Amikor igazi bűnügyeket deríthetsz fel: Unsolved Mysteries

Szinte mindenki szereti a bűnügyi történeteket, főleg a képernyőn. Nincs is annál szórakoztatóbb, mint összebújni a kanapén és izgulni, hogy sikerül-e elkapni a gyilkost a film végére.

Rengeteg sztori valós eseményeken alapul, és sajnos nem mindig sikerül igazságot szolgáltatni az áldozatok családja számára. Ám a nézők mégis a megtörtént eseteket szeretik a legjobban. Erre épít az Unsolved Mysteries című sorozat. Régen elkövetett és a mai napig megoldatlan bűncselekményeket tár a néző elé, hátha betelefonál valaki, aki rájött a megoldásra. Bármilyen furcsa ötletnek tűnik, teljesen működőképes a dolog, így a korábbi sikerszéria után idén előrukkoltak egy új évaddal.

Amikor a nézőből nyomozó lesz

Az 1987 és 2002 között bemutatott 1300 megoldatlan eset rengeteg nézőt és betelefonálót vonzott. Hihetetlen, de több mint 260 ügyet sikerült megoldani, ezek harmadát pedig nem is szemtanúkkal, hanem simán nézői tippek alapján. Ez azért hatalmas dolog. A számok magukért beszélnek: száz család egyesülhetett újra elvesztett szeretteivel. Hét ártatlanul elítélt ember került szabadlábra. A körözött személyek felét megtalálták. Ráadásul egészen extrém eseteket is sikerült megfejteni.

Történetek, amelyekbe beleborzongsz

1989-ben Patricia Salling kisfia meghalt, és boncoláskor fagyállómérgezést állapítottak meg. A nő életfogytiglan tartó börtönbüntetést kapott. A bíróság nem vette figyelembe, hogy a börtönben megszületett második gyermeke szintén mérgezéshez hasonló tüneteket mutatott... Amikor az esetet bemutatták a sorozatban, William S. Sly biokémikus professzor jelentkezett a megoldással. Kiderült, hogy a fagyállómérgezéshez hasonló tüneteket egy ritka genetikai betegség okozza. Ezután egy vérvételi teszt bebizonyította, hogy Patricia ártatlan, szabadon engedték, és kisebbik fia is visszakerült hozzá.

Forrás: Shuttertsock

Craig Williamson 1993-ban üzleti útra indult Colorado Springsbe. Utoljára egy szállodából jelentkezett, felhívta a feleségét, majd nyoma veszett. A bankkártyáját ezer kilométerrel odébb, egy El Paso-i piacon találták meg, a kocsiját pedig a mexikói határnál. Két évig semmit nem tudtak róla. Majd Craig 1995-ben látta az epizód ismétlését, és felismerte saját magát. Kiderült, hogy eltűnésekor rablótámadás áldozata lett, mely amnéziát okozott. Egy kórházban tért magához, hónapokig hajléktalanként utazgatott szerte az államokban, majd Floridában kötött ki, ahol dolgozni kezdett. Hiába találkoztak a feleségével, sajnos az emlékezete soha nem tért vissza.

Száz évvel ezelőtt, 1920 és 1940 között egy Georgia Tann nevű nő szegény és alsóbb osztálybeli anyáktól "lopott" gyerekeket, akiket 750 dollárért adott tovább gazdag házaspároknak. Mai árfolyam szerint 11 millió dollárt keresett a csecsemők elrablásával. Volt olyan, hogy kórházi vizsgálatról nem került vissza a gyermek az anyjához, vagy játszótérről, templomból rabolta el a kicsiket.

Tann - magas beosztásánál fogva, korrupt hatósági ember lefizetésével - húsz éven keresztül tevékenykedett. Amikor az egyik epizódban bemutatták a történetet, első körben ötven olyan személyt sikerült beazonosítani, akiket gyerekkorukban rabolt el a vér szerinti szüleiktől.

Nyomozz te is!

Némely epizód eléggé nyomasztó. Fokozatosan adagolják nekünk a feszültséget. A kedves férj az epizód végére talán mégsem annyira kedves, és a mintaapa sem annyira tökéletes, mint ahogy az első fél órában hittük. Az is torokszorító, amikor az interjúalanyok könnyekkel küszködve mesélik, hogy a meggyilkolt szeretteik gyilkosa mind a mai napig nem került elő.

Ám az egész mégsem céltalanul hatásvadász: a készítők a segítségünkre számítanak. Az idei évadbemutató után 24 órával már több mint húsz használható - és persze több ezer hiábavaló - tipp érkezett a honlapon keresztül a hatóságokhoz.

Ki tudja, talán te vagy én leszünk a következők, akik egy új ötlettel segítenek az áldozatoknak vagy szeretteiknek békére lelni.

Forrás: She.hu
Még többet szeretnél belőlünk?
Gyere és iratkozz fel a kiBESZÉLŐK youtube csatornára! Izgalmas témák, aktualitások, vélemények és szórakozás egy helyen. ;)

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?