Mennyire nehéz kisgyerekes pasival randizni?

Vannak, akik kategorikusan elzárkóznak az elől, hogy szülőkkel randevúzzanak, én nem tartozom ezek közé. Azt azonban be kell ismerni, hogy bizony több kompromisszumot és rugalmasságot igényel egy ilyen helyzet, és akkor az exről még szó sem esett. Sok múlik ugyanis azon, hogy ő milyen ember.

Ha apukám annak idején úgy dönt, hogy ő nem ismerkedik olyan nővel, akinek gyereke van, akkor én meg sem születtem volna. Ezért aztán én úgy határoztam, a párkeresésnél nem lesz szempont számomra, legalábbis nem elsődleges, hogy van-e a másiknak gyereke, vagy sem. Ettől függetlenül az tagadhatatlan, hogy sokkal több kompromisszum szükséges akkor, ha a valaki kisgyerekes férfival, vagy nővel szeretne randevúzni. Ilyenkor ugyanis a dolog sikere nem csak azon a két emberen múlik, attól is függ, milyen az ex, és azon is múlik, mennyire sikerül megértenünk gyermektelenül, hogy milyen egy szülő helyzete érzelmileg és logisztikailag is.
Azt az első pillanatban tudnunk kell, és így is van rendjén, hogy a gyerek a fő prioritás, ő áll az első helyen, ebből nem is szabad sem a partnernek, sem magunknak problémát csinálnunk. Ez pedig természetesen azt jelenti, hogy sokkal nehezebb tervezni, hiszen minden programot össze kell egyeztetni a gyermek és az ex igényeivel is.

Mennyire nehéz kisgyerekes pasival randizni?Forrás: Shutterstock

Valószínűleg ezért gondolja úgy sok ismerősöm, hogy nem lenne hajlandó belevágni egy ilyen kapcsolatba, és úgy vélem, hogy nem is kell sem őket, sem másokat, akik így gondolják meggyőzni arról, hogy ne legyenek ilyen elzárkózóak. Az is felelős döntés, ha valaki felismeri, ő nem alkalmas egy ilyen szituáció kezelésére, mondjuk tudja magáról, hogy nem tudna kibékülni azzal, hogy az ex mindig jelen lesz így vagy úgy az életükben még akkor sem, ha egyébként a két szülő együttműködő és jó közöttük a kommunikáció.
Ha pedig a kapcsolat jól alakul, akkor előbb-utóbb mi is szerepelni fogunk a gyerek életében, ha nem is szülőként, de egy harmadik, megbízható, támogató és szerető emberként. A gyerek és a mostohaszülő(féleség) közötti kapcsolat sem egyszerű, és azt is tudnunk kell, hogy mi nem határozunk a gyerek életéről. Ezek azonban nem olyan határok, amiket nagyon könnyű volna meghúzni és betartani.

Mindenki részéről őszinte kommunikáció szükséges ahhoz, hogy egy ilyen kissé bonyolultabb helyzet kielégítő legyen, felesleges feszültségek, veszekedések, súrlódások és sértődések nélkül. Mert attól, hogy nem mi vagyunk az első helyen, természetes, hogy vannak igényeink, amiket nem szabad a végletekig háttérbe szorítani, hiszen társra azért is vágyik az ember, hogy az ott is legyen akkor, amikor szükségünk van rá. Nagy adag önzetlenséget kíván mindenki részéről, a legnehezebb feladat, mindenkinek maximálisan megfelelni, és ez nem is fog mindig sikerülni. Egyik fél sem tudja teljesen átérezni a másik helyzetét, de törekednünk kell rá, ugyanakkor nem csak rajtunk múlik, hogy teljesül-e. Az biztos, hogy nagyobb felelősséggel jár randizni, és később kapcsolatban élni egy gyerekes nővel, vagy férfival, ugyanakkor rengeteg örömmel is, és plusz egy(vagy több) ember önzetlen szeretetével.

    Ezt olvastad már?