vagyok abban, hogy a sorozatban elmesélt történetek igazak, hiszen mi céljuk lenne hazudni a megszólalóknak? Pláne a fent említett doktornőnek, aki hivatásából kifolyólag nem teheti meg. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ha a szívünk és az agyunk leáll, akkor ezek az élmények mégis honnan jönnek? Számomra egyértelmű, hogy az erős gyógyszereket kapó haldoklók a morfium, és egyéb szerek hatására hallucinálhatnak, de Jackson Hole egy kajak belsejében haldoklott a folyóban. Rengeteg egyezés van a halál közeli élményekben: a legtöbben fényről, lényekről, nyugalomról és jó érzésről számolnak be, ami kicsit elviselhetőbbé teszi a halál rémisztő tényét.Valóban létezik túlvilág? Ha levetjük a testünk, a lelkünk egy jobb helyre kerül, majd újjászületik egy másik testben, ha készen áll? Vagy az egész csak vízió, hogy elviselhetőbbé tegyük a tényt, hogy az élet nem örök? Mindenki abban hisz, amiben akar, hisz az igazságot csak azok tudják, akik már nem élnek.

Én szeretnék hinni abban, hogy amikor véget ér a földi életem, a túl oldalon fognak várni az eltávozott szeretteim, és legalább még egyszer újra láthatom őket. Ha az agyam játéka lesz, az sem számít, csak az élmény. És ha mégsem így lesz? Akkor sem keseredek el, hisz az élet épp ettől ilyen különleges: ahogy nem tudjuk, mi történt velünk születésünk előtt, úgy a halálunk időpontjával, okával sem vagyunk tisztában, és azt sem tudjuk, van-e folytatás...

Akár az agyunk műve a halálközeli élmény, akár a test végső leállásának utolsó rugdalózásai, a "Túlélni a halált" egy erősen ajánlott sorozat mindenkinek, akit egy kicsit is izgat ez a téma. Ha fél a haláltól, ha várja a halált, ha hisz a túlvilági létben, ha nem hisz benne, akkor is, hiszen egy valami biztos: a halált egyikünk sem ússza meg.

Nyitókép: Netflix

Ezek is érdekelhetnek