Nyílt levél a férfiak védelmében...

"5 jele annak, hogy megcsal a pasid.""Segítség, beleszerettem egy nárcisztikus férfiba!" "A párod hibája, ha boldogtalan nőnek érzed magad!" Ugye neked is ismerős címek?

Rengeteg olyan cikket olvasni a neten, ami arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehetsz boldog egy párkapcsolatban. Ezeket javarészt nők írják, ezért többségben az ő szempontjaikon keresztül kerül kibontásra egy-egy témakör. Nekem viszont nagyon szúrja a szemem (ahogy általában minden igazságtalanság), hogy szinte kivétel nélkül minden sztorinak az a vége, hogy a férfiak éretlenek, érzelmi hulladékok, hűtlen csapodárok, mindenre alkalmatlan szőrös teremtmények, akik csak magukkal és a pénztárcájukkal foglalkoznak.

Közérdekű bejelentés: Ez nem igaz.

Wow! Most valami olyat mondtam, amire sosem gondoltál eddig, ugye? Persze, én ezt viccnek szántam, de sajnos sokan komolyan gondolják, hogy mindenről a pasik tehetnek. Jobban belegondolva ez is érthető, hiszen a nők alapvetően sokkal többet beszélnek az érzéseikről, sokkal gyakrabban elemeznek ki nyilvánosan egy-egy érzelmi szituációt - ebből kifolyólag pedig sokkal többször találkozunk az ő véleményükkel.

Ez tök logikus, mert például ha belegondolsz, olyat ritkán látni, hogy férfiak egy étterem/bár sarkában gyülekezve sutyorognak arról, hogy mi a különbség a "szeretlek" a "kedvellek" az "imádlak" és a "tetszel" között, miközben egy habos kávét kortyolgatnak. Viszont a nőkre ez kifejezetten jellemző - és ezzel nincs is semmi baj.

Azzal viszont igen, hogy ez alapján sokan téves következtetéseket vonnak le - és terjesztenek a környezetükben. Innen indulnak az olyan megbélyegzések, hogy a pasik SOHA nem gondolkodnak az érzelmeiken - sőt, nincsenek is érzéseik az alapvető szükségleteken kívül. Továbbmegyek, az alapvető szükségletek nem is érzelmek, hanem idegrendszeri reflexek eredményei, ergo a pasik igazából nem is képesek érzelmekre. Kész-pasz, megfejtettük, "jóvanazúgy..."

Forrás: Shutterstock

Lehet, hogy én vagyok kiváltságos helyzetben, és csak engem vesznek körül magas EQ-val megáldott férfiak, de esküszöm, hogy léteznek olyanok, akiknek vannak érzelmeik - és nem, nem az alapvető szükségleteikre gondolok.

Ismerem a félelmeiket, mert meghallgattam őket, és értem, miért nagyon nehéz manapság értékes férfinak lenni. Ismerem a vágyaikat, amik végtelenül színesek és sokrétűek - annak ellenére, hogy a közvélemény szerint ez a karrier-pénz-csajozás szentháromságának hajhászásában merül ki.

Tudom, milyen kihívásokkal néznek szembe nap, mint nap, mert nem néztem furcsálló tekintettel, amikor elmesélték, milyen piszkosul nehéz keménynek, határozottnak és erősnek mutatkozni egy-egy helyzetben - miközben a nadrágszár alatt kocsonyásak voltak a lábaik. Tudom, hogy mitől szoronganak, ugyanis a társadalom (és az ellenkező nem) által lefektetett elvárások őket is nyomasztják, és sokszor ők sem tudják, kinek akarnak jobban megfelelni.

Persze nem azt állítom, hogy minden pasi egy főnyeremény, hiszen nyilvánvalóan közöttük is vannak értékelhetetlenül sekélyes személyek. Arról nem is beszélve, hogy a férfiak is szidják és sztereotipizálják a nőket, ami nyilvánvalóan nem fair. Biztos te is hallottad már, hogy egy csinos nő egy gazdag pasival kizárólag azért lehet együtt, hogy gyakorolhassa aranyásói tevékenységét. Ahogy az az elmélet is eléggé elterjedt, hogy egy nő vagy szép, vagy okos, és közös keresztmetszet nincs. (Azt hiszem, nekem ez utóbbi a személyes "kedvencem"...) Na de a lényeg: nincs arról szó, hogy a férfiak ártatlan bárányok lennének.  

Szeretném, ha tudnád, hogy nem célom ész nélkül bálványozni őket, nem arra akarok kilyukadni, hogy az erősebbik nemet mindenki teljesen ok nélkül bántja. Csak azt szeretném, ha ebben a témában is törekednénk az egyenlőségre, mert szerintem az online térben sokkal több férfiakat ekéző, bántó iromány található, mint amennyire szükség lenne. 

A kritika alapjaiban egy jó dolog, tök mindegy, milyen témáról van szó. De úgy vélem, a túlzásba vitt és destruktív véleményalkotás nagyon komoly következményekkel járhat - és nem csak az online világban, hanem a 3D-s valóságban is. Szeretnék áthelyezni néhány rizsszemet a mérleg másik serpenyőjébe ezzel a cikkel, mert én egy olyan világban szeretnék élni, ahol hiszünk abban, hogy férfiak és nők egyaránt értékesek, és egyikük sem rosszabb a másiknál.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek