magazin kibeszélő influenszer Instagram filter közösségi média szelfi
Márkó meg akarta lepni a szerelmét egy romantikus vacsorával a város egyik legjobb éttermében. Gondolta, kicsit kiszakadnak a hétköznapi mókuskerékből, maguk mögött hagyják a problémákat, a számlákat és a digitális világot - vagyis mindent, ami a hétköznapi élettel jár. 

De amint kihozták a fine dining-finomságot, Moncsi megnyitotta a kamerát, és lőtt pár képet az ételről. Márkó már megszokta, hogy Moncsi influenszereket megszégyenítő módon nyomul a közösségi oldalakon, ahogy azt is, hogy ilyenkor szinte már transzba esik és csak robotként bólogat, bármit is szól hozzá. De remélte, hogy egy estére el tudja csábítani a lányt a telefonjától.

Moncsi mindeközben elégedetten nézegette a frissen készült képeket, majd mikor Márkó egy falatot emelt volna a szájához, a lány felé nyújtotta a mobilt. Szegény szinte lassított felvételként nézett fel a vacsorájából, és mikor találkozott a tekintete Moncsiéval, tudta, hogy mi következik. Elvette a telefont, majd a lány próbált felvenni egy természetesnek tűnő pózt, hogy ne csak a szép tányérról, de róla is készüljön kép. Márkó lőtt jó pár képet, majd visszaadta Moncsinak. Elmosolyodott elégedett barátnőjét látva, és gondolta, mostmár jöhet a zavartalan evés: "Jó étvágyat!" - mondta, de Moncsi még csak fel sem nézett, bökdöste tovább a képernyőt, és közben odavágta hanyagul,hogy "Neked is." Mielőtt végre elkezdett volna vacsorázni, kiválasztotta a megfelelő filtert és szöveget a fotókhoz, majd kiposztolta őket a közösségi oldalaira...

Forrás: Shutterstock

Mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogy ez az attitűd elfogadható-e, avagy sem. Én, amit nem tudok felfogni ép ésszel, azok a szétfilterezett, agyon retusált szelfik. Nem leszek álszent; én is szoktam használni egy-két ilyen funkciót, de csakis azért, hogy a betegségemből adódó külsőségeket (piros foltok, sebek) tompítsam - hogy ne ezek legyenek a középpontban, mikor visszanézem az emlékeimet. Szóval, amit én alkalmazok, azt nem is nevezném filterezésnek. Inkább csak kihozom a fotóból azt, ami egyébként is megvan benne, csak első kattintásra nem annyira látszik.

Ellenben, biztosan te is ismersz legalább egy olyan embert, aki teljesen másképp fest a közösségi oldalain, mint a valóságban. Feltolja a szétfilterezett, agyonsminkelt pofijáról a fotókat, de ha találkozol vele, rá sem ismernél a képek alapján.

Nem szeretnék belemenni szakmai háttérfejtegetésbe, de egy szakember szerint azok az emberek sokkal több szelfit posztolnak magukról, akiknek kevés az önbizalmuk. Érdekes, nem? Ezek szerint a túlzott filterhasználat a valóság helyett inkább azt mutatja meg, hogy a delikvens hogyan szeretne kinézni? A közösségi média pedig egy tökéletes felület az önámításra, hiszen ez egy olyan világ, ahol bármi lehetséges, akármit lehet sugallni magunkról, akár teljesen valótlan dolgokat is.

A való életben nincsenek filterek, nem lehet egy kis görbe mozgatásával vékonyabb pofit, nagyobb szemeket, teltebb vagy épp keskenyebb szájat kreálni. Ez csak a cyber-térben létezik, de mi a no filter világban élünk. Viszont ha teljesen átadod magad a virtuális világodnak, és több időt töltesz odaát, mint itt, a valóságban, akkor mindent elveszíthetsz, ami érték lehet az életben. Így pedig könnyen azon kaphatod magad, hogy nem maradt számodra semmi más, csak a szép, megszerkesztett fotóid, amit idegen emberek lájkolgatnak, míg te egyedül ücsörögsz a méregdrága vacsorád felett.

Pokk Brigitta

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.