Feminista élharcosok, figyeljetek: 6 ország, ahol borzalmas életük van a nőknek (18+)

A feminista mozgalmaknak számos, ma már természetes jogot köszönhetünk, mi nők. Ilyen a választójog, a felsőoktatásban való továbbtanulás, a nadrágviselés vagy épp az önrendelkezési jog. Vannak azonban olyan országok, ahol a nők még mindig másodrangú állampolgárnak, vagy még annak sem számítanak, és bár életük a mi szemünkkel nézve borzalmas, ők természetesnek veszik a női léttel járó szenvedést.

A feministák Európában azért harcolnak, hogy azonos munkáért ugyanolyan bér illessen minket, mint a  férfiakat. Eközben viszont olybá' tűnik, megfeledkeztek nők millióiról, akiket úgy adnak-vesznek, mint a lovakat, akiket brutális csonkításokkal fosztanak meg az élvezetes szexualitásuktól, és akiket gyakorlatilag apjuk, férjük tárgyként kezel.

6 ország, ahol a nőknek a mai napig borzalmas az életük

Gyerekházasság – Nigéria  

Teljesen természetes, ha egy nigériai kislányt gyermekként adnak férjhez, és 14-15 éves korukra már anyák. Férjeik általában 20-30 évvel idősebbek. Az ilyen gyermekházasságok java részében a fiatal lányok gyakran válnak erőszak áldozatául, méghozzá hitvesük révén, akik nem ismerik a „nem" szót.

Kiszolgáltatottság – Jemen  

A jemeni nők több mint kétharmada sosem járt iskolába, így se írni, se olvasni nem tudnak. A gyermekházasságok itt is gyakoriak, a 10 év körüli feleségeket pedig férjeik kényük kedve szerint használhatják, hiszen családon belül a törvény nem ismeri el a nemi erőszak tényét. Sőt, a nők férjük engedélye nélkül még az utcára sem léphetnek, tehát abszolút az uralom felettük.

Aisha 19 éves, kétszer elvált. Először 12 évesen ment férjhezForrás: Controluce/AFP/Loulou D'aki

Csonkítás – Egyiptom  

Sok afrikai országhoz hasonlóan, itt is természetes, hogy a fiatal lányok hűségét, tisztaságát úgy szerzik meg, hogy megcsonkítják a nemi szervüket. Bár Egyiptomban ezt 2007 óta törvény tiltja, a kisebb városokban a mai napig végeznek ilyen barbár műtéteket. Ráadásul az egyiptomi nők 99 százalékát éri élete során szexuális zaklatás.

Prostitúció – Thaiföld  

Thaiföldről szinte mindenkinek a prostitúció jut az eszébe, aminek nem a vagyon utáni olthatatlan vágy az oka. Mivel ebben az országban rendkívül rossz a nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszer, szüleik és nagyszüleik miatt sok nő kényszerül arra, hogy a testét árulja, mivel ezzel tudnak annyi pénzt összeszedni, ami elég a családnak. Hozzávetőleg 2,8 millió nő, köztük sok fiatalkorú él prostitúcióból.

Thaiföldön sok nő kényszerül arra, hogy a testét áruljaForrás: AFP/DELOCHE / BSIP/Deloche

Munka és erőszak – Kongó  

A 90-es évek háborúi nehéz fizikai munkára késztették a nőket, mivel rengeteg férfi veszett oda a harcokban - és azok közül, akik hazatértek, csak kevesen tudtak újra munkába állni. A nők többsége 50 kilós csomagokat szállítanak olyan utakon, melyeken még állat se tudna átkelni. Hiába nőtt fel azóta egy új generáció, a nők továbbra is gyakran kénytelenek ilyen nehéz munkát végezni. A családfenntartó szereppel azonban nem jártak jogok. A nők kiszolgáltatottak, naponta körülbelül 1200 nőt erőszakolnak meg.

Halálos ítélet – India  

Hatalmas a nyomás az indiai nőkön, hogy fiút szüljenek. Így a kisebb településeken, az esetek nagytöbbségében, amint megtudják, hogy lányt hordanak a szívük alatt, vagy orvosi vagy házi módszerekkel abortálják őket. Ott, ahol csak a szüléskor derül ki a pici neme, újszülöttként végeznek velük. Azok a lány babák se mondhatóak túlzottan szerencsésnek, akik mégis valahogy túlélik: minden 34. percben megerőszakolnak, minden 93. percben pedig megölnek egy nőt.

Nyitókép: Shutterstock