magazin kibeszélő félelem fóbia
Az én mindig higgadt édesapám, egyszer beült a szokásos reggeli dolgára, becsukta maga mögött az ajtót, ahogy illik, aztán meghallotta, ahogy a kilincs koppan a földön. Azonnal megpróbált kijutni, de az ajtó meg se mozdult. Beszorult. Néhány másodperc múlva ordítozni kezdett, teljes erejéből rugdosta, püfölte az ajtót, de az nem mozdult.

Édesanyám kirohant a fürdőből, visszatette a kilincset és ezzel az egyszerű hőstettel kiszabadította édesapámat, aki a történtek után, még legalább fél órán át remegett. 5 vagy 6 éves lehettem ekkor. Megdermedtem a rémülettől, hiszen korábban még soha nem láttam apámat (mondjuk mást se) ennyire kiborulni. Miután mindannyian lehiggadtunk, a szüleim elmagyarázták nekem, hogy Apunak klausztrofóbiája van, borzasztóan fél a bezártságtól. Ezért utálja a lifteket is.

Hamar megértettem, miről is van szó, mert én akkor már régen valami hasonlót éreztem a pókokkal kapcsolatban (arachnofóbia). A szüleim nem is értették, mire a nagy sikítozás, hiszen egyébként születésemtől fogva mély barátságban voltam a természettel. Csak sokkal később sikerült megbarátkoznom a pókokkal, amikor kiderült, hogy ha nálam védtelenebb (pl. gyerek) is jelen van, az kioltja az én szorongásomat és gond nélkül, befogom, majd szabadon engedem a kis nyolclábú „rémeket". Azért, ha egyedül maradok eggyel, attól a mai napig leizzadok...

Egy barátnőm a denevérektől fél, de annyira, hogy még a dohányzásról is azért szokott le, mert félt kimenni alkonyat után még arra a pár perces cigiszünetre is. Míg édesapám és én, nem tudjuk pontosan honnan ered a félelmünk, Bella pontosan ismeri rettegésének okát. Pár évvel ezelőtt, július elején, amikor kedvesével beköltöztek szép, új házukba, kimentek a kertbe "füstölögni". Egyik pillanatról a másikra, megjelent egy csapat vékony hangon „ciripelő" denevér, akik egészen közel merészkedtek hozzájuk. Bella szinte sokkot kapott, annyira megijedt.

Általánosságban elmondható, hogy a fóbia tárgyának felbukkanása vagy az azt kiváltó helyzet, erős szorongásos reakciót, izzadást, heves szívverést, remegést válthat ki. Ez az állapot egészen a pánikrohamig, ájulásig fokozódhat.

Forrás: Shutterstock

Egyes kutatók szerint létezik evolúciós magyarázat. Feltételezik, az emberi törzsfejlődés egy szakaszán a túlélésben előnyt jelentett például a mérges kígyók mihamarabbi felismerése és elkerülése. Ez logikus lehet, de akkor miért félnek egyesek a saját térdüktől? (Igen, ilyen is van, genufóbiának hívják.) További bizarr fóbiákért kattints ide.

Más szakemberek szerint, bizonyos esetekben az eltúlzott félelmek visszavezethetők valamilyen gyermekkori traumára (pl. kutyaharapás talaján kialakuló kutya-fóbia), de gyakran a tanulás vagy a modellkövetés mechanizmusán keresztül fejlődnek ki. A szociális fóbiák kialakulása már összetettebb mélylélektani folyamatokra vezethetők vissza.

Az ismeretlen, normális esetben is szorongást kelt, éppen ezért érdemes a lehető legalaposabban megismerni félelmünk tárgyát. Nekem például segített, hogy sokat tanultam a pókokról. Tudom, hogy a legtöbb ártalmatlan és szándékosan biztosan nem bántanak, sőt, még az undok szúnyogok, legyek számát is csökkentik a lakásban. Ausztráliát azért egyelőre kihúztam a bakancslistámról, a halálos mérgű, cipőkben bújkáló fekete özvegyek miatt.

Bella barátnőmet viszont hiába okítom a denevérekről, továbbra is gyűlöli őket, pedig rém egyszerű magyarázatot találtam a viselkedésükre. A fiatal denevérek július-augusztusban repülnek ki először búvóhelyükről. Alkonyatkor és pirkadatkor nagyobb csapatokban bukkannak fel, a szülők így tanítják őket vadászni. A fények vonzzák a rovarokat, ezért a házak közelében könnyebben tudnak zsákmányhoz jutni. Ennyi az egész.

Ha fóbiád már nagyon zavar vagy jelentősen ront az életminőségeden, mindenképp fordulj szakemberhez, különben a helyzet csak romlani fog!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.