"A férjed nem nézi végig a szülésed? Akkor nem szeret!"

Mindig megdöbbent, milyen övön aluli húzásokkal próbálják egyes emberek megkeseríteni egymás életét. Nőként pedig pláne nem értem, hogy a hasonló cipőben járó sorstársak egy része miért akarja mindenáron minősíteni vagy "lenyomni" a többieket.

Ez jutott eszembe, mikor egy kismama ismerősöm elkeseredve mesélte, miről győzködik a barátnői. Szerintük a férje érzéketlen, nem érzi át az apaság jelentőségét, és őt sem szereti eléggé - csak mert nem akar bent lenni a szüléskor.

Mondanom sem kell, hogy Kitti nyolc hónapos terhesként amúgy is érzékeny időszakát éli. Az öröm és a várakozás mellett tele van - természetesnek tekinthető - félelmekkel, aggodalommal. Ráadásul a kapcsolatuk elég viharos múltat tud maga mögött, mostanra azonban Attila teljes odaadással viszonyul hozzá és a születendő babához. Még munkahelyet is váltott, hogy a jövőben több időt tudjon otthon tölteni a családdal. Örömmel dolgozott a ház bababiztossá tételén és a gyerekszobán.

Most mégis újra vitatkoznak. Kitti ugyanis szeretné, hogy a férje a szülés utolsó pillanatáig mellette legyen. Tudom, már erről a hozzáállásról is megoszlanak a vélemények. Sok nő azonosul ezzel a kívánsággal, mások viszont egyáltalán nem akarják, hogy kedvesük ilyenkor is lássa őket.

Számtalan fórumon olvastam már vitát erről, és általában mindkét tábor elég szélsőségesen hangoztatja a véleményét. "A férjem velem volt, és élete legcsodálatosabb élményeként élte meg, hogy ő vágta el a köldökzsinórt." Mások szerint ez "női" dolog, a férfi izguljon csak a folyosón. "A barátnőm párja is bement, aztán majdnem ráment a házaséletük. Hiába, ez nem egy pasi gyomrának való."

Forrás: Shutterstock

Én meg minden ilyen vitánál rácsodálkozom, hogy már megint le akarjuk nyomni egymás torkán a saját igazságunkat. Már megint alapnak vesszük, hogy a másik ember csak és kizárólag úgy érezhet, ahogyan mi. Szüléssel, gyerekneveléssel, szerelemmel, bármivel kapcsolatban. Pedig ha valamit, hát az érzéseket nem lehet befolyásolni. És mindenkinek jár, hogy az érzéseit kimondhassa és felvállalhassa - anélkül, hogy elítélnék ére.

Nem tudom, mikor jutunk el oda végre, hogy mindenki megértse: az egyik nőnek csodás, ha a férje is végignézi a szülés folyamatát, a másiknak meg ez a legrosszabb rémálma. Az egyik férfi látni akarja, ahogy kibújik a baba, a másik nem. És ezeknek semmi köze sincs sem a gyerek, sem a párja iránt táplált érzelmeihez. Pusztán ahhoz van köze, hogy különbözőek vagyunk. Eljön valaha az idő, amikor ezt végre megtanulják tolerálni az emberek?

Visszatérve az eredeti sztorihoz, most áll a bál. Bár Kitti másra vágyott, először megértette Attila álláspontját, aki azt mondta: örömmel ott marad a vajúdás első szakaszainál, de ha eljön a "rázósabb" rész, kimegy. Mert bántaná, hogy semmit sem tud átvenni a szenvedő felesége fájdalmaiból, és már a kitolás látványának gondolata is megijeszti.

A feleség eleinte elfogadta a férje álláspontját, vesztére azonban, elmesélte az ismerőseinek a dolgot. Néhány barátnő pedig rögtön tudni vélte, hogy ilyen hozzáállással Attilából rossz apa és rossz férj lesz. (Mintha ezen múlna!) Sikerült is a szülés előtt álló kismamában komoly szorongást generálni. Most itt tartanak. Feszültség, félelmek és megbántottság - ez a hangulat uralkodik otthon.

Én meg azon gondolkodom, miért jó ez bárkinek is. Miért jó dogmaként feltüntetni a saját megéléseinket? Miért jó földbe döngölni egymást és károgó jóslatokkal megjövendölni a véget? Ha valaki rájön a válaszra, árulja el nekem is.

Forrás: Csudai Sándor
Búcsúzunk!

Kedves olvasóink!

Október közepétől kezdve a SHE.HU teljes szerkesztősége, és az írói gárda is távozik a magazintól. Ezután a weboldalon és minden kapcsolódó közösségi felületen megjelent tartalmak nem a mi munkánk eredményei. Nehéz a búcsú, de köszönjük, hogy eddig velünk tartottatok, és reméljük hamarosan találkozunk! :) Íróink munkásságát addig is nyomon követhetitek saját írói oldalukon. Köszönjük ezt a 4 évet, amit velünk töltöttetek!

Ezennel kívánunk sok sikert az új szerkesztőségnek!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?